Igrači u sjeni poznatije braće: Po dva Hazarda i Pogbe, Lovren, Kroos, VMS…

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 12.01.19. | 07:54

Ima ih zaista dosta.

Nogometna povijest iznjedrila je nezavidan broj braće koji su ostvarili svjetsku nogometnu slavu. Kao najpoznatiji primjeri svakako su Michael i Brian Laundrup, Frank i Ronald De Boer, Bobby i Jack Charlton, Gary i Phil Neville, Yaya i Kolo Toure, Ronald i Erwin Koeman, Andre i Jordan Ayew

Ako se bacimo na Hrvatsku, u prvi plan svakako iskaču Dinamovi Ivica i Drago Horvat, odnosno Zlatko i Željko Čajkovski, Hajdukovi Zlatko i Zoran Vujović, tu su i braća Šimić

No, danas profesionalni nogomet igraju nogometaši koji su slabo poznati široj nogometnoj javnosti i ostali su potpuno u sjeni svoje poznatije braće. Neki su poznatiji, neki manje poznati, a mi vam donosimo popis nekih od njih.

Najpoznatiji, a vjerojatno i najbolji „nepoznati“ brat je Thorgan Hazard, 25-godišnji Belgijac koji igra za Borussiju Monchengladbach. Mlađi je od poznatije Edena tri godine i ove sezone je eksplodirao, zabio je 12 pogodaka uz 7 asistencija u 19 nastupa za Borussiju, tržišna vrijednost skočila mu je na 35 milijuna eura i ustalio se u jakoj reprezentaciji Belgije.

No manje je poznato kako Eden Hazard ima još jednog brata, najmlađeg (23) Kyliana koji je kao i stariji mu brat, član Chelseaja, ali se trenutno nalazi na posudbi u belgijskom prvoligašu Cercele Bruggeu. Vrijednost mu je 700 tisuća eura, a ove sezone zabio je dva pogotka u Jupiler ligi. Kao i poznatija mu braća, Kylian igra na poziciji lijevog krila.

Još jedan superstar ima dva brata. Radi se o Paulu Pogbi. No dok svjetski prvak igra za jedan od najboljih klubova svijeta i vrijedi 80 milijuna eura, njegovoj tri godina starijoj braći blizancima ne ide baš najbolje.

Florentin Pogba, koji inače igra u obrani, ostao je bez kluba nakon što je prošlu polusezonu igrao u Genclebriligiju, a prije toga igrao je za Sedan i Saint Etienne. Treći brat Mathias Pogba igra u napadu za francuskog trećeligaša Tours FC. Odnosno, ne igra budući da je ove sezone upisao svega tri nastupa…

Od slabije poznate braće imamo dva lijeva beka. Jordan Lukaku, brat poznatijeg Romelua, stigao je 2016. u Lazio iz Oostendea za 4 milijuna eura, no nije se previše naigrao. Ove sezone upisao je samo šest nastupa u Seire A.

Francuski lijevi bek Theo Hernandez član je Real Madrida na posudbi u Real Sociedadu, u Madridu se nije naigrao, a u San Sebastianu je standardni prvotimac. Ima tek 21 godinu i pred njim je perspektivna karijera. No, njegov godinu dana stariji brat Lucas već je eminentno nogometno ime, igra standardno za Atletico Madrid, a bio je i standardni prvotimac reprezentacije Francuske na Svjetskom prvenstvu igrajući na Theovoj poziciji lijevog beka, iako je po vokaciji stoper…

Vrlo dobru karijeru ostvario je i Rafinha Alcantara, veznjak Barcelone koji je još igrao na posudbama u Celti iz Viga i Interu. Njegov poznatiji i dvije godine stariji brat Thiago Alcanatra, koji igra za Bayern, je jedan od najboljih svjetskih veznjaka i Rafinha bi trebao još dosta „žganaca“ pojesti kako bi dosegao bratovu razinu.

Možda i najnepoznatiji nepoznati brat je Felix Kroos, brat slavnog Tonija, koji igra u Bundesligi II za Union iz Berlina. Felix je doduše upisao 35 nastupa za mlade njemačke selekcije, a ovaj 27-godišnjak upisao je i 70 nastupa za Werder iz Bremena u Bundesligi.

Rani Khedira je pak 24-godišnji brat poznatijeg igrača Juventusa. Rani je standardni član prvoligaša Augsburga, igrao je za mlađe njemačke selekcije, a čak se špekuliralo da bi mogao zaigrati za reprezentaciju Tunisa, od kuda je Samijev i Ranijev otac.

U Lyonu, zajedno sa svojim bratom Nabilom, igra 21-godišnji Yassin Fekir inače član druge momčadi Lyona, a za seniore je ove sezone dva puta dobio priliku u francuskim kupovima.

Na ovom popisu nalazi se i jedan Hrvat. Davor Lovren mlađi je brat reprezentativca Dejana. Bivši Dinamovac prešao je u Fortunu iz Dusseldorfa početkom sezone, no u Bundesligi je upisao samo dva nastupa te je poslan u Fortuninu drugu momčad koja se natječe u regionalnoj ligi.

Za kraj ostaju golmani. Imamo ih dvojicu. Vanja Milinković-Savić, brat Sergeja, 21-godišnji je vratar Torina na posudbi u SPAL-u za kojeg je ove sezone upisao tri nastupa i primio šest pogodaka.

Mladi Gianluigi Donnaruma je talijanska i svjetska vratarska budućnost, a zamjena u Milanu (ne i talijanskoj reprezentaciji) mu je njegov brat 28-godišnji Antonio koji je u karijeri upisao samo jedan nastup u Serie A, 2013. u dvoboju između njegovog tadašnjeg kluba Genoe i Bologne koji je završio – 0:0.

Stoga, napravili smo (modificiranu) postavu najboljih 11 nepoznate braće.

Manje poznata nogometna braća: Antonio Donanruma (vratar), Vanja Milinković-Savić (vratar), Jordan Lukaku (lijevi bek), Theo Hernandez (lijevi bek), Florentin Pogba (stoper), Rani Khedira (veznjak/stoper) Rafinha (veznjak), Felix Kroos (veznjak), Yassin Fekir (krilo/veznjak), Thorgan Hazard (krilo/povučeni napadač), Kylian Hazard (krilo), Davor Lovren (krilo). Mathias Pogba (napadač)

(Foto: Reuters)


Tagovi

Gianluigi DonnarummaSergej Milinković-SavićVanja Milinković-SavićRani KhediraSami KhediraYassin FekirNabil FekirJordan LukakuRomelu LukakuLucas FernandezTheo Zidane FernándezFelix KroosToni KroosRafinhaThiago AlcantaraDavor LovrenDejan LovrenFlorentin PogbaPaul PogbaKylian HazardEden HazardThorgan Hazardizdvajamo

Ostale Vijesti