Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski futsal je trenutno na vrhuncu popularnosti, ali i dalje daleko od punog potencijala...

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 18.04.24. | 18:27

Za dodatnu ekspanziju sporta čeka(o) se iskorak reprezentacije.

Hrvatska futsalska reprezentacija izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistan djelomično i na krilima ispunjenog Draženovog doma. Ovog utorka oko 3.500 gledatelja natiskalo se na tribine kultne zagrebačke dvorane. Hrvatski navijači bili su šesti igrač naše reprezentacije, davali joj podršku u teškim trenucima i vršili pritisak na Poljake koji su u završnici dvoboja s golmanom-igračem pokušali preokrenuti vodstvo Futsal Vatrenih i izboriti barem produžetke.

“Publika nam je bila šesti igrač, u punom smislu tog pojma”, rekao je nakon utakmice izbornik Marinko Mavrović, a isto su potvrdili jedan od kapetana Dario Marinović (“Posve zasluženo smo prošli uz pomoć ove divne publike”), jedan od junaka utakmice Zoran Primić (“Bilo je napeto, atmosfera je bila odlična Publika nam je bila šesti igrač”), pivot Antonio Sekulić (“Ovoj divnoj publici svaka čast. Želio bih da se ovakve atmosfere ponavljaju, mislim da je to zaslužila reprezentacija, ali i hrvatski futsal generalno. Bila je sjajna atmosfera i u Poljskoj, ali ovu hrvatsku publiku nitko ne može zamijeniti. Veliko hvala i svaka im čast, još jednom!") te predsjednik HNS-a Marijan Kustić (“Zahvaljujem i navijačima na odličnoj podršci u ispunjenom Draženovom domu”).

No, utakmica doigravanja nije bila prva koju je hrvatska futsalska reprezentacija ispunila do posljednjeg mjesta. Još u listopadu prošle godine Hrvatska je ugostila Francusku u ispunjenom Domu sportova II, a u studenom Njemačku u krcatoj dvorani Vijuš u Slavonskom Brodu.

Dakle, Hrvatska je u posljednjih pola godine ispunila tri dvorane, čime je potvrdila veliki rast popularnosti futsala i nastavila trend koji posljednjih godina postavlja HMNL. HNS, kao krovni savez hrvatskog futsala, sve veći naglasak i pažnju stavlja na ovaj sport, što je vidljivo i u pristupu prema reprezentativnim utakmicama, ali i razvoju domaćih liga, ne samo seniorskih (u futsalu danas postoje jedinstvene lige za juniore, kadete i pionire).

Domaće futsalsko prvenstvo je druga najgledanija hrvatska liga, odmah nakon nogometne, a odličnu ili vrlo dobru posjećenost bilježe gotovo svi klubovi najvišeg ranga. Hrvatski klubovi se sve više profesionaliziraju, ulažu novac ne samo u prvu momčad već i u razvoj samih klubova, marketing i prije svega svoje škole futsala. Još do prije 20-ak godina futsalom su se bavili nogometaši, a danas postoji sve više djece koja trenira isključivo futsal…

“Ogromna je razlika od razdoblja kad smo kretali s futsalom u odnosu na danas, počevši od lige u kojoj klubovi rade ozbiljno, na profesionalnoj razini. Što se reprezentacije tiče, Hrvatski nogometni savez se o nama brine sjajno u svakom pogledu. Na nama je da dodatno poguramo hrvatski futsal pobjedom na parketu“, rekao je prije izlučne utakmice reprezentacije jedan od kapetana Franco Jelovčić, na što se nadovezao drugi kapetan Dario Marinović:

“Ja sam u reprezentaciji od 2008. godine, od tada je futsal napravio nevjerojatni skok, u igračkom i organizacijskom smislu. Uz podršku i napore HNS-a, došli smo do iznimno visoke razine. Osjećamo podršku saveza i svih koji su uključeni u razvoj hrvatskog futsala te vjerujem da će samo napredovati“.

Ono što futsal entuzijaste može posebno veseliti jest i dalje prilično veliki neispunjeni potencijal ovog sporta. Recimo, plasman u HMNL ove sezone izborila je Rijeka koja je u svojim redovima već sada imala nekoliko ‘prvoligaških’ igrača (Luka Suton, Robert Grbić, Alen Fetić). Rijeku vodi trofejni trener Duje Maretić, a na utakmice novopečenog prvoligaša povremeno dolazi i Armada te bismo u idućoj sezoni mogli gledati Bad Blue Boyse (Futsal Dinamo), Armadu (Rijeka) i Kohortu (Osijek) u hrvatskim dvoranama u kojima se igra HMNL, što bi svakako dodatno utjecalo na interes za domaćim prvenstvom.

Torcida još u organiziranom obliku ne prati MNK Torcidu, no, tko zna, možda od iduće sezone (ili u bližoj budućnosti) krene. Generalni sponzor MNK Torcide od iduće sezone bit će poznati splitski ugostiteljski lanac Biberon koji je odmah bacio rukavicu u lice ostalim prvoligašima te u redove Torcidaša doveo kapetana Hrvatske Franca Jelovčića! A, prema najavama, spremaju dovesti nove kapitalce…

Novog sponzora dobio je i Osijek koji se iduće sezone želi priključiti borbi za naslov prvaka. Futsal Dinamo, Olmissum, Futsal Pula, Square i Novo Vrijeme klubovi su u kojima igraju gotovo isključivo profesionalci. Od Torcide, Osijeka i Rijeke očekuje se borba za najviše pozicije, te nas iduće sezone očekuje još zanimljivije i neizvjesnije prvenstvo nego ove.

Jedinstvena druga liga također sadrži ozbiljne i organizirane klubove. Uspinjača Gimka, koja je ispala iz HMNL-a, ima jednu od najboljih futsal akademija u državi, a sjajan posao s djecom rade Aurelija iz Vinkovaca (koji bi mogli postati članovi elite ako u razigravanju za HMNL svladaju favorizirani Vrgorac), Universitas, Brod 035, Novi Marof, Fotex Junajted. Ozbiljne futsal-priče postoje u Novoj Gradišci, Šibeniku…

No, za potpunu ‘ekspanziju’ futsala nedostajao je taj iskorak reprezentacije. Doduše, neki će reći kako još uvijek nedostaje. Hrvatska je 2012. igrala polufinale Eura i u posljednjih 12 godina organizacija i popularnost futsala je višestruko narasla. Plasman na Svjetsko prvenstvo je velika stvar, posebno jer samo sedam europskih reprezentacija putuje na svjetsku smotru, no, za potpunu ekspanziju ovog sporta bit će potrebno napraviti i svojevrsni rezultatski iskorak u Uzbekistanu…

Futsal Vatreni imaju vrlo dobru te taktički i tehnički vrlo potkovanu momčad koja igra moderan futsal i mogli bi je uvrstiti u jednog od ‘dark horseva’ Futsal Mundijala. Očekivati medalju bilo bi previše, posebno jer nas na najvišoj smotri nije bilo 24 godine, no, prolazak skupine, a onda i prolazak u četvrtfinale bio bi nekakav objektivan domet.

Dovoljan da dodatno ‘zapali’ hrvatsku javnost za ovaj dinamičan, atraktivan i, s obzirom na globalne trendove, sve popularniji sport…



Tagovi

FutsalfutsalHrvatska futsal reprezentacijaprvenstvo hrvatske u futsaluHMNL

Ostale Vijesti