Srećko Niketić/PIXSELL
Srećko Niketić/PIXSELL

Ivan Prelec za Germanijak: "Nogomet u Danskoj je u velikom uzletu. Njihova U21 je najteži suparnik kojeg smo mogli dobiti"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 21.09.22. | 08:00

Hrvatski stručnjak jedan je od troje stranih trenera u Danskoj. Trenutno je na klupi Vejla, trenutno vodeće momčadi druge lige

Dvostruki “rendez-vous” s Danskom, idealna je prilika da okrenemo broj Ivana Preleca, lani jedinog Hrvata koji je trener u prve dvije lige tamošnjeg nogometa. U međuvremenu je Nijemac Uwe Rösler postao trener Aarhusa, dok je Španjolac Albert Capellas pojačao kvotu stranaca s obzirom na to da je preuzeo Midtjylland, ali kako je riječ o treneru koji je već vodio njihove klubove, a bio je i izbornik U-21 reprezentacije Danske, Capellasa smatraju njihovim…

Ivan Prelec stigao je u Vejle prošlog proljeća. Bili su debelo na dnu ljestvice s osam bodova od zone koja im jamči ostanak u Superligi. Zapravo su ga vlasnici doveli da snimi situaciju, napravi selekciju i plan za drugu ligu. Međutim, ovaj stručnjak iz Velike Gorice je umalo napravio čudo. U deset utakmica je osvojio više bodova nego Vejle do tada i na koncu im je ostanak pobjegao za jedan bod.

U međuvremenu je odlično počeo novu sezonu. Trenutno su prvi na ljestvici i veliki je optimizam da bi sezonu mogli završiti na jednom od dva mjesta koje nude povratak u elitni razred danskog nogometa.

“Klupski cilj je da se vratimo već ove sezone. Ima tri kluba koji imaju uvjete i kvalitetu za povratak, mi smo jedan od njih. Imali smo devet pobjeda u nizu, dva poraza a ovaj vikend smo se vratili na pravi put”, referirao je Prelec prije nego smo se prebacili na aktualnosti. A one sugeriraju da je nogomet u Danskoj u uzlaznoj putanji. A reprezentacija je jaka, ona mlada tek slučajno nije prošla direktno na Euro u najjačoj kvalifikacijskoj skupini.

Čet, 20.45: (2.50) Hrvatska (3.20) Danska (3.00)

Pet, 18.00: (2.45) U21 Hrvatska (3.15) U21 Danska (2.75)

“Nogomet je na ovim prostorima u velikom uzletu. Kada kažem na ovim prostorima onda mislim na cijelu Skandinaviju, ali jasno da je Danska perjanica i najkvalitetnija što se nogometa tiče. Uostalom, svi igrači iz Norveške i Švedske mahom žele doći do danske Superlige što dovoljno govori o statusu i snazi”.

Nadalje, činjenica je da se puno ulaže. U infrastrukturu koja je besprijekorna. Potom u organizaciju, osposobljavanje kadrova, nogometne škole…

Uvjeti su zaista fenomenalni, klima je odlična. I ja sam mislio da dolazim na hladnije vrijeme, ali nije tako velika razlika kako sam očekivao”, reći će Prelec koji je dodao kako njegov Vejle ima sjajan stadion koji bi mogao ruku pod ruku s onim na Rujevici ili Aldom Drosinom. Dakle, bio je jedan od najboljih u Hrvatskoj. Trening kamp je na pet minuta voženje od stadiona, imaju desetak terena i sve ostale uvjete za miran rad. Što se lige tiče, ona je zahtjevna. Igra se intenzivan nogomet, organizirana igre i sve to prati sjajna fizička sprema.

“Neka osnovna razlika je u mentalitetu. Mi smo strastveniji i samim time imamo veće eskapade od euforije do depresije. Za razliku od nas, Danci su mirniji. Ne ulaze s toliko strasti u sport i to je jedna bitna razlika. Što se nogometa tiče, mi smo kreativniji, oni discipliniraniji. Radna etika je vrlo visoka, spremni su besprijekorno fizički”.

Takav pristup nogometu vraća im se kroz uspjehe u europskim natjecanjima. Lani su imali četiri kluba u grupi i svi su prošli dalje. Ove sezone imaju tri…

“Klupski uzlet se odražava na reprezentaciju koja igra nogomet s intenzitetom. Kod nas je tehnički dotjeran i igra se sporije. Danci su brzi, puno je reposjeda i tranzicija. Nije slučajno da se često događaju preokreti. Nemaju strpljenja graditi igru već je sve otvoreno i brzo”, dojam je Preleca koji nije previše spominjao A reprezentaciju o kojoj se ionako sve zna. Međutim, odmah je dao do znanja da u Puli naše mlade čeka velik zalogaj ako žele do Eura.

Čet, 20.45: (2.50) Hrvatska (3.20) Danska (3.00)

Pet, 18.00: (2.45) U21 Hrvatska (3.15) U21 Danska (2.75)

“Gledao sam njihovu mladu reprezentaciju uživo jer su igrali ovdje kod nas na stadionu i mislim da smo dobili najteži mogući ždrijeb. Svi igrači igraju ili u Superligi ili u inozemstvu, ali u ozbiljnim klubovima. Potentni su. Imaju momčadsku igru, pobjednički mentalitet i razvijenu sportsku kulturu. Ako na to dodamo individualnu kvalitetu, onda je jasno zašto ćemo u Puli imati težak zadatak”, zaključio je Prelec koji nije ovih dana pretjerano pričao o dvostrukom srazu njegove Hrvatske i njegove Danske. Naime, Danci su drugačiji od nas i ne idu previše u intimu, pogotovo se ne koriste takvim metodama da dođu do insajderskih informacija.

“Niti im to pada na pamet, niti bih se ja doveo u situaciju. Bez obzira s koje strane bi došao upit. Poštuju moju nacionalnost, kao što ja poštujem kulturu u kojoj živim i radim te se osjećam sjajno. Oni se za te dvije utakmice pripremaju sami, ali uvjeravam vas da to čine pedantno i studiozno”, poručio je Ivan Prelec.

Liga nacija, skupina A1

Četvrtak, 22. rujna

Hrvatska – Danska 20.45

Francuska – Austrija 20.45

Nedjelja, 25. rujna

Austrija – Hrvatska 20.45

Danska – Francuska 20.45

U21 Euro 2023, doigravanje

Petak, 23. rujna, prve utakmice

Hrvatska – Danska 18.00

Slovačka – Ukrajina 18.00

Island – Češka 18.00

R. Irska – Izrael 20.00

Utorak, 27. rujna, uzvrati

Ukrajina – Slovačka 17.30

Danska – Hrvatska 18.00

Češka – Island 18.00

Izrael – R. Irska 19.15

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Ivan PrelecDanska nogometna reprezentacijaLiga nacijaEuro U21Europsko prvenstvo u nogometu U21

Ostale Vijesti