Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Kako bi Hrvatska izgledala kada bi zaigrala 3-5-2?

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 10.06.21. | 08:25

Pred početak Eura malo smo se "poigrali" i provjerili kako bi Vatreni izgledali kada bi se Zlatko Dalić odlučio na danas ponovno modernu formaciju s trojicom u zadnjoj liniji i dvojicom napadača.

U startu moramo naglasiti kako je ovo hipotetsko pitanje. Naravno da je nemoguće svega nekoliko dana prije početka Eura mijenjati uigranu formaciju s četvoricom u zadnjoj liniji i prebacivati se na igru s tri stopera od kojih niti jedan ne igra tu poziciju u svojem klubu.

Uz to, Hrvatska svoju igru jednostavno mora graditi oko svojeg najboljeg igrača Luke Modrića koji je cijelu karijeru, počevši od Dinama, proveo u 4-2-3-1 ili 4-3-3 formacijama (iako je i Zinedine Zidane prošle sezone povremeno znao zaigrati s trojicom u zadnjoj liniji).

No, opći dojam nogometne javnosti jest da Hrvatska još od Rusije igra loše. Ne možemo reći da se kvaliteta hrvatskog kadra drastično srozala ‘umirovljenjem’ Ivana Rakitića, Marija Mandžukića, Danijela Subašića i Vedrana Ćorluke. Umjesto Rakitića tu su Nikola Vlašić i Mario Pašalić, umjesto Mandžukića Bruno Petković i Ante Budimir, umjesto Subašića Dominik Livaković...


No, Hrvatska je ‘prokužena’. Igra reprezentacije se još od tog prvenstva svodi na igru po bokovima koju elitne reprezentacije vrlo lagano zatvore. Naši tehnički perfektni veznjaci pak nemaju naviku napadanja suparničkog kaznenog prostora, samim time ostaje preveliki prostor između veznog reda i centralnog napadača.

Kada bi se u 4-2-3-1 na poziciju ‘desetke’ stavili Andrej Kramarić ili Nikola Vlašić, i time smanjili tu prazninu između veze i napada, to bi značilo da bi Matea Kovačića trebalo žrtvovati i maknuti ga iz udarnih 11.

Na kraju, postava s kojom Hrvatska igra naglašava problem centralnog napadača. Hrvatska je do svjetskog srebra stigla u igri sa „sidrunom“ Mariom Mandžukićem, u kvalifikacijama je tu ulogu dobro igrao i Nikola Kalinić, a u dodatnim kvalifikacijama i Andrej Kramarić.


Danas više nema niti Mandžukića ni Kalinića. Sam Kramarić se najbolje snalazi kao povućena špica. Petković u Dinamu igra isturenog napadača, no Dinamo ima drukčiji profil igrača od reprezentacije. Mislav Oršić, Luka Ivanušec, Lovro Majer, Arijan Ademi, svi oni često ulaze u suparnički kazneni prostor i takav profil igrača jako dobro odgovara Petkovićevom stilu igre u kojem se povlači dosta duboko ne bi li primio i proigrao loptu.

No, možda je 3-5-2 formacija rješenje za sve probleme?

Ne naravno na Euru, jer Dalić nema vremena uigravati takvu formaciju. No, za period poslije europske smotre, zašto ne?

Formacija s tri braniča ponovno je postala moderan način igre. Kod raznih elitnih reprezentacija imamo priliku vidjeti kako svoje klasične 4-2-3-1 ili 4-3-3 formacije u fazi napada prebacuju u 3-1-4-2, 3-4-2-1, 3-4-3, 4-3-2-1, 4-3-1-2...

Stoga, odlučili smo se malo poigrati i vidjeti kako bi Hrvatska izgledala kada bi se odlučila odigrati u danas modernoj formaciji s trojicom u zadnjoj liniji i dvojicom napadača.

Kao što smo naveli u uvodu, Hrvatska ne može igrati takvu formaciju jer je trojac u posljednjoj liniji ključan kako bi ista bila sprovedena uspješno.

