HNK Rijeka
HNK Rijeka

Ivanović za Germanijak: "Kao klinac nisam htio u Dinamo, ali Rijeka je sad pravi izbor. Zašto bi bilo nemoguće da budemo prvaci!?"

Vrijeme Čitanja: 7min | ned. 02.07.23. | 16:00

Mladi riječki napadač, pojačanje iz Njemačke, već je oduševio sve na Rujevici. Za Germanijak priča o svom nogometnom putu, uzorima, gladi za dokazivanjem, igračkima vrlinama i manama...

S Franjom Ivanovićem, mladim napadačem Rijeke, vinkovačkih korijena i krvi, koji je na Rujevicu stigao iz Njemačke, razgovarali smo u Kranjskoj Gori u petak navečer. Kao da smo imali nos, jer dan kasnije, u subotu baš je 19-godišnji Ivanović bio vjerojatno najveća priča Rijekine pobjede protiv slovenskog Brava (3-0). Naravno, nikad ne treba donositi zaključke nakon takvih, pripremnih utakmica, jer one su, ipak, pripremne, međutim, s Franjom Ivanovićem na Rujevici su zasad svi oduševljeni. Prvo je u debiju protiv Spartaka iz Trnave zabio pogodak, a onda u samo jednom poluvremenu protiv Brava izborio kazneni udarac, zabio ga, kreirao prilike suigračima, bio najopasniji Rijekin igrač.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Došao je iz Augsburga, gdje je trenirao s prvom, ali igrao za drugu momčad, našao se ovog ljeta na prekretnici, trebalo je napraviti iskorak u karijeri. I, premda je 19-godišnjak imao ponude i iz Njemačke, Borussia Dortmund htjela ga je u drugoj momčadi, javili su se i klubovi iz 'Zweite', Rijeka je bila najupornija, najkonkretnija. I Ivanović je izabrao HNL.

"Zasad je prvi dojam jako dobar, smjestio sam se, našao stan. Uklopio sam se u momčad, to mi je najbitnije. Dobro sam krenuo, zabio gol u prvoj utakmici.", pričao nam je, dakle, prije nego što je zabio gol i u trećoj utakmici, u kojoj se predstavio u odličnom svjetlu. ", zrelo se doima Ivanović.

A njegova priča ide ovako:

"Rođen sam u Austriji, živio u Mayerhofenu, gradiću u Tirolu podno Hintertuxa, na kojem su se godinama pripremali Kostelić. S 12 godina sam otišao u Njemačku, dobio sam ponudu Augsburga. Imao sam tada i ponudu Dinama i Salzburga i na kraju sam odabrao Augsburg."

Znači, Dinamo ga je već tada primijetio?

"Da, ali nisam tada htio doći u Hrvatsku, htio sam ostati vani. Sad sam, eto, došao u HNL. Tata se preselio sa mnom, mama i sestra su ostale u Austriji, ali prošao sam sve mlade selekcije u hrvatskoj reprezentaciji."

Inače, roditelji su iz Vinkovaca pa je i on, iako nije tamo rođen, vezan za taj kraj.

"Tata je otišao u Austriju 98., tamo sam rođen, ali kao mali sam stalno bio u Vinkovima, tamo mi je šira obitelj, dva mjeseca godišnje provodio sam tamo, vezan sam za Vinkovce. Moji su, inače, iz Posavine, ali od malih nogu su u Vinkovcima, tamo mi se stvarno sviđa."

Zanimljivo, iz Vinkovaca je podrijetlom i drugi mladi Hrvat koji je došao u Rijeku iz Njemačke, Marco Pašalić.

"Nismo se nikad ranije upoznali, iako imamo zajedničke prijatelje. Upoznali smo se sad na liječničkom i sad se družimo."

Mogla bi to biti zanimljiva napadačka suradnja, Pašalić na krilu, Ivanović u špici?

"Zasad smo odigrali tek jedno poluvrijeme zajedno, nije bilo prilike za nekom velikom suradnjom. Ali, moglo bi biti dobro, nadam se dobroj sezoni i puno golova. On je krilo, ja napadač, moglo bi to dobro funkcionirati."

U Augsburgu je još jedan Vinkovčanin, Dion Drena Beljo, koji je već stigao i do A reprezentacije?

"Bilo nas je u Augsburgu dosta, došli su Beljo i Čolina. Trenirao sam s prvom momčadi i odigrao prijateljske utakmice, nisam debitirao u Bundesligi, proveo sam dosta vremena s njima. Beljo je dobar, visok, brzo se prilagodio na Bundesligu, nije mu dugo trebalo da se uklopi u njemački nogomet."

Osjetio je, dakle, i prvu momčad bundesligaša, imao ponude da ostane u Njemačkoj, zvali su i prvoligaši iz nekih jakih liga. Zašto onda - Rijeka?

"Bilo je dosta ponuda iz druge Bundeslige, možda i od poznatijih klubova nego što je Rijeka, ali mislim da sam pametno odlučio. Rijeka je idealna sredina za mlade igrače i HNL kao liga je dobra za to. Mladi igrači dobivaju šansu, a to mi treba u ovoj fazi karijere, minutaža."

Za koga je kao Hrvat u dijaspori navijao kao klinac?

"Naravno, za Rijeku! Šalim se, nisam imao favorita ili klub za koji posebno navijam, iako sam pratio HNL, stalno. Mogu reći da mi je kao Vinkovčaninu u srcu Cibalia, stvarno mi je jako draga, nažalost, nije više u prvoj ligi. Tko zna, možda jednog dana, ako se vrati u najviši rang, zaigram i za Cibaliju. Ali, sad mi je fokus samo na Rijeci, želim se ovdje dokazati i pomoći da klub ostvari sve svoje ambicije."

