Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Jakirovića sad čeka najteža 'utakmica', alibija više nema! Prvi potez - čistka u svlačionici, odlazi sedam, osam igrača, vraća se napadač!?

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 19.12.23. | 08:00

Dinamov trener dobio je što je htio, pripreme i prijelazni rok po svojim idejama. Momčad će na proljeće imati njegov rukopis

"Želim šest mjeseci, jedne pripreme i prijelazni rok", rekao je jednom prilikom Sergej Jakirović, kad su Dinamovi rezultati bili loši, a porazi se nizali. Živio je opasno, ali klupsko vodstvo dalo mu je povjerenje, uz uvjet da dogura momčad sa što manje štete do zime, odnosno, da smanji zaostatak za Hajdukom i prezimi u Europi. Eto, zaostatak je sedam bodova, uz dvije utakmice manje, moglo je i bolje i lošije, u Konferencijskoj ligi je prezimio i želja mu se ostvarila. Ima pred sobom pripreme, ima i prijelazni rok da složi momčad po svom ukusu, naravno, u odgovarajućim financijskim gabaritima. I u situaciji kad Dinamo nema sportskog direktora, što ni približno nije idealno, ali u suradnji s Upravom i sportskim sektorom, koji je pojačao glavni skaut Dario Dabac, nešto se ipak može i mora napraviti. To je, valjda, svima jasno.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Svaka utakmica dosad na Dinamovoj klupi bila je za Jakirovića teška, presudna. Ali, tako je to u Dinamu, ove godine posebno. Jakirović je došao 'vaditi krumpire iz vatre', morao je spasiti što se spasiti može i, ušao je u kaos i, naravno, ne može biti glavni krivac za sve posrtaje koji su ga snašli. Bilo je objektivnih okolnosti zbog kojih Dinamo nije mogao biti bolji, zatekao je momčad u lošem stanju, nakon odlazaka Šutala, Ivanušeca i Livakovića, potom ozljeda Petkovića, bolest Baturine, Ademi se nije vratio u idealnom stanju, a neki igrači, koji su trebali biti pojačanja, takvima se ni približno nisu pokazali. Ritam utakmica i reprezentativne stanke nisu ostavile puno prostora za uigravanja i automatizme, važnost svake utakmice nije dopustila da priliku dobiju i neki mlađi igrači, koji bi mogli biti Dinamova budućnost. I premda je i on mogao neke stvari drukčije postaviti i donositi drugačije odluke, ipak je imao alibi, ako ga želio naći. No, sad se stvari mijenjaju.

Tek sad za Sergeja Jakirovića počinje 'najteža' utakmica. Sad je pred njim imperativ da Dinamo na proljeće bude bolji, igrom i rezultatom, da uigra formaciju, pronađe automatizme, promijeni krvnu sliku svlačionice, pretvori Dinamo u energičniju, bržu, efikasniju momčad. Vremena nema puno, pripreme će biti kratke, izazov je time veći. I, dok traži pojačanja na četiri-pet pozicija, Jakirović prvo mora pročistiti svlačionicu i ove bismo zime mogli vidjeti 'bogatu' čistku, iz Maksimira bi moglo otići sedam ili osam igrača.

Ukrajinac Bohdan Mihajličenko je već odavno otpisan, on se neće niti pojaviti na pripremama, a ista sudbina čeka i Urugvajca Enza Sosu. Taj je ljevonogi stoper ostao najveća enigma, mladić s 10-ak nastupa u Serie A, gdje je čuvao, recimo, Lukakua i Džeku, nije niti dobio pravu priliku. Zar doista nije mogao igrati u HNL-u? No, on je na posudbi iz Bologne, ako nije u prvom planu, nema smisla ostajati, već na zimu će se vratiti u matični klub. Osim njih dvojice još je nekoliko igrača na pragu odlaska, no, s njima će biti teže, neki od njih imaju ugovore i nije ih se lako tek tako riješiti.

"Nema smisla da netko tko nezadovoljan bude ovdje i vjerojatno će neki od takvih otići", rekao nam je Jakirović u nedavnom intervjuu. Jedan od tih, koji bi već na zimu mogli pakirati kofere je i Josip Drmić. Trenutno je na terapijama, liječi ozljedu, možda se i pojavi na zimskim pripremama, međutim, pitanje je hoće li krenuti u nastavak sezone. Drmiću ugovor istječe na ljeto, ako nije u prvom planu, najbolje je da dogovorno ode već na zimu i riješi i sebe i klub te patnje. Ugovor na ljeto istječe i Antoniju Marinu. Iako je tijekom jeseni od Jakirovića povremeno i dobivao šansu, čak i zabijao pogotke, to sigurno nije minutaža kojoj se nadao pri povratku u Maksimir, nije se uspio potpuno nametnuti, a s obzirom da za njega uvijek postoje ponude i upiti moguć je i zimski transfer. U treći plan je potpuno pao i Luka Menalo, koji je baš na Jakirovićev nagovor ostao u Dinamu, međutim, kako je jesen prolazila, Menalo je sve manje igrao, pred kraj završio i na tribini. Logično je da je nezadovoljan i da će i on na zimu tražiti izlaz.

U kategoriji potencijalnih odlazak nalaze se još trojica stranaca. Maxime Bernauer je tek ljetos došao, ponekad čak i igrao, ali, očito je da nije među prvim opcijama za stoperske pozicije, već je ovdje samo da popuni broj i u krajnjoj nuždi ulazi u momčad. Ozlijeđenog Boška Šutala zamijenit će Moreno Živković, koji bi mogao postati ozbiljna opcija na proljeće, tu je Kevin Theophile, zatim Perić, Perković, Ristovski. Bernauera Dinamo neće tjerati pod svaku cijenu, ali ako se ukaže mogućnost, mogao bi otići. Slična je situacija i s Mahirom Emrelijem i Sadeghom Moharramijem. Emreli je jedno vrijeme figurirao kao ozbiljna napadačka opcija, za špicu i krilo, imao je i dobrih trenutaka. No, i on je protekom vremena postao 'višak', niti u drugom pokušaju nije se izborio za mjesto u momčadi i dođe li neka ponuda ili se dogovori raskid ugovora, on će također napustiti Dinamo. Moharrami je u Maksimiru već pet godina, imao je ove sezone puno loših utakmica, on u Dinamu stagnira, dovede li Dinamo desnog beka, što je jedan od prioriteta, Moharrami bi također mogao nestati sa scene. U Maksimiru se nadaju da bi za njega isto mogla stići ponuda i da bi Moharrami na zimu mogao otići.

Moglo bi, dakle, biti prometno u siječnju u Maksimirskoj 128, a željno se iščekuju dolasci. Zasad je sigurno da se vraća Moreno Živković, a na pripreme s Modrima u Rovinj krenut će i Fran Brodić. Dinamo ga povlači s posudne u Varaždinu, nadajući se da bi se mogao dokazati i biti jedna od opcija u napadu, uz Kulenovića alternativa Petkoviću u borbi za naslov prvaka. Nije nemoguć niti dolazak još kojeg napadača!

Lista otpisanih sve je veća, Jakirović vuče konce i na proljeće ćemo gledati momčad po njegovoj viziji. Kakva će biti, otkrit ćemo vrlo brzo, već 23.siječnja Dinamo igra zaostalu utakmicu s Lokomotivom.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićJoaquin SosaMahir EmreliLuka MenaloBohdan MihajličenkoAntonio Marin

Ostale Vijesti