Dejan Lovren, Domagoj Vida, Duje Ćaleta Car i Mile Škorić u svojim klubovima igraju u paru s još jednim stoperom. Joško Gvardiol je nominalni stoper, ali je cijelu sezonu proveo na poziciji lijevog beka, kojeg će igrati i u reprezentaciji.

Minus za trojicu u zadnjoj liniji predstavlja i nedostatak stopera u kadru. Dejan Lovren je ozlijeđen i pitanje je kada će moći u punoj spremi na travnjak. Duje Ćaleta Car cijelu sezonu igra promjenjivo, te bi se Hrvatska u slučaju nekakve nove ozlijede ili suspenzije igrača, a sada je tu i taj koronavirus, našla u ogromnom problemu kada bi odlučila igrati u formaciji s trojicom u zadnjoj liniji.

S druge strane, ovo bi moglo “proći” kada bi Lovren bio potpuno zdrav. Lovren s Vidom igra već dugi niz godina u paru, a obojica su dobar dio svoje razvojne karijere igrali na desnom beku, Vida je kasnije znao pokriti i lijevu poziciju. Gvardiol? On je već sada stoper koji fantastično igra beka. RB Leipzig najviše preferira igru s trojicom u zadnjoj liniji i Nijemci ga sigurno ne bi platili astronomski iznos kada bi procijenili da se Gvardiol ne bi snašao na toj poziciji. Na kraju, ovaj 19-godišnjak je buduća klasa koja može odigrati i na poziciji defenzivnog veznjaka.

Hrvatska ima dva školovana i iskusna stopera (Lovrena i Vidu), koji su kroz karijeru igrali na bekovskim pozicijama i jednog enormnog talenta kojem ta pozicija možda i najbolje odgovara. Vjerujemo da im ne bi trebalo dugo vremena da se uigraju i poslože.

U vezi je ipak dosta bolja situacija. Šime Vrsaljko i Ivan Perišić igraju bekove u 3-5-2 formaciji u svojim klubovima (Perišić, naravno, puno više). S trojicom stopera iza leđa igraju i Marcelo Brozović, Mateo Kovačić i Mario Pašalić. Jedino je ključni igrač reprezentacije Luka Modrić “problem”, iako, ponavljamo, niti njemu formacija s trojicom u zadnjoj liniji nije potpuno nepoznata.

I tu stižemo do napada. Kramarić se najbolje snalazi na poziciji desetke u 4-2-3-1 formaciji ili kao drugi napadač u 3-5-2 formaciji. Kramarić je hrvatski igrač u možda i najboljoj formi, i razumljivi su apeli struke da bi Kramarić morao biti u udarnih 11 Hrvatske.

No, tu se pojavljuje problem jer Kramarić nevoljko igra klasičnog centarfora, a Dalić preferira igru s tehnički tri snažna veznjaka.

Kada bi se igralo 3-5-2, u takvoj postavi bilo bi mjesta i za tehnički trojac u vezi (Modrić-Brozović-Kovalić), ali i Kramarića i Petkovića u napadu. Dinamov napadač u svojem klubu tu poziciju ionako igra s Ivanušecom i Mariom Gavranovićem.

Uz njih dvojicu, u napadu još mogu igrati Rebić, Vlašić, Budimir, Josip Brekalo i Mislav Oršić.

Veznu liniju mogu pokriti Vlašić, Pašalić i Milan Badelj. Desnog beka Juranović, možda i Brekalo, a lijevo naravno i Borna Barišić i Domagoj Bradarić.

Ali sve ostaje na stoperima kojih nažalost imamo premalo za ovakav tip igre.

Na kraju dana, i bit modernog nogometa je da se momčadi unutar utakmice mogu „transformirati“ iz jedne formacije u drugu.

Zanima nas i vaše mišljenje, ne samo o ovoj temi nego i o postavi s kojom bi Hrvatska trebala zaigrati protiv Engleske i kasnije na Euru.

Opširniji odgovori su i više nego dobrodošli!

Piše: Niko Rukavina


Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaDominik LivakovićŠime VrsaljkoJoško GvardiolDejan LovrenDomagoj VidaMarcelo BrozovićLuka ModrićMateo KovačićIvan PerišićAndrej KramarićBruno PetkovićAnte RebićNikola Vlašić

Ostale Vijesti