I u Rumunjsku odlaze, zar ne? Sastavili smo momčad od Hrvata koji igraju u rumunjskoj ligi

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 15.03.18. | 14:21

Nije loša momčad.

Na stotine hrvatskih nogometaša nogomet igra u stranim zemljama, a zanimljivo je vidjeti njihovu rasprostranjenost po europskim, ali i svjetskim ligama. Pričom o Hrvatima u Litvi, gdje su najbrojniji stranci, pokazali smo kako hrvatski nogometaši više nemaju problema s odlaskom u 'nenogometne' zemlje, a na Germanijaku smo se bavili i Hrvatima koji igraju u drugim ligama zemalja petice te mladim nogometašima s hrvatskim državljanstvom koji su rođeni u Njemačkoj. Danas smo se poigrali i sastavili momčad od Hrvata koji igraju u rumunjskom nogometu.

Iako nam se čini kako je rumunjska Liga 1 pomalo egzotična, u njoj igra višestruko više Hrvata nego što ima Rumunja u HNL-u. Trenutno 11 hrvatskih nogometaša igra u rumunjskoj prvoj ligi te jedan u drugoj. Dovoljno da sastavimo momčad od njih.

U Rumunjskoj su dva vratara, a prednost u našoj momčadi dali smo 30-godišnjem Ivanu Kelavi koji je nakon epizoda u Udineseu, Spartaku iz Trnave, Granadi i Debrecenu, od ljeta prošle godine u klubu Poli Iasi. Da nema njega, na vratima bi bio Tomislav Duka koji je iz Splita prošle godine prešao u Cluj u kojem je u statusu rezervnog vratara.

Obrana nam je sastavljena od četiri klasična stopera pa ovo pozicioniranje Luke Marića desno i Filipa Mrzljaka lijevo na grafici smatrajte proizvoljnim. Marić igra u Dinamu iz Bukurešta u koji je došao iz iranskog Persepolisa. Ovaj 30-godišnji Puljanin je iz HNL-a, točnije iz Rijeke, otišao 2015. u poljsku Zawiszu. Mrzljak igra i u obrani i u veznom redu i to za Astru Giurgiu koja mu je drugi rumunjski klub nakon Panduriija u koji je otišao u zimu 2015. iz Lokomotive. On je karijeru počeo u juniorima Dinama.

U obrani je i Jure Obšivač koji je ove zime stigao u Sepsi iz kazahstanskog Atyrua, a iz HNL-a ga se sjećamo po epizodama u Istri i Splitu. Tu je i 26-godišnji Renato Kelić koji je sa 17 godina iz Cibalije otišao u Slovan iz Libereca, a nakon Padove i mađarskog Puskasa, od 2016. je u Universitatea Craiova.

Središnji dvojac iz veznog reda čine Stjepan Babić i Damjan Đoković. Babić je 29-godišnji Zagrepčanin koji je u Chiajnu stigao 2017. iz Rudara iz Velenja. On je 2013. iz Rudeša otišao u mađarski Kaposvar odakle je proslijedio u Siauliai iz Litve. Prije tri godine je otišao u Sloveniju, u Olimpiju pa je prešao u Rudar. Đoković je u Cluj došao iz Rijeke prošlog ljeta, a u ovom rumunjskom klubu je već igrao u sezoni 2013/14. Đoković je s 27 godina promijenio već nevjerojatan niz klubova – karijeru je počeo u Nizozemskom, tamo igrao za ADO, Excelsior i Spartu u juniorskim danima, a slijedili su Spartak Trnava, Monza. Cesena, Bologna, Cluj, Livorno, Ajaccio, Greuther Furth, Spezia, Rijeka i sada opet Cluj. Ispred dvojca Babić – Đoković je Antun Palić, novi član Dinama iz Bukurešta. On je u prosincu ostao bez kluba nakon razlaza s belgijskim Moucronom u koji je došao baš iz Dinama Bukurešt. On je karijeru počeo u Zagrebu, a igrao je još za Lučko, Croatiju Sesvete, Inter Zaprešić, Dinamo, AEK Larnacu, Bangkok United i Krku.

Desno krilo naše momčadi zauzeo je još jedan član Dinama iz Bukurešta, Ivan Pešić. On je ove zime došao u Rumunjsku i to iz Hajduka, a još je igrao za Klagenfurt, Šibenik, Zadar i Split. Lijevo je Dominik Glavina iz Universitatea Craiova. I on je u Rumunjsku došao ove zime i  to iz Rudara iz Velenja. Karijeru je počeo u Varaždinu, a igrao je još za Beitar Jerusalem, Slaven Belupo i Inter Zaprešić.

U vrhu napada našlo se mjesta i za jednog igrača iz druge rumunjske lige. Doduše, Dino Špehar je u Dunarea Calarasi došao na posudbu iz Cluja, a nekadašnja velika nada hrvatskog nogometa nikako se nije uspio ustaliti na jednom mjestu. Karijeru je počeo u Osijeku odakle je 2011 u transferu navodno teškom 500 tisuća eura otišao u Dinamo. Naravno da je uslijedio prelazak u Lokomotivu, a slijedili su Istra, Split te odlazak u Cluj koji ga je prije aktualnog kluba slao na posudbu i u Chiajnu.

Je li i Rumunjska obećana zemlja za naše nogometaše? Izgleda da su mnoge takve…

(Foto: Pixsell)


Tagovi

planet HrvatskaDino ŠpeharDominik GlavinaIvan PešićAntun PalićDamjan Đoković.Stjepan BabićRenato KelićJure ObšivačFilip MrzljakLuka MarićTomislav DukaIvan Kelava

Ostale Vijesti