Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Jakirović zna što želi i krenuo je 'u glavu'! To je jedini način na koji može uspjeti

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 05.01.24. | 08:45

Dinamov trener, kao rijetko koji prethodnik, radi bez okolišanja i skrivanja i slaže momčad po svojoj ideji. Dovodi igrače koje želi, otpisuje bez emocija. Svjestan da skrivanja nema i da je na panju samo njegova glava

Na proljeće ćemo gledati Jakirovićev Dinamo! Da, gledali smo ga i u završnoj fazi jeseni i mnogi nisu bili zadovoljni onime što vide, Dinamo nije plijenio igrom, efikasnošću ni silinom, uspio je na kraju nanizati pobjede do derbija s Hajdukom, popraviti ukupan dojam i rezultat, međutim, svima je bilo jasno da na proljeće Modri moraju biti bolji, konstantniji, dominantniji ako žele na proljeće prestići Hajduk i osvojiti naslov. Zanimljivo, o utakmici s Betisom u Konferencijskoj ligi malotko uopće priča, iako je riječ o renomiranom suparnikom i najatraktivnijem europskom srazu ove sezone, taj je dvoboj sasvim u drugom planu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, vratimo se Jakirovićevu Dinamu. Dakle, iako je i jesenas već bilo ili moralo biti utjecaja trenerove ruke u Dinamovoj igri i Jakirović nije mogao biti lišen određenih kritika da je i s aktualnim kadrom mogao napraviti više u tom razdoblju, ipak je taj jesenski Dinamo bio 'miks' svega što se događalo u Maksimiru u zadnjih godinu dana. Turbulencija u klubu, promjena trenera i vizija, odlazaka važnih igrača, ozljeda, promašenih akvizicija... I da, Jakirović jest preživio niz poraza kakav mnogi prije njega nisu, dobio je kredit i kad ga nitko drugi ne bi dobio, ali njegov pravi rad ogledat će se tek na proljeće. Tek će to biti gotovo potpuno njegov Dinamo.

"Trebam šest mjeseci rada, pripreme i jedan prijelazni rok", rečenica je koja prati Jakirovića i koja je od alibija prije dva-tri mjeseca kad je izgovorena sad postala glavni teret na njegovim leđima. Jer, eto, dobio je što je htio, pripreme i prijelazni rok, sad se očekuje rezultat. Kako god tko gledao na Jakirovićev dosadašnji rad i kako god tko gajio vjeru ili sumnju u konačan uspjeh, mora mu priznati da uistinu zna što želi i da je krenuo 'u glavu'. Bez okolišanja, bez dvosmislenih odluke. Svjestan je da nema skrivanja, da nema alibija i da je, praktički, ostao sam na čistini. Dinamo nije doveo sportskog direktora, u klubu se većina uglavnom bavi politikom, Statutom i izbornom matematikom, a na panju je samo njegova glava. Ulog je velik, sezona bez naslova prvaka Dinamu bi donijela probleme, a Jakiroviću negativno poglavlje u životopisu. Stoga je izabrao način, vjerojatno i jedini mogući, 'napad od prve minute', bez taktiziranja.

Znači, Jakirović zna kakav Dinamo želi na proljeće. Brži, okomitiji, energičniji. I na tome će raditi. A već je prvog dana priprema prelomio neke odluke, koje je nije lako prelomiti. Otpisati Mihajličenka i Sosu nije neka hrabrost, ali kazati jasno i glasno da ne računa na Drmića, Marina i Menala, to se ne bi usudio svaki trener. Netko bi ih poveo na pripreme pa, možda proigraju, ili možda sami odu...

Tražio je četiri ili pet igrača u prijelaznom roku, ali u klubu su mu odmah rekli da su financijska sredstva za šoping vrlo skromna. Snađi se, druže, u tim gabaritima. Odmah je krenuo u lov na Josipa Brekala, pokušava dogovoriti posudbu iz Fiorentine, razgovarao je s Brekalom i objasnio mu kako stvari stoje i koliko Dinamo može platiti. Odradio je ono što inače radi sportski direktor! I, Brekalo je pristao, sad je sve na Fiorentini.

Pronašao je, uz asistenciju Darija Dabca, Takuyu Ogiwaru, lijevog beka iz Japana, sve je odrađeno u rekordnom roku, a uspio je dogovoriti i nagovoriti povratak Morena Živkovića s posudbe, nisu ga obeshrabrile teze kako je Živkoviću bolje ostati u Lokomotivi do ljeta. Jer, on zna zašto ga želi, ne da sjedi na klupi, već da igra! Dođe li Brekalo, ili Hoxha, pogotovo obojica, Jakirović će, praktički, dobiti sve što je sam poželio uoči prijelaznog roka, onih na koje ne računa se riješio, nisu mu uteg u svlačionici i imat će momčad po svom ukusu. A onda je samo na njemu da od te momčadi složi šampionski stroj, da izvuče iz nje očite rezerve i uklopi pojačanja, provede svoju nogometnu ideju i donese u Maksimir novi naslov prvaka. U Rijeci je pokazao da može.

Ipak, dva su detalja na početku priprema koja su izazvala malu polemiku u nogometnim krugovima. Prvi, je li Jakirović na kraju ipak poveo na pripreme previše igrača i među njima previše mladih igrača, od kojih velika većina sigurno na proljeće neće ni primirisiti prvoj momčadi, hoće li tako moći adekvatno raditi na automatizmima i uigravanju? Drugi, Dinamo će na pripremama odigrati čak pet utakmica u tri tjedna, je li to previše? Ostaje li premalo vremena za treninge, kojih je nedovoljno bilo i u gustom jesenskom rasporedu? Za usporedbu, Rijeka, Hajduk i Osijek, koji su jesenas imali više vremena za uigravanje i treninge, odigrat će utakmicu manje tijekom priprema. No, i to je Jakirovićeva ideja, koju beskompromisno slijedi, za koju vjeruje da će donijeti rezultat i oko nema previše filozofiranja. Izabrao je Jakirović svoj put, očito zna što želi i vjeruje da zna kako do toga doći. To je temelj uspjeha, a je li dobro izabrao i je li se 'kladio' na prave brojeve pokazat će rezultat. Za koji će, za razliku od jeseni, on biti jedini zaslužan ili kriv!

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićHNLMoreno ŽivkovićTakuya OgiwaraHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti