Marko Lukunić, Igor Kralj/Pixsell
Marko Lukunić, Igor Kralj/Pixsell

Kako god završilo, Dinamo od sutra neće biti isti!

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 10.03.24. | 08:00

Barišić ili Zajec? Borba će se do Skupštine (12 sati), čak i na Skupštini boriti za svaki glas. No, kako god ta priča završila, svima je jasno da će Dinamo u budućnosti biti drugačiji

Autor je dobitnik nagrade za internetsko novinarstvo HZSN-a za 2023.

Hoće li Dinamo u ponedjeljak ući drugačiji no što se probudio u nedjelju? Točno u podne, Skupština na kojoj bismo trebali dobiti predsjednika kluba. Kažemo, trebali, jer uvijek je sve moguće pa i to da Mirko Barišić i Velimir Zajec odigraju neriješeno (30-30) i čekamo novu sjednicu (najviše 60 dana), kao i to da se neki zastupnici iz nekog razloga ne pojave pa niti jedna strana nema potreban broj glasova (31). Sve su to pravne i formalne mogućnosti, manevri, koji stoje kao potencijalni novi zapleti na putu do rješenja Dinamova kadrovskog čvora. Jer, spomenimo, mandat Predsjedniku, IO-u i NO-u traje samo do utorka pa bi Dinamo mogao ući u još jedno razdoblje 'ustavne krize'. Međutim, ipak su veći izgledi da Skupština donese odluku i da se iznad Maksimir ukaže bijeli dim; stari predsjednik Mirko Barišić ili novi Velimir Zajec.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U subotu 9. ožujka prošlo je točno godinu dana od one Skupštine u Sheratonu. Skupštine, koja je prekinuta, ili se nije ni održala, ali na kojoj tzv. Mamićeva struja nije uspjela skupiti većinu, napustila je sjednicu zbog nedostatka kvoruma i zauvijek otišla u povijest. Tada su najvatreniji Dinamovi navijači ispred Sheratona slavili pobjedu, a onda je to značilo ostanak na vlasti Mirka Barišića. Baš povjerenici bliski BBB-ima svojim su glasovima donijeli prevlast Barišiću i suradnicima, a Dinamo je, tako su svi tvrdili nakon Skupštini, zakoračio u novu eru i novo razdoblje svoje povijesti. No, trajao je taj proces, eto, godinu dana, nagledali smo se svega. Raznih savezništva, koja su se rađala i pucala, puno figa u džepu, rasprava oko novog Statuta, koji je na kraju izglasan u jednoj krnjoj, ne baš adekvatnoj verziji. Mirko Barišić i njegovi ljudi čitavo to vrijeme pokušavali su izmigoljiti dogovoru, koji su na toj Skupštini u Sheratonu dali navijačima, koji su im pružili konop u borbi protiv 'zajedničkog neprijatelja'. Obećali su demokratizaciju, a zapravo su je čitavo vrijeme pokušavali svesti na što manju mjeru.

No, nakon godinu dana i još nekoliko spornih Skupština, Dinamo je dobio prve izbore, članovi su na njima većinom izabrali Velimira Zajeca za svojeg kandidata, koji će se danas (u 12 sati) suprotstaviti Mirku Barišiću. Novih 60 skupštinara bira novog predsjednika, a iako je Barišić u startu imao 35 'svojih' zastupnika, jasno je da bismo mogli svjedočiti drami i još jednoj Skupštini, o kojoj će se dugo pričati. Jer, Zajec i navijači su u ofenzivi, uspjeli su neke iz tabora aktualnog predsjednika nagovoriti na 'prelet', pitanje je samo imaju li ih dovoljno. Nisu spavali niti na drugoj strani, iako se čini da su u potpunoj defenzivi, Nikola Hanžel, idejni vođa Barišićeve struje, traži idealan izborni inženjering da Barišić i dalje ostane na vlasti. Svega je tu bilo, svega bi još moglo biti tijekom dana do kraja Skupštine, međutim, ono što je sigurno, Mirko Barišić više nije siguran da će i u ponedjeljak biti Dinamov predsjednik. Njegova se pozicija u tih godinu dana promijenila, kao što su se promijenile okolnosti, a on i njegovi suradnici igrali su istu igru. Mnogi su na tom putu otpali iz njegove 'eskadrile', od saveznika postali otpadnici i pitanje je ima li još dovoljno ruku u Skupštinu. A ako ih ima, morat će se svejedno pomiriti da je vrijeme starog načinja vladanja prošlo, da su, sviđalo se to nekome ili ne, pravila igra ipak drugačije postavljena.

Bad Blue Boysi su najavili dolazak pred Maksimir u velikom broju, baš kao lani pred Sheraton i baš kao na Valentinovo 2000. Tada je Velimir Zajec izišao pred njih i rekao: "Imamo Dinamo!", očekuju da će sad izaći i pred njih i uzviknuti: "Imamo predsjednika!". Svakako, bila bi to jedna od većih promjena u novijoj Dinamovoj povijesti. No, ono najvažnije, kako god završila Skupština jest: Novi predsjednik povest će Dinamo u vrlo izazovno razdoblje, u kojem se klub mora opet stabilizirati, ojačati igrački i financijski prosperirati, kratkoročno, treba poduzeti sve da se osvoji naslov prvaka, dugoročno, srediti i restrukturirati nogometnu Školu... Puno, puno će izazova bit će pred novom ili starom vlasti, tkogod bio izabran morat će biti svjestan da u rukama drži žezlo Dinamove egzistencije.

No, da se vratimo na početak i odgovorimo na pitanje. Da, Dinamo će u ponedjeljak sigurno biti drugačiji nego što je dočekao nedjelju. Bez obzira tko postao predsjednik, promjene se događaju i one neće stati! Nadajmo se samo - na bolje!



Tagovi

GNK DinamoGNK Dinamo izboriSkupština GNK DinamoStatut GNK DinamoMirko BarišićVelimir Zajec

Ostale Vijesti