Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

INTERVJU - Dominik Livaković: "Povezani smo kao rijetko koja momčad, pomaknuli smo granice i još ćemo ih pomicati"

Vrijeme Čitanja: 7min | pon. 12.09.22. | 13:30

"Milan je jedan od klubova u koji me se selilo, no očito nije bilo suđeno. Ne razmišljam o tome. Tu sam, igrač sam Dinama i nema nekog smisla pričati što bi bilo kad bi bilo...", rekao je Livaković u ekskluzivnom razgovoru za Germanijak. U kojemu je pričao o ambicijama u Ligi prvaka, utakmici na San Siru, svojim očekivanjima, reprezentaciji, ozljedi koja ga je dugo mučila, a nije je želio otkrivati...

Dominik Livaković (27) Dinamovo je jako oružje, brana pred najjačima, u pravoj formi kad je najpotrebnije, sve velike pobjede Modrih u Europe bile su garnirane ponekom njegovom velikom obranom. Pa i ova protiv Chelseaja, kao i ona s Tottenhamom, Sevillom... I sad Livaković ulazi u pravi ritam, k tome Dinamo u zadnje dvije utakmice nije primio gol, nastavio je i u Velikoj Gorici (1:0) pobjednički niz.

Teška pobjeda, ali još jedan dokaz Dinamove snage.

"Da, ušli smo u dobar ritam u kojem ti lopta ponekad vrati i nagradi te. I kada nije baš sve idealno, ti pobijediš. To je važno zbog nekog psihološkog razloga uoči onoga što nas čeka u Milanu", priča Livaković, ekskluzivno za Germanijak.

Vraćamo se malo na taj Chelsea, na tih 1:0 za vječnost, još jednu pobjedu koju je ova generacija Dinama upisala u povijesne knjige.

"Nije da nismo imali takvih pobjeda unazad nekoliko sezona, ali uvijek je posebno ugodno živjeti takve trenutke. Mi pričamo o klubu koji je prije nešto više od godinu dana osvojio Ligu prvaka, čiji je budžet enorman, koji može dovesti svakog igrača na svijetu i koji je uostalom kandidat za naslov. I onda ti dođe na tvoj Maksimir, pred tvoje navijače, svi očekuju da lako prođe, s pola gasa, a ti im uzmeš mjeru. Ma nema većeg gušta!


(1.30) Milan (5.20) Dinamo (11.0)

Jesu li i danas Dinamove pobjede nad takvim klubovima još uvijek iznenađenje ili je ova generacija toliko pomaknula granice da to više nije senzacija?

"Mislim da će uvijek biti iznenađenje kada netko s ovih prostora u službenoj utakmici dobije takav klub! No, činjenica je da smo pomakli neke granice u odnosu na sve do sada. I još ih pomičemo."

Evo prilike već na San Siru. Milan je s druge strane, što možemo očekivati?

"Uvijek isto, dati sve od sebe da si možemo pogledati u oči. Kad to ispunimo, onda nam treba malo sreće, malo lošiji dan protivnika i ako se sve poklopi onda smo u igri."

Livaković je u Dinamu već sedam godina, prošao je puno lijepih stvari, velikih pobjeda. No, je li ovo najbolje razdoblje otkad je u Maksimiru, ako uzmemo u obzir i rezultate, njegovu formu, posebnu atmosferu i sinergiju s navijačima? Je li sad najveći gušt igrati u Dinamu?

"Ovo razdoblje traje već neko vrijeme. Od onog skidanja mitskog europskog proljeća, pa Lige prvaka, Tottenhama, Chelseaja, Seville… Pa ta sinergija s navijačima. Ne bih odvajao takva razdoblja, jer se sve nadograđivalo i nastavljalo jedno na drugo. Da, gušt je biti igrač Dinama u ovo vrijeme, ali bilo je i na početku."

Nedavno je upisao 250.nastup za Dinamo. Iskreno je li očekivao da će imati toliko utakmica?

"Iskreno, nisam! Možda pola te brojke, ali 250 je zaista impresivno. Kada gledaš koje su generacije tu igrale, kakva je konkurencija… I onda dosegneš 250 nastupa! Zaista sam ponosan na tu brojku."


(1.30) Milan (5.20) Dinamo (11.0)

Ne tako davno spominjalo se Livakovića i u kontekstu Milana, koliko je bilo istine u toj priči?

"Milan je jedan od klubova u koji me se selilo, no očito nije bilo suđeno. Ne razmišljam o tome. Tu sam, igrač sam Dinama i nema nekog smisla pričati što bi bilo kad bi bilo."

A tamo je kasnije došao Maignan iz Lillea pa onda pričalo da će Dominik biti njegov nasljednik u Lilleu. U srijedu jedan protiv drugoga?

"Ponavljam, ne razmišljam o tome. Nimalo!

Kad smo već spomenuli odlaske, dojam je da igrači više ne srljaju iz Dinama, da se nitko nije žurio ni ovog ljeta?

"Svi smo mi profesionalci i jasno da želimo da se naše karijere razvijaju na višim razinama i u kvalitenijim ligama, ali znamo što je Dinamo, velik klub koji osvaja naslove i igra Ligu prvaka. Međutim, za ostvariti transfere treba se poklopiti puno stvari. A svi vidimo kako je tržište nestabilno… I zato ne treba srljati, lijepo je biti u Dinamu."

Ajmo opet malo do Milana. Kakva se utakmica očekuje, što u Dinamu znaju o Milanu?

