Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Jednog igrača nitko ne spominje, a mogao bi biti osvježenje i rješenje naših problema

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 25.11.22. | 09:20

Veznjak Red Bulla potpuno je u drugom planu, na donjem kraju Dalićeve hijerarhije, iako bi njegove nogometne osobine mogle promijeniti krvnu sliku Hrvatske u utakmicama s Kanadom i Belgijom

Što će Zlatko Dalić promijeniti za utakmicu s Kanadom? Hoće li odličnog Lovrena zamijeniti Šutalom da bi protok lopte iz zadnje linije bio brži? Hoće li na desnom krilu zaigrati Majer, ili je možda vrijeme za Oršića? Treba li svejedno naći mjesto Pašaliću i Vlašiću, ima li Kramarić kredit još jedne utakmice u špici ili će on na neku drugu poziciju, ili klupu, a u napad Livaja, Petković ili Budimir? Je li Stanišić bolje rješenje od Juranovića na desnoj strani?

To su najčešća pitanja koja traže odgovore od utakmice s Marokom, svi se slažu kako je Hrvatska bila bezopasna, ziheraška, bezidejna i spora te kako je cilj svih promjena koje Dalić želi napraviti između ovih dviju utakmica ubrzavanje protoka lopte, češći i konkretniji dolazak pred suparnička vrata. Jer, 'nogomet čekanja i pimplanja' više ne prolazi, pogotovo kad je pobjeda nužda, kad tri boda protiv Kanade na neki način znače život. I logično je da se u eteru raspravlja, traži rješenje, da svatko stručan i nestručan ima svoje mišljenje i ideju. To je također dio doživljaja svjetskih prvenstava i velikih nogometnih događaja.

No, prema našem mišljenju iz svih tih kombinacija i mogućih rješenja za 'buđenje' Hrvatske jedan je igrač nepravedno izostavljen. Mislimo na Luku Sučića. Veznjak Red Bulla ima 20 godina i po nekim ustaljenim, domaćim gledištima on je još uvijek mlad i 'njegovo vrijeme tek dolazi'. Do jučer je igrao za U21 reprezentaciju, u pričama oko zadnjeg popisa za SP bio je jedan od onih 'na rubu' i dojam je da je on u Kataru više zbog budućih vremena za nagradu što je izabrao Hrvatsku ispred Austrije, nego zato da bi bio u ozbiljnim Dalićevim planovima. Međutim, Luka Sučić, iako je još mlad, već je igrač s dovoljno iskustva,on je okosnica modernog i energičnog Red Bulla iz Salzburga, iza njega su ozbiljne utakmice u Europi, posebice u Ligi prvaka. Sučić je igrač kakvih Hrvatska baš i nema u izobilju. Vezni igrač koji je brz na lopti, okomit, trkački jak i fizički besprijekoran. On je igrač koji radi višak u sredini, koji osvaja prostor i donosi loptu u završnicu. Iako mu brojke ove sezone nisu fantastične, upisao je četiri asistencije u austrijskoj Bundesligi, gol još nije zabio, njegove igračke performanse, definitivno, mogu biti osvježenje za igru Hrvatske i rješenje nekih naših problema. Pogotovo protiv rastrčane, neumorne i fizički moćne Kanade.

Jedan od razloga zašto je Sučić ove sezone statistički slabiji nego prošle, jesu i dvije ozljede koje su ga snašle i rastrgale mu kontinuitet. Od jedne se baš oporavio i zaigrao pa je došla druga. No, u zadnje dvije prvenstvene utakmice upisao je po 90 minuta i na SP. po svemu sudeći, došao spreman. A ne samo da popuni broj i da se zadovolji forma. Naravno, nitko ne tvrdi da bi Sučić trebao protiv Kanade i Belgije biti starter, da bi trebao izbaciti iz prve momčadi Kovačića, Modrića ili Brozovića, Vlašića, Majera ili Pašalića, tkogod već bio u prvom planu Zlatka Dalića. Ali, da bi mogao i trebao dobiti priliku s klupe, biti svojevrsno iznenađenje i osvježenje za hrvatsku igru, to sigurno.

Trenutno je Luka Sučić u drugom planu, na donjem kraju Dalićeve hijerarhije, što nimalo nije u skladu s njegovim igračkim osobinama, koje mogu promijeniti krvnu sliku naše reprezentacije. Doduše, dobio je 45 minuta protiv Saudijske Arabije, nije odigrao ništa posebno, nije se u toj utakmici nametnuo, ali niti većina suigrača nije tog poslijepodneva odigrala mnogo bolje. Pamtimo ga iz one utakmice s Francuzima na Poljudu u lipnju, u kojoj je upisao 10-ak minuta i u tom kratkom razdoblju složio dvije, tri opasnosti u šesnaestercu svjetskih prvaka, zamalo je i zabio. Vidjeli smo ga i jesenas u Ligi prvaka, posebno u dvije utakmice protiv Dinama u kojima je bio ponajbolji igrač svoje momčadi. Pogotovo u Maksimiru, gdje je u zadnjih pola sata dominirao, pogodio je i gredu, malo je nedostajalo da bude apsolutni junak svoje momčadi. U utakmici protiv momčadi kakva je Kanada, koja juri, trči, puca iz svih pozicija, ali i ostavlja prostor iza svojih leđa, Sučićeva okomitost i pokretljivost svakako mogu biti dodana vrijednost za napadačku igru hrvatske reprezentacije.

Naravno, Zlatko Dalić je taj koji odlučuje, koji ima uvid u stanje igrača, njihovu formu i zdravstveni karton i ima svoju logiku zašto je netko u prvom, netko u drugom, a netko u trećem planu. No, ako je igrač poput Sučića u rosteru, ako je spreman i u dobroj formi (ako nije ne bi niti trebao biti u Kataru), onda je sigurno igrač na kojega se izbornik može osloniti. Makar kao na džokera s klupe, na igrača koji može promijeniti ritam, ubrzati igru. I taj famozni protok lopte!



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijahrvatskaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Katar 2022Luka SučićBelgijaMarokoKanada

Ostale Vijesti