Znamo koje su to...

"Očekujem da odigramo jednu dobru sezonu, imamo mladu, potentnu momčad. Pokazala je Rijeka već u zadnjoj polusezoni da ima kvalitetu, da želimo igrati ofenzivno i da se nikoga ne bojimo. Uvijek je cilj biti u TOP 3 ili 4, izboriti Europu, ali moj je cilj osvojiti ligu. Znam da to nije lako u HNL-u, u ovoj konkurenciji, ali nije ni nemoguće, zašto bi bilo?"

Opet, to što ova Rijeka ima puno mladih igrača istovremeno je i plus i minus. Teško se s toliko mladih boriti protiv iskusnijih lavova i držati razinu forme čitavu sezonu?

"Nije lagano, ali Rijeka je pokazala da može. Mladi igrači su energični, motivirani i mogu stvoriti razliku. Ne treba se, kažem, nikoga bojati, nisu godine bitne, već kvaliteta. Ali, imamo mi i iskusnih igrača i mislim da smo dobar spoj iskustva i mladosti."

Po onome što smo vidjeli u kratkom boravku s Rijekinim igračima u Kranjskoj Gori, radi se o ekipi i izvan terena, čini se da su dobro 'kliknuli'?

"Dobro smo kliknuli, razumijemo se dobro, poznajem nekoliko igrača otprije. Isto tako, o treneru Jakiroviću slušao sam puno toga pozitivnoga i ranije, koga god sam pitao, samo su mi lijepo govorili o njemu. akav dojam sam i ja stekao otkad sam ovdje, on je trener ima svoju ideju u glavi i nema kod njega lijevo-desno, teške su pripreme, ali tako mora i biti."

Puno se u Rijeci priča o Matiji Friganu, ako ode upravo bi Ivanović mogao biti njegov nasljednik. Ako ostane, mogli bismo gledati jaki tandem.

"S Matijom se poznajem otprije iz reprezentacija, igrali smo zajedno u napadu. Čestitao mi je i on na dolasku. Ne zna se što će biti s njim, priča se da ima dosta ponuda, ali nemam više informacija od onoga što sam pročitao."

Kad priča o igračkim uzorima, ističe jedno ime.

"Ivica Olić! Njega sam dosta pratio, on mi je veliki uzor. Njegov stil igre, rad, trud, energija. S njim sam i u kontaktu, čujemo se ponekad, čestitao mi je na dolasku u Rijeku. Naravno, kad pričamo hrvatskim igračima, svi kažu da im je uzor Modrić, ali on igra drugu poziciju, meni je uzor napadač, Olić."

Naravno, Austrijanci su vrbovali, htjeli su da igra za njihove selekcije.

"Imao sam ponudu da igram za Austriju, željeli su da promijenim državljanstvo, ali ja sam se odlučio za Hrvatsku. Zapravo, tu i nije postojao drugi izbor, uvijek je bila samo Hrvatska."

Kako je uopće bilo u Augsburgu, koju je školu završio, s kim se družio?

"Nastavio sam školovanje, koje sam počeo u Austriji, završio, ajmo reći, ekonomsku gimnaziju. Sustav je u Njemačkoj malo drugačiji, to je više kao ekonomska škola, završio prije dvije godine. Njemačka je poznata po toj disciplini, klubovi inzistiraju na školi, imaš svoj raspored nastave i treninga. Klub ima kontakte sa školom, kad dobiješ lošu ocjenu, klub sazna za sat vremena i zabranjuje ti trening, teško je išta sakriti."

Koliko je Franjo propustio treninga zbog ocjena?

"Haha, ja sam uspio da nitko ne sazna, trening nisam nikad propustio. Inače, družio sam se tamo uglavnom s našima, puno je Hrvata u Augsburgu, ne zovu ga slučajno 'Mala Hrvatska'. Ima puno Hrvata i u Stuttgartu, ali zadnjih godina baš ih je puno došlo u Augsburg."

Kako bi opisao sebe kao igrača, koje su mu vrline, koje mane? Osim što igra odlično s obje noge, što smo već primijetili?

"Najbolja mi je strana, prije svega brzina. Upadam u dubinu, imam dobru završnicu, realizaciju. Mogu lomiti protivnike, izboriti se u duelu jedan na jedan, kreiram poziciju za šut. Mane? Još uvijek se slavije snalazim kad mi je protivnik na leđima, tu moram biti bolji. Kao i u igri glavom, to su dvije stvari koje moram popraviti. Radim na tome, svaki trening težim imati što manje grešaka. Nadam se da ću i u tim segmentima biti bolji."

Dokle sežu njegove nogometne ambicije? Je li se cilj jednom vratiti u Bundesligu, ili mu je Njemačke dosta?

"Nisam stvarno puno razmišljao o tome, fokusiran sam na Rijeku, da odradim što bolje pripreme. I da odigram što bolje u dresu svoga kluba. A naravno da, kao i svaki igrač, imam ambicije igrati u ligama Petice, sudjelovati u Ligi prvaka. Polako, sad je na prvom mjestu Rijeka."

Kakav je Franjo Ivanović izvan terena?

"Imam neke hobije, prije svega, volim igrati košarku. Istina, nisam u zadnje vrijeme puno igrao, ali kad stignem, odem na basket. Nisam tip od sjedenja u kući, igranja play-stationa, nije mi to neka fora. Više volim biti vani, družiti se s prijateljima, to me ispunjava."

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Franjo IvanovićSergej JakirovićHNK Rijekapripremeintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti