Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

INTERVJU - Borna Sosa: "Dalić je skinuo pritisak s mene, a za Ruse smo se pripremali preko WhatsApp-a"

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 14.09.21. | 14:12

Reprezentativac Hrvatske otvoreno o dojmovima nakon debija u Moskvi te utakmica sa Slovačkom i Slovenijom

Dali smo mu nekoliko dana predaha. I dogovorili se usput da nećemo o onome što je bilo prije Eura jer kod Borne Sose ionako je već sve rečeno. Samo bi se ponavljali… A zapravo je travnjak jedino mjerilo svega. I kod njega i kod svih ostalih. Javio se nakon gostovanja kod Eintrachta gdje je Stuttgart izvukao bod. No, o “švabama” ćemo kasnije. Krenuli smo s reprezentacijom. Kada priča o minuloj akciji, kod Sose je prisutna velika doza euforije. Osjeti se da je zadovoljan onime što je napravio sa suigračima… Sedam bodova u tri utakmice, u tjedan dana… Za veliki korak prema Arapskom poluotoku gdje bi Hrvatska sljedeće zime trebala braniti visoku reputaciju iz Moskve 2018.

Da će dobiti poziv slutio je iz razgovora s izbornikom Dalićem koji ga je zvao uoči početka sezone

“Imali smo otvoreni razgovor gdje mi je izbornik rekao da me vidi i da me ima u planu. Pričali smo o situaciji u klubu i rekao je da će me pratiti. Potom sam otvorio sezonu s dvije dobre utakmice i ponovno smo se čuli. Tada mi je izbornik rekao da će me zvati za ovu akciju. Službeni poziv sam dobio na email a potom smo komunicirali preko WhatsAppa gdje mi je izbornik slao neke svoje zamisli vezane za utakmicu s Rusijom. Kako je raspored bio jako natrpan i imali smo tek jedan trening uoči same utakmice, na taj smo način napravili pripremu za jako važan bod u Moskvi”, priča nam Borna Sosa koji je oduševljenje pozivom podijelio s obitelji, djevojkom i najbližim prijateljima.

“Svi oni su proživljavali sa mnom tu situaciju oko reprezentacije, iščekivali sa mnom i tako sam im htio dati do znanja koliko sam im zahvalan na podršci”.

Sosa se suigračima pridružio na aerodromu u Zagrebu. I priznaje da ga je od samog početka pratio dobar osjećaj.

“Strašno je sve bilo pozitivno. Kao da imam stotinu utakmica s ovim igračima. Neke sam znao od ranije, neke sam upoznao tada ali svi, ali baš svi su me prihvatili pozitivno. I već dugo se nisam osjećao tako lijepo. Nisam imao cimera jer smo svi bili sami u sobama, ali najviše sam se družio s Kramarićem. Imamo puno zajedničkih interesa i nekako smo kliknuli na prvu”.

Tu večer je saznao kako će debitirati na Lužniki stadionu. Zlatko Dalić namijenio mu je ulogu startera u iznimno važnoj utakmici za reprezentaciju. I odmah mu skinuo teret s leđa.

“Rekao mi je otvoreno da se ne brinem. Da vjeruje u mene i da odigram kako znam i mogu. Ako nešto pođe po krivu, on preuzima odgovornost na sebe. Ne mogu vam opisati koliko mi je to značilo u tom trenutku. Taj pritisak je odjednom nestao. I nervoza. Jer baš sam se osjećao nervozno. I zbog debija, zbog važnosti utakmice ali i te moje situacije. Na travnjaku je bilo jako dobro. Reagirali smo kao momčad i u skladu s onime što smo dogovorili prije utakmice da smo jedni drugima podrška. Osjećala se velika pozitiva u našoj svlačionici, što je posebice meni puno značilo”, otkriva Sosa čiji je prvi nastup dočekan s pozitivnim kritikama. I mediji i navijači su pokazali palac prema gore nakon Moskve. I ono što je bilo ranije, kao da je krpom prebrisano.

“A nećemo se lagati, puno mi je to značilo. Pripremao sam se jako dugo za tu utakmicu. Na svaki mogući način a pogotovo mentalno. Znao sam da moram biti dobar jer ću biti u fokusu. I zato sam ušao maksimalno koncentriran, možda i najkoncentriraniji ikada. Da odigram kako treba, da vratim povjerenje izborniku i suigračima te da navijači budu zadovoljni. Na kraju je tako ispalo".

