Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvoje Jelavić/Pixsell

Kina traži novog izbornika, Srbin glavni favorit, a među kandidatima senzacionalno i jedan Hrvat!?

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 13.02.23. | 15:00

Bivši trener Šibenika privukao je pažnju Kineza s nekoliko intervjua tijekom SP-a u kojima ih je zaintrigirao podatkom da je trenirao veliki dio aktualnih reprezentativaca pa visoko kotira i za preuzimanje neke od mlađih selekcija

Kina želi napraviti iskorak u reprezentativnom nogometu i postati sila u Aziji, izboriti nastup na SP-u 2026. U kineskom su nogometu već prošle godine krenule reforme, smjene u Savezu i na izborničkim klupama raznih selekcija, a 'glavom' je platio izbornik A reprezentacije Li Xiaopeng, a v.d. izbornika postao je Srbin Aleksandar Janković. Sad se očekuje konačno rješenje, prema informacijama koje donose kineski mediji glavni je favorit za stalni posao upravo Janković, koji je donedavno vodio kinesku U23 reprezentaciju. Janković je po mnogima i najlogičniji izbor, ali tamošnji su mediji zadnjih dana po običaju servirali imena potencijalnih kandidata. A među njima se, senzacionalno, našao je i jedan Hrvat.

Portal m.dongqiudi.com tako je prenio da se među 12 kandidata nalazi i - Ferdo Milin. Bivši izbornik U19 reprezentacije, trener Zadra, lani i Šibenika, veliko je iznenađenje na popisu, ali u Kini je on dobro poznato ime. Jer, surađivao je već s kineskim Savezom, a Kineze je zaintrigirao s nekoliko intervjua tijekom Mundijala u Kataru u kojima je pričao o hrvatskoj reprezentaciji i u kojima je, između ostalog, otkrio da je u mlađim selekcijama trenirao veliki broj aktualnih hrvatskih reprezentativaca. Milin je u tim intervjuima izjavio i da bi mu bio izazov raditi u Kini, nije pritom mislio na A reprezentaciju. Navodno Milin dobro kotira za neku od funkcija u mlađim selekcijama, stoga su Kinezi spomenuli i kao mogućeg kandidata za A izbornika. Jer, cilj je kineskog Saveza ulaganje u mlade igrače i stvaranje nove reprezentacije, koja bi se plasirala na Mundijal 2026., ali svoj zenit dostigla nakon toga i u potrazi su za trenerima koji imaju iskustva s razvojem mladim igrača.

Osim Jankovića i Milina među kandidatima kineski portal spominje zvučna imena poput Dragana Piksija Stojkovića, Portugalca Paola Benta, Rumunja Cosmina Olaroiua, dvojica Španjolaca, Morilla i Jody, koji vode kineske superligaške klubove, te još dvojica Kineza, među njima i bivši izbornik Li Xiaopeng i dva korejska trenera. U takvom društvu teško se može očekivati da će Kinezi odabrati Milina, ali velika je stvar što ga se uopće spominje među kanidatima. Pa, možda ga uskoro vidimo na klupi neke od mlađih kineskih reprezentacija.


Tagovi

Ferdo MilinKina

Ostale Vijesti