Reuters
Reuters

Italija: Šanse su im slabe, a ovo im je posljednja prilika iskupljenje (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 7min | pon. 12.06.23. | 13:00

Europski prvaci na drugi završni turnir Lige nacija dolaze s ciljem da se iskupe za neplasman na Svjetsko prvenstvo, ali i kako bi se revanširali Španjolcima za poraz u polufinalu natjecanja 2021.

Nakon 15 godina suše Talijani su se prije dva ljeta vratili među svjetsku nogometnu elitu. Iako su im prije početka turnira davali male šanse, kao uostalom i 2006. u Njemačkoj, Roberto Mancini odveo je Azzurre na krov Europe. Talijani su izdominirali Europskim prvenstvom, igrali su za sebe netipičan napadački i atraktivan nogomet, a to im se vratilo u vidu drugog naslova prvaka Europe. Talijani su potom odigrali vrlo dobar završi turnir Lige nacija, završili su treći, a onda su doživjeli šok. U nastavu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo upisali su dva remija sa Švicarskom, po jedan s Italijom i Sjevernom Irskom te su morali u dodatne kvalifikacije za Katar u kojima su - na domaćem terenu u Palermu - šokantno izgubili od Sjeverne Makedonije golom Aleksandra Trajkovskog u 92. minuti susreta. Drugi put u nizu Talijani su propustili kvalificirati se na Svjetsku smotru!

Talijani se nisu u potpunosti oporavili od tog šoka. Uslijedio im je 0-3 poraz u Finalissimi od Argentine, u Ligi nacija doživjeli su težak 2-5 poraz od Njemačke, ali su se, Talijani kao Talijani, izdignuli iz 'mrtvih' te su pobjedom nad Engleskom (1-0) i Mađarskom (2-0) izborili završni turnir Lige nacija, drugi u nizu.

Iako u kadru Italije više nema kapetana Giorgia Chiellinija, iako se od reprezentacije oprostio Lorenzo Insigne, tu više nije ni tada rezervni napadač Andrea Belotti, nema ni bivšeg i sadašnjeg Juventina Federica Bernardeschija, odnosno Manuela Locatellija, okosnica momčadi ostala je ista. Gianluigi Donnarumma i dalje je prvi golman, na bekovskim pozicijama igraju Giovanni Di Lorenzo i Leonardo Spinazzola (nije igrao završnicu Eura zbog ozljede Ahilove tetive), Leonardo Bonucci preuzeo je kapetansku traku, a umjesto Chiellinija na poziciji lijevog stopera igra sjajni Interov Alessandro Bastoni. Tada rezervnog lijevog beka Emersona (koji je igrao završnicu zbog ranije spomenute ozljede Spinazzole), mijenja još jedan Interov 'kapitalac' Federico Dimarco.

Srce veznog reda ostalo je nepromijenjeno - trojac Barella, Jorginho, Verratti i dalje je uz obranu glavni forte talijanske reprezentacije, a priliku s klupe za pričuve čekat će Romini Bryan Cristante i Lorenzo Pellegrini, bivši Romanist Nicolo Zaniolo i veznjak Sassuola Davide Frattesi. Veliko iznenađenje je izostavljanje s popisa mladog Milanovog veznjaka Sandra Tonalija.

Kao glavni nedostatak Talijanske momčadi nameće se napad. U vrhu napada i dalje je Ciro Immobile, Federico Chiesa je nakon dugačke pauze zbog ozljede skupio kontinuitet igara, a puno se očekuje i od mladih Giacoma Raspadorija (koji je zabio ključne golove na putu prema Final Fouru) te 19-godišnjeg napadača Leedsa Wilfrieda Gnonta koji je protekle sezone zabilježio 24 nastupa u Premier ligi. Veliki hendikep za Mancinija predstavljat će izostanak ozlijeđenog Domenica Berardija, a iznenađuje i nepozivanje Napolijevog Mattea Politana, koji pokriva Talijanima deficitarnu poziciju lijevog napadača. Zato je tu jedna prilična nepoznanica, 24-godišnji napadač argentinskog Tigrea Mateo Retegui koji je zabio dva pogotka u dosadašnja dva nastupa za Azzurre.