"Načelno znam kakav protivnik nas čeka, ostalo ćemo vidjeti u analizi koju nam stručni stožer pripremi. Očekujem pravu utakmicu u kojoj ćemo morati biti koncentrirani tijekom svih 90. minuta, u kojoj moramo biti na jednoj visokoj razini i iskoristiti svoje prilike kojih će sigurno biti."


(1.30) Milan (5.20) Dinamo (11.0)

Ambicije su poznate.

"Učiniti sve od sebe da nakon drugog kola budemo neporaženi. Mislim da je to želja svih nas."

Je li se možda čuo s Antom Rebićem?

"Nisam se čuo, vidjet ćemo se tamo.

Postoji li neki cilj koji su si igrali svlačionici zadali nakon Chelseaja? Na primjer, biti među prva dva, ili treći? Ova momčad izgleda kao da može ostvariti sve što je zacrtala?

"Nismo pričali u tom smjeru, jer to ni inače ne radimo. Ipak, jasno je da svatko od nas razmišlja u tom smjeru da napravimo korak više u odnosu na ono što smo napravili. To bi svakako bio plasman u europsko proljeće u Ligi prvaka, ali treba biti realan. U ovakvoj koncentraciji snage, što god napravimo, svaki bod koji osvojimo, bit će uspjeh."

Ante Čačić rekao je još u Sloveniji da ne pamti da je imao takvu škvadru, tako povezane igrače kao što su ovi u Dinamu. Pogotovo senatori?

"Dugo smo tu, znamo se u dušu. Znamo navike, kako tko razmišlja. Valjda se dogodila ta selekcija u kojoj smo svi kliknuli. Naravno da to nije došlo preko noći, to se dugo gradilo, ali zaista mislim da smo povezani kao rijetko tko."

Negdje smo porčitali i da je Livaković na Čačićev poticaj još više radio na ispucavanjima nogom. I tu se vidi pomak?

"Ja sam na kvalifikacijskoj utakmici u Moskvi protiv Rusije ozlijedio aduktor koji me nakon toga mučio cijelu sezonu. Često sam igrao uz bolove. Za taj problem su znali oni koji to trebaju znati. Evo, nakon dugo vremena sam zaliječio aduktor, ništa ne osjećam i mislim da je sve u redu. Kod trenera Čačića dosta vježbamo otvaranje igre i puno mi znači kada napamet znam gdje su mi suigrači. I naravno, sve je lakše uz podršku trenera i jasan plan u igranju od golmana.

Vjeruje li da je sad osigurao jedinicu za Katar? Da više ništa to ne može promijeniti?

"Što se Katara tiče, radim svoj posao najbolje što mogu. Svi smo svjesni da je svaka utakmica kvalifikacijska i da je koncentracija kvalitete u reprezentaciji ogromna. Branim za Dinamo u Ligi prvaka, dajem sve od sebe da opravdam svoj status."


(1.30) Milan (5.20) Dinamo (11.0)

Ovo može biti njegova polusezona karijere, tako je barem krenulo? Jer, osim Lige prvaka i HNL-a, igra se još Liga nacija, Svjetsko prvenstvo?

"Ne razmišljam tako daleko. Idem utakmicu po utakmicu. Koncentriran sam na svaku sljedeću utakmicu, da Dinamo pobijedi, a o reprezentaciji i SP-u ćemo pričati kada za to dođe vrijeme. SP je blizu, ali toliko je još utakmica prije njega da djeluje daleko."

Za kraj, izabrali smo nasumično sedam igrača, bez ikakvog kriterija, da ih Livaković opiše u nekoliko riječi. Dakle, krenimo.

Ademi?

"Kapetan, lider, mašina!"

Petković?

"Majstor!"

Oršić?

"Kralj!"

Mišić?

"Ne dao Bog nikome što se njemu dogodilo i što je čovjek prolazio da bi stigao na visoku razinu gdje i zaslužuje biti."

Ljubičić?

"Bek, vezni, stoper - polivalentan!

Baturina?

"Samo nebo je granica njegovom talentu.

Moharrami?

"Pošten, vedar, nasmijan.

Bočkaj?

"Domaći dečko, Zagorec!

Raspoložen je Livaković i na crti i izvan nje, ne sumnjamo da će biti takav i u Milanu. Za osvajanje novih bodova u Ligi prvaka sigurno će trebati i poneka bravurozna obrana.

Liga prvaka, 2. kolo

Utorak, 13. rujna

Skupina A

Liverpool – Ajax 21.00

G. Rangers – Napoli srijeda, 21.00

Skupina B

Porto – Club Brugge 21.00

B. Leverkusen – Atletico 21.00

Skupina C

Viktoria Plzeň – Inter 18.45

Bayern – Barcelona 21.00

Skupina D

Sporting – Tottenham 18.45

O. Marseille – E. Frankfurt 21.00

Srijeda, 14. rujna

Skupina E

Milan – Dinamo 18.45

Chelsea – RB Salzburg 21.00

Skupina F

Šahtar – Celtic 18.45

Real Madrid – RB Leipzig 21.00

Skupina G

Manchester City – B. Dortmund 21.00

Copenhagen – Sevilla 21.00

Skupina H

Juventus – Benfica 21.00

Maccabi Haifa – Paris SG 21.00



Tagovi

GNK DinamoMilanDominik LivakovićLiga prvaka

Ostale Vijesti