PIXSELL
PIXSELL

Kada se Banić vratio osnovama, Gorica je u njemu dobila spasitelja!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 27.04.23. | 12:59

Vratar Gorice najača je karika u momčadi koja se bori za ostanak u elitnom društvu HNL-a

“Neću imati zmiju u džepu”, obećanje je Nenada Črnka u slučaju da Gorica ostvari svoje ciljeve i nagodinu bude dio elitnog društva HR nogometa. Uostalom, Gorica je uz Dinamo i Slaven Belupo jedini klub koji je lani poslovao s pozitivom pa predsjednik može motivirati s novčanom premijom. Ionako svi znamo da je novac najbolja Viagra u nogometu!

Kako bilo, kada i ako će se dijeliti nagrade, najveći iznos treba otići na račun Ivana Banića, 28-godišnjeg Sinjanina koji drži Goricu iznad vode i potvrđuje da sve kreće od pouzdanog vratara. Protiv Hajduka je Banić izludio cijelu momčad protivnika. Dojma smo da ga ne bi svladali da se tri dana igrala ta utakmica.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naravno da zasluge za preporod Gorice idu na adrese svih igrača, kao i trenera Sopića i njegovih suradnika, ali ako treba izdvojiti neko ime, onda je to svakako Ivan Banić. Inače, riječ je o djetetu Hajduka koji je svoje mjesto pod suncem tražio kroz Primorac, Hrvace, Imotski, Split, Junak, Dugopolje

Gorica ga je privela iz Rudeša, odradio je potom posudbu u Olimpiji pa se vratio u Veliku Goricu. Boravak u Sloveniji neće pamtiti po dobrome… Ostali su bez titule, Banić nije bio na razini i nije zaživjela otkupna klauzula već se vratio u Veliku Goricu.

“Mislim da je tada ušao u nesigurnost. Uzimao je nepotrebne rizike. Bez obzira koliko treneri inzistiraju na otvaranju igre od vratara, moraš znati ocijeniti kako i kada reagirati u situacijama”, dojam je Silvija Čavline, trenera vratara koji je apsolutni vratarski autoritet na ovim prostorima. Uostalom, činjenica da dva njegova igraju u reprezentaciji dovoljno će reći o Čavlininom trenerskom opusu.


Nakon što je otišao iz Osijeka, Čavlina redovito prati HNL pa je gledao i susret Gorice i Hajduka.

“Banić je nakon Olimpije ispao iz ritma i forme. Nakon prve greške, vratari razmišljaju o drugoj i uvode se u nestabilnost. Potom se vratio u Goricu koja je zaredala s lošim rezultatima pa niti vratar ne može biti na razini. U zadnje vrijeme sam primijetio da se vratio nekim osnovama da uhvati sigurnost. Momčad se uzdigla psihološki, s dobrim rezultatima stigla je i sigurnost a posljedično i kvaliteta koja je neosporna kada je Banić u pitanju”, rezimira Čavlina.


Iako se mislilo kako je Sopić nezadovoljan Banićem te je zbog toga inzistirao na dolasku Radoševića koji se razišao s Varaždinom, istina je zapravo potpuno drugačija. Naime, Banić je imao određenih problema s ozljedom tijekom priprema što se moglo riješiti mirovanjem. No, kako je Gorica bila u situaciji kakvoj već jest, Sopić je kod Črnka inzistirao na iskusnom vrataru. Na klupi je imao Karla Žigera, ali procjena struke je da treba iskusno ime u borbi za ostanak i pronašli su ga u Radoševiću. On je debitirao protiv Rijeke pa skupio još pet nastupa. Međutim, kada se Banić oporavio, Sopić ga je vratio među vratnice.

Na sljedećih pet utakmica, Banić je primio tek jedan gol, onaj Roberta Ljubičića u domaćem ogledu s Dinamom. Sačuvao je mrežu netaknutom u sudarima s Osijekom, Šibenikom, Rijekom i Hajdukom i čini jak adut Gorice u posljednjih pet utakmica HNL-a u kojima će se rasplesti borba oko ostanka u ligi.



Tagovi

Ivan BanićHNK GoricaHNL

Ostale Vijesti