Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Iz Rijeke je pobjegao u Hajduk, igrao je u Njemačkoj, SAD-u i Cipru, a sad briljira u susjedstvu

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 15.05.23. | 11:02

Splićani su prije četiri godine na njemu zaradili 300 tisuća eura, a njegova odluka da prije početka sezone dođe u Sloveniju pokazala se izvrsnom.

„Franko je izvrstan igrač te vjerujem da će on biti sljedeći koji će ostvariti veliki izlazni transfer iz Domžala“, rekao je u razgovoru za Germanijak Ivan Durdov, stasiti napadač rodom iz Splita koji je u siječnju ove godine u transferu vrijednom 500 tisuća eura postao novi član belgijskog Oostendea. I izgleda kako nije pogriješio! Franko Kovačević nastavio je igrati sjajan nogomet i nakon što mu je otišao omiljeni suigrač iz vrha napada, a u 35. kolu Slovenske nogometne lige je prvo asistencijom, a onda i pogotkom presudio novom prvaku Olimpiji (2-1). U 22. minuti je kao na pladnju poslužio Bartola Barišića kojem nije bilo teško dovesti Domžale u vodstvo, da bi onda u 50. minuti povećao vodstvo svoje momčadi i izmamio osmjeh na licu trenera Simona Rožmana.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bio mu je to 12. prvenstveni pogodak čime je postao treći najbolji strijelac lige. Samo su Vipotnik (21) i Daku (18) više zabili…

Nogometni put Franka Kovačevića, iako ima tek 23 godine, nije baš najlakše ukratko prepričati. Rođeni Križevčanin je u mlađim uzrastima igrao za Varaždin, Bjelovar i Rijeku iz koje je 'pobjegao' u Hajduk. Njegov odlazak u Hajduk prošao je malo ispod radara budući da se isti dogovorio u lipnju 2017. godine, tek koji tjedan nakon što je Rijeka prvi put postala prvak Hrvatske. Iako je tada financijska situacija u klubu bila izvrsna, Riječani nisu bili spremni udovoljiti uvjetima koje je talentirani napadač tražio. U kuloarima se dalo čuti da su njegovi zastupnici, za juniora bez ijedne seniorske minute, prvotno tražili više od 10 000 eura mjesečno, na što su u Rijeci samo odmahnuli rukom. Zajednički jezik pronašao je sa Splićanima pa je tako od 2017. do 2019. bio član Bilih.

Za prvu momčad odigrao je 10 utakmica (bez učinka), da bi onda drugi dio sezone 18./19. proveo u Rudešu. Iako ni tamo nije uspio doći do HNL prvijenca, Kovačević je zapeo za oko nekoliko klubova iz inozemstva, a najkonkretniji je bio Hoffenheim koji ga je doveo u svoje redove. Teoretski gledano, Kovačević nije transferiran iz Hajduka u Hoffenheim, već iz Rudeša. Naime, oni su prvo aktivirali opciju prvootkupa njegovog ugovora za 300 tisuća eura, da bi gotovo istog dana prodali talentiranog napadača Hoffenheimu. Takav tip poslovanja u HNL-u vidjeli smo i na kraju prošle sezone kad je Gorica prvo otkupila Kotarskog od Ajaxa pa ga praktički istog dana transferirala u PAOK.

Nakon godine dana u drugoj momčadi Hoffenheima, Kovačević 2020. odlazi u MLS (Cincinnati), potom je godinu dana proveo na Cipru (Pafos), da bi onda prihvatio poziv Domžala gdje je dobio priliku surađivati s trenerom koji je poznat po tome što je sklon davanju prilike mladim igračima i koji je itekako dobro upoznat s kvalitetama hrvatskih nogometaša. Rožman ima veliko povjerenje u Kovačevića, ove sezone je propustio tek dvije prvenstvene utakmice (5. kolo Olimpija, 21. kolo Tabor), dok je u svim ostalim ogledima bio starter. Samo u drugom dijelu sezone skupio je osam pogodaka i pet asistencija pa tako ne bi čudilo da se već sada za njegovim uslugama zanimaju brojni klubovi iz inozemstva.

Budući da je po dolasku u Domžale potpisao trogodišnji ugovor, jasno je zašto u klubu vjeruju da ovog ljeta na njemu mogu ostvariti priličnu zaradu. Unazad četiri godine, Domžale je ostvario tri milijunska izlazna transfera, a to su Shamar Nicholson (1.5 milijuna eura, Charleroi, 19./20.), Adam Gnezda Čerin (1.1 milijuna eura, 1. FC Nürnberg, 19./20.) i Mitja Ilenič (1 milijun eura, New York City, 22./23.). Rekorder je i dalje Nemanja Maksimović, aktualni srpski reprezentativac koji danas brani boje Getafea, a on je u veljači 2015. otišao u Astanu za 2 milijuna eura.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Do kraja sezone u Sloveniji ostalo je još svega jedno kolo. Osvajač dvostruke krune je Olimpija, u Europu će Celje i Maribor, a u posljednjem kolu treba vidjeti koji će klub između Tabora i ND Gorice ispasti direktno, a koji će u dodatne kvalifikacije za ostankom u ligi.

Domžale će sezonu zaključiti ogledom protiv Radomlja, a ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ta utakmica ujedno bude Kovačevićev oproštaj od slovenskog kluba. Njegove dobre igre neće proći nezapaženo, a onaj tko bude najbrže reagirao i ponudio slovenskom klubu novac koji će ih zadovoljiti, u svoje bi redove mogao dobiti talentiranog napadača koji zabija, asistira i od kojeg ono najbolje tek treba doći…




Tagovi

Franko KovačevićDomžaleSimon RožmanSlovenska nogometna ligaSlovenija

Ostale Vijesti