PUT DO FINAL FOURA

Krenulo je dobro, u Bologni je Italija na otvaranju Lige nacija remizirala s Njemačkom 1-1, zatim je u Ceseni pala Mađarska s 2-1. U trećem kolu Azzurri su ostali neporaženi u Wolverhamptonu protiv Engleske (0-0), a za kraj sezone 2021./22. doživjeli su debakl u Mönchengladbachu. Njemačka je slavila s 5-2, a do 78. minute na semaforu je stajalo 5-0....

Malo tko je u tim trenucima Talijanima davao šansu za plasmanom na završni turnir, međutim, krajem rujna Mancinijeve trupe svladale su Englesku u Milanu s 1-0 golom Raspadorija u 68., a onda i Mađare u Budimpešti s 2-0 kojima je za plasman na završnicu bio dovoljan i remi. Ispostavilo se da su tih šest bodova protiv Mađara bili ključni u nastojanju za plasmanom na završni turnir budući da je Mađarska Engleskoj uzela svih šest bodova, a Njemačkoj četiri! Italija je na kraju osvojila grupu s 11 bodova, Mađarska je bila druga s 10, Njemačka treća sa sedam, a Tri lava ostala su bez pobjede, s tri osvojena boda.

IZBORNIK: Roberto Mancini

Ovaj trofejni napadač jedan je od najpodcjenjenijih trenera današnjice. S Fiorentinom i Lazijom osvajao je Coppu Italiju, s Interom tri Scudetta, dvije Coppe i dvije Supercope. S Manchester Cityjem osvojio je naslov, FA kup i Superkup, s Galatasarayem kup,a krunu karijere doživio je 2021. kada je Italiju, s dosta skromnijim imenima u odnosu na povijesne velike talijanske reprezentacije, odveo na krov Europe. Italiju vodi od 2018. Do poraza u polufinalu Lige nacija 2021. imao je niz od 37 utakmica bez poraza. Jedini minus u dosadašnjoj reprezentativnoj karijeri mu je neplasman na Svjetsko prvenstvo 2022. iako je kvalifikacijsku grupu završio - bez poraza.

KAKO IGRAJU?

Talijani su naslov prvaka Europe osvojili u klasičnom 4-3-3 sustavu, no ključne utakmice Lige nacija, protiv Engleske i Mađarske, odigrali su 3-5-2 sustavu. Najjači dio momčadi i dalje im je obrana, ali i vezni red, jedan od najboljih na svijetu (Barella - Jorginho - Verratti). Za razliku od prijašnjih, pragmatičnih talijanskih reprezentacija, kojima je rezultat bio bitniji od dojma i ljepote, Mancinijeva momčad gaji napadački nogomet s puno udaraca i prilika, što su najbolje demonstrirali na prošlom Europskom prvenstvu. Ova talijanska reprezentacija je na prošlom Euru bilježila prosječno 15 udaraca na suparnički gol, od čega je stvarala 3.1 veliku šansu po utakmici i imala je preko 53 posto posjeda lopte. Statistika im je nakon osvojenog Eura podosta pala, no i dalje Talijani igraju dosta ofenzivno i napadački.

No, za plasman u finale Lige nacija bit će im ipak potrebnija malo pragmatičnija igra. Prepuštanje lopte Španjolcima i udarci iz tranzicija. Realno je da Mancini za taj dvoboj postavi momčadi u 3-5-2 formaciju, budući da u kadru ima pet igrača Intera koji igraju finale Lige prvaka (pitanje je doduše u kakvom će psihičkom i emotivnom stanju Interisti stići u reprezentaciju)

Talijanski mentalitet je pobjednički. Iako su u posljednjih 15-ak godina doživjeli brojna razočaranja (neprolazak grupe na Mundijalima 2010. i 2014., neplasman na SP 2018. i 2022.), Talijani su kroz povijest toliko puta iskoračili kada su ih svi otpisali, da to više ne može biti slučajnost. Riječ je o najtrofejnijoj nogometnoj naciji nakon Brazila i Njemačke, momčad s igračima iz najvišeg vrha svjetskog nogometa i tako će se momčad Roberta Mancinija i postaviti.

