Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Jakirović je prvi 'vrući krumpir' Velimira Zajeca i nove vlasti. Kako će ga riješiti?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 15.03.24. | 11:30

O treneru na papiru odlučuje Uprava kluba, ali jasno je da Peras i društvo ne mogu ništa bez amenovanja novog predsjednika i IO-a. Na svima je velika odgovornost

Autor je dobitnik nagrade za internetsko novinarstvo HZSN-a za 2023.

"Stojima iza trenera, Jakirović ima našu punu podršku. Zna se koji su ciljevi kluba, ali ne želimo imati situaciju da mijenjamo trenera nakon jednog poraza", rekao je, između ostalog, Velimir Zajec u nekima od svojih prvih javnih nastupa kao Dinamov predsjednik. Dan nakon izbora posjetio je igrače i trenera u svlačionici, rekao im istu stvar, uz dodatak da je prvi cilj proći u Solunu i dohvatiti četvrtfinale Konferencijske lige. Nakon 2-0 u Zagrebu to je izgledalo realnim, a ako Dinamo koji slučajem i ispadne, mislili smo tada, bit će to uz veliki splet okolnosti, možda nesreće i na 'knap'.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, solunska je večer bila tužna, grozna, a Dinamo je izgledao kao u nekim vremenima kad su takvi raspadi sustava na europskim travnjacima bili normalna stvar, kad je Dinamo već na zagrebačkom aerodromu gubio dva prema nula. No, godine europskog iskustva, klupski rast, europsko iskustvo i momčad, koju je tada vodio Nenad Bjelica počeli su kidati te okove, postavljati neke nove standarde. Poraz (1-5) od PAOK-a upravo je podsjetio na to, sad već pradavno doba, Dinamo je izgledao kao nekad. I na taj način i ispao iz Europe. Ali, i u tim prošlim vremenima Dinamo si rijetko dopustio da 'popije' pet komada, uspjeli su ih Dinamu uvaljati samo Bayern na Allianz Areni (5-0), Lyon u onoj čudnoj utakmici u Maksimiru (1-7) te Real na Bernabeuu (6-2). Ni Juventus, Manchester City, Arsenal, Milan, PSG... nitko nije zabio pet. A u tom društvu, složit ćemo se, PAOK je tek jedna prosječna momčad i zato ova 'petica' boli još i više. Ajde da izgubiš 1-5 na Camp Nouu ili Parku Prinčeva, ali na Toumbi, to je težak udarac. Još i teži ako znamo da to nije prvi takav Dinamov debakle ove sezone, da je i u Pragu ispao nakon 3-1 iz prve utakmice, izgubio 1-4 i oprostio se od Europske lige.

No, u Pragu je Sergej Jakirović i mogao imati nekakav alibi. Tek je došao na Dinamovu klupu, nije još mogao 'zatvoriti' sve rupe na koje je naišao, mogao se tamo uhvatiti i za možda nedosuđeni kazneni udarac i na činjenicu da za europsko dokazivanje još uvijek ima Konferencijsku ligu. Ali nakon Soluna od alibija je ostalo vrlo malo, Dinamo se baš osramotio, izgledao kao drugorazredna momčad, bez glave i repa u utakmici, koja je mogla donijeti toliko mnogo. I zato Jakirović, koliko god se čudio greškama svojih igrača, širio ruke ponavljajuči da su neobjašnjive i početničke, snosi odgovornost za ovaj poraz. U redu, Dinamo nije ispao na prvoj stepenici, prošao je Betis i došao do osmine finala, međutim, takvo ispadanje, na taj način, igranje je s imidžem kluba, ali i s njegovom budućnošću. A pogotovo, jer nije prvi put ove sezone izgledao tako tragično, što su slične predstave već viđene, ali u Solunu je opako kažnjen. Potpuno ispraznima zvuče trenerova objašnjenja kako je Dinamo bio bolji u tri od četiri poluvremena i kako je ponosan na svoje igrače na sve što su ove sezone napravili u Europi.

I, što sad? Ogorčeni navijači prizivaju Jakirovićevu smjenu, malotko više vjeruje da u završnici sezone može napraviti takav pomak da Dinamo postane opasna zvijer i sruši sve prepreke na putu do naslova prvaka. Jer, nekoliko je puta već ova momčad najavila pomake, najavila prekretnice, ali na kraju se uvijek vratila korak ili dva unazad. Kao i nakon Soluna. Definitivno, Jakirović postaje prvi 'vrući krumpir' Velimira Zajeca i nove maksimirske vlasti. Iz više razloga. Prvo, zbog tih Zajecovih uvodnih izjava, skočio bi sebi u usta, kad bi nakon prvog poraza (iako nije prvi) smijenio Jakirovića. Premda, kad je to izgovarao, Dinamov predsjednik, kao i nitko drugi, sigurno nije predvidio da bi mogući poraz u Solunu mogao biti toliko težak i sramotan. Što, naravno, mijenja situaciju. Drugo, na papiru o statusu trenera odlučuje klupska Uprava, na čelu s Vlatkom Peras, a ona u ovom trenutku nije u prvom redu odlučivanja. Bez obzira što odluku o treneru potpisuje Uprava, jasno je da je u novom odnosu snaga ne može donijeti na svoju ruku, bez amenovanja Zajeca i Izvršnog odbora. Kao što o takvim stvarima nije odlučivala niti bez blagoslova Mirka Barišića i njegovih ljudi.

Pitanje i što bi sad, u ovoj fazi sezone donijela smjena Jakirovića i bi li novi trener, tkogod on bio, uspio odmah pohvatati konce i povesti Modre na Poljud po pobjedu, koja život znači. U svakom slučaju već nekoliko dana nakon što je 'preuzeo klub' Zajec se nalazi pred teškom odlukom. I velikom odgovornošću. Dinamu je sad naslov prvaka jedini prioritet, više nema skrivanja iza Europe, a znamo koliko to znači u kontekstu iduće europske sezone i klupskih financija. I smjena i ostanak Jakirovića imaju argumente, ali mogu imati i poguban rasplet ove turbulente sezone. Moraju u Maksimiru dobro odvagati i odlučiti! Vremena nemaju puno, vjerojatno ni sami nisu mislili da će tako brzo morati donijeti jednu krucijalnu odluku!



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićVelimir ZajecHNLPAOK

Ostale Vijesti