EXPA/PIXSELL
EXPA/PIXSELL

Knežević za Germanijak: Vatreni su danas veliki favoriti, a kapetana Moru ću dodatno motivirati sad na kavi

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 24.03.21. | 08:00

Veznjak Dinama na privremenom radu u slovenskom Kopru i bivši kapetan U-19 reprezentacije se u razgovoru za Germanijak osvrnuo na utakmicu Vatrenih i Slovenije, otkrio planove za nastavak karijere, a posebno se sprema za motivacijski govor kojeg će održati kapetanu U-21 reprezentacije Nikoli Mori uoči Eura za mlade.

Hrvatska nogometna reprezentacija danas započinje svoj kvalifikacijski ciklus za Svjetsko prvenstvo 2022. godine utakmicom protiv Slovenije u Ljubljani. Uz svo dužno poštovanje prema Cipru i Malti, ova utakmica ujedno je i najteža od svih u ovom ciklusu, ali usprkos svemu nema nikakve sumnje da Vatreni u nju ulaze kao veliki favoriti. Uostalom, kako i ne bi? Hrvatska je viceprvak svijeta, u svojim redovima imaju bivšeg osvajača Zlatne lopte, Luku Modrića, te niz velikih zvijezda poput Ivana Perišića, Marcela Brozovića, Andreja Kramarića, Matea Kovačića, Dejana Lovrena, Šimu Vrsaljka i mnoge druge. Naravno, nemamo namjeru diskreditirati domaćina, riječ je iznimno kvalitetnoj reprezentaciji čiji gol brani ponajbolji vratar svijeta Jan Oblak, tu je i iznimno opasni Josip Iličić, ali najveća prijetnja po Vatrene stiže s izborničke klupe na kojoj se nalazi Matjaž Kek.

Slovenski stručnjak ostavio je veliki trag u hrvatskom nogometu. S Rijekom je osvojio dvostruku krunu, stigao nadomak Lige prvaka, a momčad s Kvarnera pod njegovim je vodstvom ostvarila neke od najvećih pobjeda u klupskoj povijesti od kojih se najviše ističu ona protiv Milana (2:0), Feyenoorda (3:0) i naravno Stuttgarta (2:1), koja je mnogim simpatizerima kluba ujedno i najdraža.

Veliki broj slovenskih nogometaša svojevremeno je igrao (ili još uvijek igra) u 1. HNL, a posebnih nekoliko godina slovenska prva liga postala je pravo malo utočište za hrvatske nogometaše koji gotovo pa dominiraju u svakom klubu. Ne tako davno, Olimpija je bila prava mala hrvatska kolonija, u Celju su svojevremeno igrali Mislav Oršić i Dario Vizinger, a svake sezone netko novi iskoči i napravi mali 'boom'.

Ove sezone, nositelj igre slovenskog Kopra je Bojan Knežević, dijete i aktualni član zagrebačkog Dinama te veznjak koji je prošao sve mlađe uzraste hrvatske nogometne reprezentacije. Dobro poznato ime svakom ljubitelju hrvatskog nogometa prošle je sezone bio na posudbi u Olimpiji, a od početka ove sezone preselio je u grad na pola puta između Umaga i Trsta - Koper.

Bojan iza sebe ima jako dobru sezonu što je i sam potvrdio u razgovoru za Germanijak.

"Ja sam jako zadovoljan u Sloveniji. Prelazak u Koper se dogodio posljednjeg dana prijaznog roka, a da budem najiskreniji meni je uvjerljivo najvažnije bilo da budem konstantan i da skupim veći broj nastupa u kontinuitetu. Bez ozljeda sam, u planu mi je odradit ovu sezonu do kraja na visokoj razini, a na ljeto ćemo vidjeti što i kako dalje", započeo je razgovor za Germanijak 24-godišnji veznjak.

"Što se tiče HNL-a, dojam je kako je slovenska liga za nijansu slabija, ali to je više do HNL-a koji je posljednjih godina jako napredovao. Naravno, i ovdje ima dobrih igrač i dobrih klubova, uvjeti ovdje u Kopru su takvi da im malo tko, izuzev Dinama, može parirati u Hrvatskoj. Kompleks je stvarno velik, imaju dvoranu za košarku, šetnicu... Stvarno to vrhunski izgleda."

Koper je nedavno na trenersku klupu vratio talijanskog stručnjaka Rodolfa Vanolija kojem je ovo treći mandat na klupi slovenskog kluba. Poput većine svojih sunarodnjaka, i on preferira sustav 3-5-2 u kojem se Knežević veoma dobro snalazi.

"U posljednjoj utakmici me novi trener koristio na toj poziciji zadnjeg veznog što mi iskreno najviše odgovara, volim kad igram tu poziciju i mislim da na njoj mogu dati najbolje od sebe. Ova sezona mi je bila ključna kako bih ponovno počeo redovno igrati i s tim sam zadovoljan. Nadam se do kraja sezone još pokojoj asistenciji, možda i pogotku, a dalje što bude, bit će."

Ugovorna obveza s Dinamom ističe mu u ljeto 2022. godine. Postoji li neka želja za povratkom ili ste trenutno više fokusiran na nastavak karijere u inozemstvu?

"Realno govoreći teško je očekivati sad neki povratak na Maksimir, ali u nogometu nikad ne znaš, možda moj put bude okolni kao što je to bio slučaj kod Mislava Oršića. U nogometu se često stvari preko noći promijene, jedna utakmica nekad napravi veliku razliku u karijeri."

Dinamo je nedavno ostvario jednu od najvećih europskih pobjeda u povijesti hrvatskog klupskog nogometa - Kako vi gledate na sve to i jesu li vam se javili suigrači nakon onog spektakularnog dočeka Bad Blue Boysa ispred Maksimira?

"Onakve stvari se vjerojatno jednom u životu dožive. Sve se poklopilo, od svih tih silnih događanja oko kluba i onda dečki odigraju jednu takvu utakmicu. Svaka im čast, nemam što za dodati. Moj suigrač Goran Jozinović i ja gledali smo utakmicu zajedno, komentirali smo kako možda to prvo poluvrijeme nije bilo lepršavo kao drugo, ali su izgledali dobro. I onda, kad je krenulo drugo poluvrijeme, govorim Goranu da dečki moraju zabiti prvi pogodak i da onda prolaze sto posto. Orša ih je rasturio, jako mi je drago radi njega i mislim da itekako imaju šanse i sad protiv Villarreala"

Lovro Majer njegov je veliki prijatelj, igrač kojeg Transfermarkt vrednuje na 10 milijuna eura, ali kad je riječ o nastupima u Ligi prvaka, Bojan je u prednosti 3:1 (Sevilla, Lyon, Juventus/Manchester City).

"Ma dobro, ne gledam ja to tako. Naigrat će se Lovro utakmica u Ligi prvaka, mi se znamo još iz dana iz Lokomotive i otkako sam ga vidio govorio sam kako će biti top igrač. Volim takve igrače, one koji jednim potezom riješe utakmicu. Danas više nema puno takvih igrača i moje mišljenje je da je on ove sezone najbolji igrač Dinama."

Danas se Vatreni sastaju sa Slovencima u Ljubljani. Kakvo je vaše mišljenje, prognoza?

"Ako naši budu pravi, tu uopće nije upitno tko je favorit i tko bi trebao dobiti utakmicu. Samo, treba biti na 100%, vidjeli smo što se dogodi ako to nisi na primjeru Tottenhama... U svakom slučaju, kvaliteta i sve ostalo je neosporno na strani Hrvatske."

Zanimljivo, od mlađih uzrasta pa sve do A vrste, u Kopru ima nekoliko bivših reprezentativaca Hrvatske i Slovenije. Jeste li se dogovorili da gledate utakmicu zajedno?

"Imamo mi dosta iskusnih dečkiju, ja sam s 24 godine među njima još uvijek skoro pa klinac. Goran i ja sigurno gledamo zajedno, ne možemo se svi iz kluba zajedno naći u nekom kafiću pa uživati zbog ove epidemiološke situacije pa smo tako nas dvoje sigurno doma na kauču."

Za kraj, osvrnimo se kratko i na Euro za mlade. I sami ste prošli sve mlađe kategorije hrvatske nogometne reprezentacije, kakva su vaša očekivanja od ove generacije i od kojeg igrača očekujete svojevrsnu eksploziju?

"Grupa je definitivno jako teška, žao mi je što Brekalo i Sosa nisu s momčadi jer da su kompletni, itekako bi ih se nešto pitalo na ovom prvenstvu. Ja se svakako nadam da mogu proći grupu, momčad je jako kvalitetna, ali moramo biti svjesni i snage naših protivnika. Uz stopostotno zalaganje i pravi pristup sve je moguće, a iz vlastitog iskustva mogu reći kako u ovim utakmicama ideš preko vlastitih mogućnosti. Što se tiče igrača, teško je samo jedno ime istaknuti, ali nadam se da će Lovro nastaviti s igrama kakve ove sezone pruža u dresu Dinama i da će jednako dobar biti i Luka Ivanušec. Ipak, moram reći kako je Nikola Moro vođa te momčadi, on vodi glavnu riječ i od njega očekujem velike stvari na ovom turniru."

Kakvu poruku bivši kapetan mini Vatrenih ima za izabranike Igora Bišćana?

"Samo da igraju opušteno. Znanje i kvalitetu imaju, neka daju svoj maksimum i rezultat će biti pozitivan. Uostalom, evo s kapetanom Morom idem uskoro na kavu, kad završe trening, pa ću spremiti još koju motivacijsku poruku (smijeh)."


Tagovi

Bojan KneževićKoperDinamo Zagrebizdvajamointervjuintervju tjednaHNSEuro U21

Ostale Vijesti