Nk Istra 1961
Nk Istra 1961

Istrin predsjednik: "Dogovorili smo posebne nagrade za plasman u Europu, a Garciju želimo zadržati"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 14.04.23. | 13:28

U najavi prvih 'Dana nogometa - Branko Bubić', projekta koji Istra 1961 organizira zajedno s Alavesom i La Ligom, predsjednik kluba govorio i o aktualnostima na Drosini

Branko Bubić Buba bio je legenda pulskog i istarskog nogometa, ne samo na terenu, već i izvan njega, preminuo je iznenada prošlog ljeta i ostavio uspomene brojnim pulskim nogometnim zaljubljenicima. No, njegova je smrt pokrenula i jednu lijepi događaj, koji bi trebao postati tradicionalan. Istra ovog vikenda organizira prve 'Dane nogometa - Branko Bubić', subotnji međunarodni turnir U-12 momčadi (Istra, Rijeka, Osijek, Lokomotiva, Domžale i Koper) samo je vrhunac tog događanja, a već u petak su na Drosini bili predstavnici španjolskog Alavesa, Istrina kluba-partnera, te La Lige, koja je isto u ovom događaju prepoznala mogućnost svog dolaska i popularizacije u Hrvatskoj. Seminar za trenere, prezentacije rada u Alavesu i La Ligi, rad s mladim igračima..., sve je to dio ovog sportskog eventa.

"Došli smo na ideju da organiziramo ovu manifestaciju u spomen na našeg Branka Bubića Bubu i ne želimo da ovo bude samo turnir, već je kontekst širi. Cilj je da imamo i druga događanja uz turnir, bit će to predavanja za trenere i metodologija rada s mladim uzrastima. Želimo idućih godina imati i seminare za skaute, fizioterapeute, marketing i to ovaj turnir razlikuje od drugih, sličnih", rekao je Istrin predsjednik Branko Devide Vincenti.

Jedan od direktora iz Alavesa, odnosno Baskonia Grupe, Alberto Fernandez pozdravio je medije uime Alavesa, a Jesus Pizzaro, predstavnik španjolske La Lige, otkrio je da je ovo prvi projekt u Hrvatskog u kojoj sudjeluje La Liga te da se nada da je to tek početak daljnje suradnje i iskoraka u hrvatski nogomet. Obojica su održali svoje prezentacije, upoznali nazočne s ciljevima i načinom rada u Alvesu i La Ligi.

"Velika je stvar da je španjolski klub u kooperaciji s hrvatskim klubom, da postoji međunardona strategija. Imam pozitivne komentare ljudi iz Alavesa i lige, a za La Ligu je ovo veliki korak prema suradnji i novim projektima u Hrvatskoj", rekao je Pizzaro dok je Fernandez dodao:

"Ovo je velika stvar za nas, kao i za La Ligu. Ova vrsta aktivnosti je vrlo važna za nas, za budućnost i za daljnji razvoj nogometa, za suradnju naših klubova."

Pričat ćemo još o Španjolcima, no, najviše je pitanja ipak bilo za klupskog predsjednika Branka Devidea. Nije često u javnosti, ovo je bila prilika. Prvo pitanje bilo je vezano za travnjak, svjesni su svi da teren na Drosini nije u idealnom stanju.

"Pitanje travnjaka je vrlo bitno i ključno. Ne možemo biti zadovoljni, bila je delegacija iz Italije radi skeniranja stanja, čekamo njihovo izvješće, koje je radnje nužno poduzeti, vjerujemo da će se poduzeti mjere da se dovede u red. No, taj dio nije vezan za suradnju s Alavesom, to je isključivo stvar Pula Sporta, vjerujem da ćemo naći neko rješenje", kazao je Istrin predsjednik i nadovezao se na priču o kampu u Balama, o suradnji s Gradom.

"Što se tiče kampa, dovršava se postavljanje montažne teretane, koliko sam vidio, lijepo izgleda, a momčad danas tamo trenira. Tražimo financijsku konstrukciju za ostalo, radimo s Alavesom i financijskim institucijama, prijavili smo se i na europske natječaje, vjerujemo da će biti uspješno zatvoreno. Prva momčad već trenira tamo, jedan je teren u funkciji, sad ćemo razgovarati hoćemo li odmah raditi još dva ili jedan po jedan. Odnosi između kluba i Grada moraju biti dobri, moramo kontinuirano surađivati, prostora za napredak ima. Moramo učiniti sve da ti odnosi budu još bolji, čekamo nove razgovore s Gradom."

Istra je još u igri za plasman u Europu. Hoće li klub posebno nagraditi igrače za taj doseg?

"Da, dogovorili smo nagrade za izlazak u Europu, već smo razgovarali i sve utanačili sa sportskom direkcijom, nagrade su predviđene, ako izađemo u Europu, to će biti povijesni iskorak za klub. Ne samo za igrače, nagrade će biti i za članove stožera."

Alaves se bori za povratak u La Ligu, ovisi li o tome i financijska injekcija i stabilnost Istre u idućoj sezoni?

"Pratimo i rezultate Alavesa, to je važno i za nas. Ali, neovisno o tome hoće li se Alaves plasirati u La Ligu, Istra može biti samodostatna. Naravno, bolje bi bilo da uđe u viši rang."

Nedavno je Istra produljila ugovor sa sportskim direktorom Sašom Bjelanovićem. A što će biti s trenerom Gonzalom Garcijom, već se naveliko priča o interesu za njega, o odlasku na ljeto.

"Produžili smo ugovor s Bjelanovićem, napravio je dosad dobar posao. A Garcia ima ugovor, očekujemo da ćemo nastaviti suradnju, zadovoljni smo jako njegovim radom. Postao je atraktivan trener mnogim klubovima i u inzoemstvu, imamo dobru suradnju i ugovor, vidjet ćemo na kraju sezone."

Hoće li na ljeto biti novih igračkih akvizicija iz Alavesa?

"Saša je u kontaktu s Alavesom, vjerujem da će biti nekakvih pojačanja, ali o tome odlučuje sportska direkcija, to nije pitanje za mene.", zaključio je Devide.


 


Tagovi

Istra 1961Branko DevideGrupacija Baskonia-AlavesLa LigaSaša BjelanovićGonzalo Garcia

Ostale Vijesti