KLJUČNI IGRAČ: Nicolo Barella

Dok je, uz stoperski dvojac Bonucci - Chiellini, ključni igrač Italije prije dvije godine bio Jorginho, danas se u nositelja ove momčadi prometnuo Interov veznjak Nicolo Barella. Ovaj 26-godišnji 'box-to-box' veznjak jedan je od najsvestranijih igrača današnjice, igra odlično u oba smjera, ima sjajan udarac, još bolji pas i jednako se dobro snalazi u 4-3-3 i 3-5-2 formaciji koje je Mancini koristio u svojem mandatu na Talijanskoj klupi. Barella ove sezone u Interu igra u sjajnoj formi, stigao je gotovo do 'double-double' učinka (devet golova i 10 asistencija), osvojio je dva trofeja, dogurao momčad do finala Lige prvaka. Pitanje je jedino u kakvom će energetskom stanju stići, budući da je ove sezone odigrao 52 utakmice za klub i još šest za reprezentaciju, a dvoboj protiv Manchester Cityja bio je energetski i psihički iznimno težak.

TKO BI MOGAO BITI TAJNO ORUŽJE: Federico Dimarco

Još jedan Interist. Riječ je o polivalentnom lijevom beku koji može pokriti bočnu poziciju u 4-3-3 i 3-5-2 formaciji. Voli se priključivati napadu, ima izuzetnu moć ponavljanja i izvrstan centaršut, a to je potvrdio u tekućoj sezoni u kojoj je zabilježio šest golova i 10 asistencija. U finalu Lige prvaka odigrao je sjajno, no, kao i kod Barelle, dosta je upitno u kakvom će stanju stići u Nizozemsku nakon velikog pražnjenja u finalu Lige prvaka.

JESTE LI ZNALI?

Samo jedan talijanski igrač u aktualnom Mancinijevom rosteru zabio je više od 10 pogodaka za nacionalnu vrstu. Riječ je o Ciri Immobileu koji je z 55 nastupa za Azzurre zabio 15 pogodaka, što je prilično manji učinak od onoga kojeg ostvaruje u dresu Lazija. Drugo mjesto strijelaca dijele Barella i stoper Bonucci s osam pogodaka.

OČEKIVANA POSTAVA (3-5-2)

POPIS IGRAČA

Vratari: 1 - Gianluigi Donnarumma (PSG), 12 - Alex Meret (Napoli), 21 - Guglielmo Vicaro (Empoli)

Obrana: 2 - Giovanni Di Lorenzo (Napoli), 3 - Federico Dimarco (Inter), 4 - Leonardo Spinazzola (Roma), 5 - Matteo Darmian (Inter), 13 - Rafael Toloi (Atalanta) 15 - Francesco Acerbi (Inter), 19 - Leonardo Bonucci (Juventus), 23 - Alessandro Bastoni (Inter).

Vezni red: 6 - Marco Verratti (PSG), 7 - Davide Fratessi (Sassuolo), 8 - Jorginho (Arsenal), 10 - Lorenzo Pellegrini (Roma), 11 - Nicolo Zaniolo (Galatasaray), 16 - Bryan Cristante (Roma), 18 - Nicolo Barella (Inter).

Napad: 9 - Mateo Retegui (Tigre), 14 - Federico Chiesa (Juventus), 17 - Ciro Immobile (Lazio), 20 - Wilfired Gnonto (Leeds), 22 - Giacomo Raspadori (Napoli),

ŠTO KAŽE GERMANIA?

Prema Germaniji Italija je treći favorit natjecanja, iza Nizozemske i Španjolske, a ispred Hrvatske. U dvoboju protiv Španjolske Talijani su autsajderi. Tečaj na pobjedu Španjolske iznosi 2.30, na remi 3.20, a najmanji je upravo na pobjedu Italije 3.30.

A ŠTO GERMANIJAK?

Da će Talijani, nakon neplasmana na Svjetsko prvenstvo, poraza u finalu U20 Svjetskog prvenstva, ali i poraza u finalu sva tri klupska euro-natjecanja, doživjeti novo razočaranje. Ova Italija igrački ne djeluje moćno kao slavne reprezentacije iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih, a ne treba zanemariti činjenicu da su nositelji igre ove Italije Interovi igrači koji su prije svega dva dana izgubili iscrpljujuće finale Lige prvaka. Nakon takvih utakmica često dolazi do fizičkog i psihičkog pražnjenja i dosta je upitno kako će Azzurri izgledati protiv motiviranih Španjolaca, a onda, ako i pobijede u toj utakmici, čekaju ih Hrvati koje nikada nisu pobijedili ili (nadamo se ne) domaćini Nizozemci.




Tagovi

Talijanska nogometna reprezentacijaItalijaFinal FourFinal Four Lige nacija 2023Liga nacijaRoberto ManciniFederico DimarcoCiro ImmobileNicolo Barella

Ostale Vijesti