Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska večeras radi velik korak prema ljetu u Njemačkoj (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 11.09.23. | 08:00

Pobjedom u Armeniji, Hrvatska bi zasjela na prvo mjesto skupine s utakmicom manje od Turske te bi već u listopadu mogla potvrditi prolazak na EURO koji se sljedeće ljeto igra u Njemačkoj

Nakon Latvije u Rijeci koja je apsolvirana čistom peticom, u svakom smislu, pred Zlatkom Dalićem i njegovim izabranicima je zahtjevno gostovanje kod Armenije. Zapravo je sve jasno. Vatreni bi večerašnjom pobjedom izbili na prvo mjesto ljestvice i spremno zakoračili prema Euru u Njemačkoj sljedećeg ljeta. Preskočili bi Tursku s identičnim brojem bodova, ali i utakmicom manje te sredinom listopada u Osijeku imali priliku da u direktnom srazu riješe sve dvojbe oko putovanja na još jedno veliko natjecanje u nizu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U taboru Hrvatske se o ničem osim punom bodovnom plijenu u Jerevanu i ne razmišlja. Doduše, do njega će morati bez Matea Kovačića koji nije izdržao posljednji trening pred utakmicu te su u taboru reprezentacije zaključili kako i nema nekog smisla forsirati veznjaka Manchester Cityja. Neće biti niti Domagoja Vide koji je pod temperaturom ostavljen u Rijeci dan nakon Latvije. No, oni koji su doputovali u Jerevan su spremni za još jedan kvalifikacijski izazov.

Naravno, on će biti puno zahtjevniji nego je to bila Latvija u Rijeci. Armenija dobro kroči kroz kvalifikacije, ima sedam bodova u četiri utakmice i živi svoj san da mogu na veliku smotru. Tukli su Wales u gostima, upisali tri domaća boda s Latvijom i u petak uzeli bod Turskoj u gostima. Dakle, sve zove na oprez iako je posve jasno da će rezultat u Jerevanu ovisiti samo i isključivo o Hrvatskoj. Ako će Vatreni biti pravi i na svojoj razini, pobjeda ne bi trebala doći u pitanje. Doduše, niti bod u gostima nije loša opcija jer bi i dalje značilo da Vatreni mogu prije posljednjeg dvostrukog programa kvalifikacija u studenom, osigurati plasman na EURO.

No, prema signalima koji su dolazili odmah nakon Rujevice, odnosno po dolasku u Armeniju, Luka Modrić i društvo žele što prije staviti plasman “ad acta” a za to im trebaju ova tri boda u večerašnjoj utakmici. Već smo spomenuli kako će do njih morati bez Kovačića, ali dobra vijest je da Lovro Majer nema više nikakvih problema te će u vatru od prve minute. Na desnoj strani, uz Brozovića.

Što se domaćina tiče, oni su napravili podvig kada su uzeli bod u Turskoj. Bilo je to više od utakmice za Armence i pitanje je koliko su se zapravo potrošili u tom dvoboju.

“Moji igrači su iznimno motivirani pred ovu utakmicu. Igramo pred svojim navijačima a u svlačionici prije utakmice s Turskom sam rekao da do kraja kvalifikacija igramo pet finala. Ne smijemo izgubiti niti jedno”, jasna je poruka domaćeg izbornika Oleksandra Petrakova koji je time jasno pokazao kakve su mu ambicije u sudaru s trećeplasiranom reprezentacijom svijeta sa SP-a u kojem neće moći računati na kapetana. Naime, Varazdat Harojan, 31-godišnji defenzivac dobio je treći žuti karton u Turskoj i neće konkurirati za utakmicu s Hrvatskom koja počinje u 18 sati po hrvatskom vremenu uz direktan prijenos na NOVA TV.

Susret sudi elitni Uefin sudac Clement Turpin iz Francuske kojem će ovo biti četvrti put da arbitrira u dvobojima Vatrenih. U dosadašnje tri utakmice Hrvatska je upisala tri pobijede. Protiv Rusije u prijateljskoj utakmici, te dvije kvalifikacijske; protiv Slovačke (3-1) i Slovenije (3-0). Pomagat će mu Danos i Mugnier, četvrti sudac je Buquer, VAR Birsard a AVAR Wattellier.

Očekivane postave:

Armenija (5-4-1)

Hrvatska (4-3-3)


Oglas

Euro 2024, kvalifikacije, rujan

Skupina A

Petak, 8. rujna

Gruzija – Španjolska 1-7

Cipar – Škotska 0-3

Utorak, 12. rujna

Španjolska – Cipar 6-0

Norveška – Gruzija 2-1

Skupina B

Četvrtak, 7. rujna

Francuska – R. Irska 2-0

Nizozemska – Grčka 3-0

Nedjelja, 10. rujna

R. Irska – Nizozemska 1-2

Grčka – Gibraltar 5-0

Skupina C

Subota, 9. rujna

Ukrajina – Engleska 1-1

S. Makedonija – Italija 1-1

Utorak, 12. rujna

Italija – Ukrajina 2-1

Malta – S. Makedonija 0-2

Skupina D

Petak, 8. rujna

Hrvatska – Latvija 5-0

Turska – Armenija 1-1

Ponedjeljak, 11. rujna

Armenija – Hrvatska 0-1

Latvija – Wales, 0-2

Skupina E

Četvrtak, 7. rujna

Poljska – Ovčji Otoci, 2-0

Češka – Albanija, 1-1

Nedjelja, 10. rujna

Ovčji Otoci – Moldova 0-1

Albanija – Poljska 2-0

Skupina F

Subota, 9. rujna

Azerbajdžan – Belgija 0-1

Estonija – Švedska 0-5

Utorak, 12. rujna

Belgija – Estonija 5-0

Švedska – Austrija 0-3

Skupina G

Četvrtak, 7. rujna

Litva – Crna Gora 2-2

Srbija – Mađarska 1-2

Nedjelja, 10. rujna

Crna Gora – Bugarska 2-1

Litva – Srbija 1-3

Skupina H

Četvrtak, 7. rujna

Kazahstan – Finska 0-1

Danska – San Marino, 4-0

Slovenija – S. Irska, 4-2

Nedjelja, 10. rujna

Kazahstan – S. Irska 1-0

Finska – Danska 0-1

San Marino – Slovenija 0-4

Skupina I

Subota, 9. rujna

Andora – Bjelorusija 0-0

Rumunjska – Izrael 1-1

Kosovo – Švicarska 2-2

Utorak, 12. rujna

Švicarska – Andora 3-1

Izrael – Bjelorusija 1-0

Rumunjska – Kosovo 2-0

Skupina J

Petak, 8. rujna

Slovačka – Portugal 0-1

BiH – Lihtenštajn 2-1

Luksemburg – Island 3-1

Ponedjeljak, 11. rujna

Island – BiH, 1-0

Portugal – Luksemburg, 9-0

Slovačka – Lihtenštajn, 3-0



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniKvalifikacije za EuroKvalifikacije za Euro 2024Armenska nogometna reprezentacijaArmenijaZlatko DalićMateo KovačićLuka Modrić

Ostale Vijesti