Da je Dalić bio zadovoljan uvjerili smo se par dana kasnije gdje je Sosa ponovno istrčao na lijevoj strani obrane protiv Slovačke u Bratislavi. Potom je na Poljudu bio na klupi jer nikada reprezentacija nije igrala tri teške utakmice u samo tjedan dana. Trebalo je i odmoriti malo, gurnuti svježe snage…

“Ovo je bio definitivno najteži ciklus. Pogotovo jer nije bilo Luke u momčadi a svi znamo koliko on znači za reprezentaciju Hrvatske. I onda ti se raspored složi tako da igraš tri teške utakmice, od toga dvije na gostovanjima. Siguran sam da bi svi pristali na scenarij; sedam bodova iz tri utakmice i prije okupljanja. U Moskvi protiv Rusije je remi jako dobar. Druga u Bratislavi je bila teška. Očajan travnjak i tu smo morali izgurati na mišiće. I na kraju ti takav pristup vrati golom u završnici. Nagradilo nas je. I onda dođe Slovenija u Splitu koju smo pregazili. Dominantni u svakom pogledu, pred svojom publikom. Zaista je bilo lijepo na Poljudu".

Da je reprezentacija ponovno na pravom putu osjeti se svugdje. Lagano se vraća euforija u javnost i među navijače. Iako, do kraja su četiri utakmice a svaka je potencijalna mina. Pitamo Sosu koliko je to opterećenje za igrače.

“Iskreno, mislim da je uvijek tako u Hrvatskoj kada je reprezentacija u pitanju. Euforična smo nacija i ja ne mislim da je to nešto nužno loše. Na toj euforiji nižu se uspjesi već trideset godina i zašto bi nama bilo drugačije? Svjesni smo stanja na ljestvici i da moramo nastaviti skupljati bodove i doći do cilja; odlaska na SP kao prvi u skupini. Jasno je da ne možemo svaku očekivati da će biti 3-0, ali treba biti svjestan svoje kvalitete i rasporeda koji nudi okršaje s Rusijom i Slovačkom na domaćem terenu".

Toliko o reprezentaciji. Prebacili smo se na Stuttgart koji je odlično otvorio sezonu, potom ušao u crnu rupu.

“Nažalost, imali smo toliko pehova s ozljedama da stvarno ne znamo što se događa. Kada usporediti standardnu momčad od lani s ovom, vidjet ćete da nema pet, šest možda čak i sedam igrača. Okej, Gonzalez je prodan, Castro je otišao ali Silas je ozlijeđen, potom Forster, Egloff, Fuhirich, Cisse, Kalajdžić, Sankoh… U takvoj situaciji zaista je teško računati na nešto više. Skupljamo bodove i čekamo da se bar malo kompletiramo”.

Osim o Stuttgartu, naravno da nismo mogli izostaviti Dinamo.

“Pratim ih. Svaku utakmicu koju stignem pogledam, a pogotovo u ovoj sezoni koja je možda i najzanimljivija nakon dugo vremena. Hajduk je složio odličnu ekipu i nisu bili tako dobri zadnjih par godina. Potom Osijek koji se pojačao, Rijeka standardno dobra. Zaista mi se HNL čini jako dobar u ovoj sezoni”.

A u toj istoj sezoni Borna Sosa ostao je u Stuttgartu iako je svako malo pukla glasina da bi mogao promijeniti adresu poslodavca.

“Svašta se pričalo i pisalo. Mogu samo reći kako je definitivno bilo puno upita i nekih razgovora ali u Stuttgartu su odlučili da ostajem. Inzistirali su na tome što je i meni dobro. Lijepo se osjećam ovdje. Tu sam već četiri godine, poznajem ekipu, ljude… Baš mi je ugodno. Treći sam kapetan u momčadi što je dokaz da me cijene i nisam imao ništa protiv ostanka. A što nosi budućnost, vidjet ćemo. Sada je fokus na klub i reprezentaciju i to je jedino o čemu razmišljam”, poručio je Sosa za kraj.


Tagovi

Borna SosaHrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićSvjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020Stuttgart

Ostale Vijesti