Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Kako je Lokomotiva Dinamu uzela igrača...

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 09.02.24. | 08:30

Još mu je 16 godina, a debitirao je na seniorskoj sceni baš nedavno protiv Dinama. Nikome nije jasno kako su Modri pustili da im pobjegne takav igrač

Svi oni, koji i dalje Lokomotivu zovu Dinamovom 'sestricom' ili filijalom uopće ne znaju nove odnose u hrvatskom nogometu, ili su možda zlonamjerni. Premda, točno je i da se nije lako riješiti nekih definicija iz prošlosti, ne ide to preko noći. U svakom slučaju, današnji odnos Dinama i Lokomotive puno je bliži rivalstvu nego partnerstvu, a taj se rivalitet, osim u sve neizvjesnijim utakmicama u HNL-u, posebno odražava u mlađim uzrastima. I u lovu na mlade igrače.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Lokomotivina se Škola, na čelu s Juricom Čabrajom, zadnjih godina doista približila Dinamovoj, u nekim ju je stvarima i preteknula. Recimo, sve je više roditelja i djece u Zagrebu i okolici, kojima je Lokomotiva prvi izbor. Prije Dinama. Ako je dijete talentirano, ako ga uoče skauti oba kluba, puno je onih koji će odabrati Kajzericu ispred Maksimira. Jednostavno, Lokomotiva nudi lakši i brži put do seniorskog nogometa, mladi igrači lakše dobivaju priliku, a nisu pod tolikim stresom i pritiskom kao u Dinamu. Isto tako, dojam je da je Lokomotiva puno prisutnija od Dinama u skautiranju igrača u Zagebu i okolici. Lokomotivine mlade momčadi sudjeluju na gotovo svakom turniru ili zimskim i ljetnim ligama, koje se igraju u Zagrebu i okolici, dakako, uglavnom i dominiraju, dok Dinamovih klinaca nema baš na svakom od tih natjecanja. A baš tu takvi turniri dobra prilika da netko upadne u oči, da se nekoga 'upiše u bilježnicu'. Stoga, nije čudno da je Lokomotiva danas najmlađa momčad HNL-a, da na Kajzerici imaju toliko svojih, mladih igrača, koji već igraju važnu ulogu u prvoj momčadi. Goričan, Krivak, Šotiček, Žilinski, sad stižu Baždarić i Canjuga, tu je i Feta Fetai, koji je prije godinu dana došao iz Skoplja.

No, jedan je igrač u Lokomotivu stigao baš iz Dinama, a baš je protiv Dinama u toj već opjevanoj pobjedi na Maksimiru (3-0) i debitirao u seniorskom nogometu. Tek početkom ožujka napunit će 17 godina, a na Kajzericu je stigao prije samo nekoliko mjeseci. I još uvijek nije jasno kako su Modri pustili da im pobjegne takav talent. Riječ je o Anesu Huskiću, dečku koji je prve nogometne korake napravio u Gajnicama, na igralištu Ponikva, Dinamo ga je prepoznao već s 10 godina i doveo u Maksimir. U svim je kategorijama Huskić slovio kao jedan od najvećih talanata, možda ne onaj najveći, ali svakako među TOP 3 u maksimirskom inkubatoru. I onda je imao peh, ozlijedio se, stradala je metatarzalna kost, oporavak se malo zakomplicirao i odužio, a njemu je prošlog ljeta istjecao stipendijski ugovor. Bilo je to razdoblje promjena i nedorečenosti u Maksimiru, Tomislav Butina, tadašnji šef Škole bio je na odlasku, dolazili su novi ljudi, Dario Šimić slagao je svoju ekipu u sportskom sektoru i 'problem' s Huskićevim ugovorom bio je marginalna tema. Više su puta ljudi iz Huskićeve blizine razgovarali s ljudima iz kluba u tom periodu o novom ugovoru, nije bila niti riječ o novcu već o projektu, kako će se igrač razvijati u idućem razdoblju. Ideja je bila da Huskić kao kadet zaigra za starije godište, za juniore, jer to je, nekako, normalan put mladog, talentiranog igrača. Ali, dakle, u tom sveopćem kaosu u kojem je bio Dinamo tijekom prošle godine, niti Butina na odlasku niti Marko Marić, novi koordinator Škole, nisu stali iza Huskića i rekli: 'on je taj!'. S obzirom da je bio i ozlijeđen i dosta dugo izvan terena, nisu bili sigurni što nosi budućnost.

To su čuli na Kajzerici, odmah nazvali Huskića i za tren se dogovorili. Dobio je obećanje da će odmah igrati za juniore te u što bližoj budućnosti biti priključen prvoj momčadi. Nitko nije ni mislio da će to biti tako brzo. Naime, Huskić je odmah u Lokomotivi sve oduševio, već na prvom seniorskom treningu ostavio je trenera Silvija Čabraju bez riječi, a i njegovi iskusni suigrači bili su oduševljeni. Preskočio je, praktički, juniorski staž, Čabraja ga je vodio i na pripreme, ne s idejom da samo 'osjeti seniorski nogomet', već da na proljeće dobije i ozbiljnu priliku. Šteta je što je na pripremama ozlijedio mišić pa nije puno igrao, ali je zato debitirao već na startu proljeća, dobio je 10 minuta protiv Dinama na svom Maksimiru. I pamtimo ga po jednom dobro potezu, kad je lijepo 'okrenuo' Ljubičića. Protiv Gorice je igrao 19, protiv Varaždina 16 minuta. Jasan znak da na njega u Lokomotivi ozbiljno računaju i da će Huskić biti novi Lokomotivin 'projekt'.

Istovremeno, Anes Huskić je i pokazatelj nekih novih odnosa i vjetrova u zagrebačkom pa i hrvatskom nogometu. Danas više nije neobično da Lokomotiva uzme Dinamu igrača i da ga odmah baci u vatru, 'maše' njime Dinamu pred očima. Vodili smo tijekom ljetnih priprema raspravu s Markom Marićem, glavnim čovjekom Dinamove Škole. On je tvrdio da je za Dinamo dobro da je kvaliteta raspršena, da djeca već u mlađim uzrastima imaju konkurenciju i nauče igrati pod pritiskom. Te da je bolje da se neki igrači razvijaju u drugim klubovima, pogotovo ako ih je više na istoj poziciji u istoj generaciji, a onda dođu u Maksimir kao 'gotov proizvod'. Je li to pravi put ili Dinamo mora inzistirati na tome da pokuša dovesti sve najbolje, najveće talente? Pa onda, ako se pojavi problem prevelikog broja sličnih igrača, lako ih je tada disperzirati u druge klubove. Lokomotiva je Dinamu uzela Huskića, netko je u Dinamu bio neoprezan ili neodlučan. Naravno, u ovom je trenutku nemoguće kazati hoće li Huskić postati klasa, kakvom se sad čini i možda jednom ispadne da Dinamo nije pogriješio. No, njegov primjer jasno pokazuje kako danas funkcioniraju stvari u ZG-nogometu. U Dinamu nisu imali jasan plan, Lokomotiva ga je gurnula u vatru i u subotu bi pred prepunom Kranjčevićevom već drugi put u samo tri tjedna mogao zaigrati protiv Dinama! A još nema ni 17...



Tagovi

GNK DinamoNK Lokomotivaanes huskićSilvijo Čabraja

Ostale Vijesti