REUTERS/Pedro Nunes
REUTERS/Pedro Nunes

Hrvatskog napadača koji briljira u Portugalu žele dva velikana iz Beneluksa

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 05.04.22. | 11:05

Lani je osjetio čari Bundeslige, čak je postigao jedan pogodak, a ove sezone je svojim igrama dogurao do toga da ga se sve više spominje u kontekstu hrvatske nogometne reprezentacije.

Da je netko Petru Musi prije početka sezone rekao da će u 24 prvenstvena nastupa za Boavistu postići 10 pogodaka, 24-godišnji napadač rodom iz Zagreba vjerojatno bi to potpisao bez da bi sekunde o svemu pregovarao. Portugalska liga jedna je od najboljih liga izvan Liga petice, stoga su ovakvi uspjesi mladog hrvatskog napadača, koji nije upisao svega šest nastupa u HNL-u, zaista fenomenalni.

Musa je robusni tip napadača, jedan od onih koje bi Englezi nazivali 'target manom'. Dobar je u igri glavom, voli igrati leđima okrenut golu, ali usprkos svojoj konstituciji nije statičan i trom, već veoma okretan i dobro koordiniran za nekoga njegovih fizičkih predispozicija. Njegove su kretnje školske, voli napasti prvu stativu, svojih čuvara najčešće se rješava lažnim kretanjem i brzim prvim korakom, a u ranoj fazi svoje karijere shvatio je sve svoje vrline i mane te je zaključio da bi ono u čemu je dobar trebao još malo poboljšati, a ono u čemu je loš nastojati zamaskirati ili uopće ne raditi. Musu, dakle, nećete vidjeti kako u driblingu pokušava proći 'kroz' igrača, neće se spuštati po loptu u liniju s veznjacima i sudjelovati u fazi izgradnje napada, on će biti 'tamo gore', hrvati se sa svojim čuvarima i ako uspije neku loptu pospremiti u mrežu. Ove sezone to mu polazi za rukom (odnosno nogom i glavom) više nego što je to vjerojatno i sam očekivao, a dobrim izvedbama zaradio je to da se njegovo ime sve češće spominje u kontekstu potencijalnih reprezentativaca.

„Ne znam što bih rekao. Igram dobro, postižem pogotke, svoj posao na travnjaku radim onako kako treba i vjerujem da ću tako i nastaviti. Ali, ne mogu se sam pozvati u nacionalnu vrstu. Izbornik je taj koji bira igrače“, rekao je u razgovoru za Sportske novosti talentirani napadač pa dodao da nije bio razočaran što nije bio na širem popisu Zlatka Dalića:

„Nisam bio razočaran, jer se ne želim zamarati potankostima na koje ne mogu utjecati, niti ću sebi dopustiti da budem razočaran. Imam svoj cilj, želim iz utakmice u utakmicu biti sve bolji i siguran sam da će mi se u budućnosti dogoditi lijepe stvari. Pa možda stigne i izbornikov poziv, tko zna! Svi se mi nadamo reprezentativnom pozivu, neizmjerna je čast i ponos igrati za svoju zemlju“, dodao je Musa.

Inače, Musu izuzev Porta, Sportinga i Benfice, tri najveća portugalska kluba čiji interes više nije nikakva tajna, prate i Feyenoord i Anderlecht, dva ponajveća kluba iz Beneluksa.

„Vidjet ćemo što će biti na kraju sezone. Boavista ima opciju otkupa mog ugovora od Slavije, ne znam što će klub napraviti, ali ni ne razmišljam o tome, usredotočen sam samo na svoje igre. Želim dobro igrati i postizati pogotke, a onda će sve doći samo po sebi. Uglavnom, sve je otvoreno, sve su opcije 'u igri'“, dodao je talentirani napadač kojeg TM sad vrednuje na četiri milijuna eura.

Dakle, Musa je netko bi ovog ljeta mogao biti 'vruća roba'. Mlad je, u dobroj formi, nije nerealno skup, a povrh svega ima još puno mjesta za napredak. Izbornik Dalić zasigurno sve prati, na igre ovog talentiranog mladića koji je za U21 reprezentaciju svojevremeno postigao četiri pogotka sigurno je obratio pažnju, a ako se njegovi problemi s napadačima nastave, nema razloga da prvoj špici Boaviste ne da priliku. Izbornik je dokazao da ne robuje nekim 'starim zaslugama' i da kod njega igraju samo oni najbolji. Musa možda nije najbolji hrvatski napadač trenutno, ali tko zna, s vremenom to jednog dana možda postane. Potencijala za to sigurno ima…



Tagovi

Petar MusaBenficaSportingPortoAnderlechtFeyenoordGermanijak transferinogometni transferitransfertransferiLjetni prijelazni rok

Ostale Vijesti