REUTERS/Gonzalo Fuentes
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Hrvatska razbila kompleks Francuske na Stade de Franceu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 13.06.22. | 22:40

Hrvatska je u Parizu odigrala sjajnu utkamicu, osigurala ostanak u elitnoj skupini Lige nacija te iz 10. pokušaja napokon stigla do pobjede nad Francuskom

Netko je spomenuo kompleks. Ne znamo je l' baš ta riječ ispravna za dominaciju Francuske nad Hrvatskom, ali ako je i bio onda je on razbijen i od večeras je stvar prošlosti. Deset utakmica je trebalo da upišemo slast pobjede nad Francuskom. Deset dvoboja od kojih su polufinale SP-a 1998. i finale u Rusiji. No, svemu dođe kraj pa i toj seriji Francuza. Zaustavili su je Hrvati na Stade de France u Parizu. Golom Luke Modrića iz penala, ali prije svega hrabrom i odvažnom igrom u kojoj su odolijevali napadima domaćina i na koncu uzdignutih ruka napustili Pariz. I osigurali ostanak u elitnoj skupini Lige nacija iz koje bi mogla ispasti - Francuska.

Iako je najavljivao kako ozbiljno razmišlja o Livakoviću na koncu je izbornik Dalić ostao vjeran prvotnom planu pa je na Stade de France istrčao Ivica Ivušić. Sosa nije mogao pa je Juranović upisao i četvrtu utakmicu u nizu dok su centralni braniči bili kao na Parkenu. Zanimljivo, u početnoj postavi našlo se čak četiri igrača s imenom Josip. Dakle, Stanišić, Šutalo, Juranović i Brekalo na lijevom krilu…

Na predstavljanju postava svjedočili smo interesantnom detalju kada je službeni spiker vrlo iskusno ubrzao čitanje gostujućeg sastava kako bi izbjegli reakciju solidno popunjenog stadiona. Međutim, kada je spomenuo ime Luke Modrića mogli smo čuti pljesak. Prepoznaju Francuzi majstora… Aplauz, veći ili manji, zaradili su svi domaćini osim Matéa Guendouzija iz Marseillea. Očito klupske podijele nisu rezervirane samo za naše podneblje.

Kako bilo, nisu se svi niti smjestili na tribinama, a Francuska je morala na centar. Kratko dodavanje kod kornera i ubačaj u kojem je Ante Budimir zaradio najstrožu kaznu nakon prekršaja Konatéa, a Luka Modrić pretvorio je u vodstvo na Stade de France. Silno je bilo veselje svih naših igrača ali i skupine od oko tisuću navijača Hrvatske koji su pronašli svoje mjesto na velebnom zdanju. I koja je s vremena na vrijeme znala nadglasati brojčano nadmoćnijeg domaćina.

Pogodak Modrića pogledajte OVDJE. Situaciju iz koje je dosuđen kazneni udarac pogledajte OVDJE.

Gol Hrvatske malo je unio nemir kod domaćina koji je zaredao s par grubljih startova od kojih je onaj Guendouzija nad Brekalom sankcioniran žutim kartonom. Tražila je naša klupa više od toga, ali sve je ostalo na tome. Vrlo blizu izjednačenju je Francuska bila nakon pola sata igre kada je iz daljine probao Nkunku, ali lopta odlazi pored vratnice. Solidno je Hrvatska držala defenzivu uz poneku sitnu grešku koju su u hodu ispravljali. Opasno su Dalićevi izabranici živjeli u sudačkoj nadoknadi, ali pokušaji domaćina nisu bili precizni.

Deschamps je u nastavku osvježio momčad s Pavardom i Tchouaménijem, a njegovi su igrači krenuli aktivnije plesti mrežu ispred Ivušića. Prvi je probao upravo Tchouaméni, ali vratar Hrvatske je siguran. Potom je Benzema napravio slalom kroz obranu Hrvatske ali se odlučio na dodavanje umjesto udarca. Pritisak Francuske nastavio je Mbappé udarcem iz daljine.

Pamtit ćemo priliku Juranovića koji je neočekivano izašao sam ispred domaćeg vratara. Trebao je možda pucati, ali odlučio se na povratnu loptu za Pašalića kojeg su Francuzi blokirali.

Prvu izmjenu Dalić čini u 65. minuti kada je povukao Pašalića i dao priliku Lovri Majeru iza kojeg su dvije dobre predstave na desnom krilu. Domaćini su malo kasnije tražili kazneni udarac, ali epilog je bio žuti karton Rabiotu zbog prigovora. Upravo je Majer mogao u 71. minuti odvesti Hrvatsku na dva gola razlike ali njegov udarac po sredini gola bio je lak plijen za Maignana.

Pred kraj dvoboja bilo je jasno da su i domaćini ostali bez goriva. Stihijski su napadali oslanjajući se na poneki individualni potez Benzeme, Mbappéa ili Rabiota… U sudačkoj nadoknadi spasio je Ivušić, a u samom finišu glavom je probao Kimpembe. Nije uspio. Iz kuta u kojem su bili smješteni naši navijači počelo je “Večeras je naša fešta”. Da smo napokon i to skinuli s dnevnog reda…

Tekstualni prijenos pogledajte OVDJE.

Francuska - Hrvatska 0:1 (0:1)

Stadion: Stade de France

Gledatelja: 77.410

Sudac: Orel Grinfeeld (Izrael), VAR: Marco Fritz (Njemačka)

Žuti kartoni: Guendouzi, Pavard, Rabiot (Francuska); Brozović (Hrvatska)

Strijelac: 0:1 Modrić (5. - 11 m.)

Francuska (4-4-2):

Maignan - Kounde (od 46. Pavard), Konate, Kimpembe, Digne - Rabiot, Kamara (od 46. Tchouaméni), Guendouzi (od 80. Griezmann), Nkunku (od 73. Coman) - Benzema, Mbappe

Hrvatska (4-3-3):

Ivušić - Stanišić, Erlić, Šutalo, Juranović - Modrić, Brozović, Kovačić (od 90. Sučić) - Pašalić (od 65. Majer), Budimir (od 72. Kramarić), Brekalo (od 73. Vlašić)

Liga nacija, 13. lipnja

4. kolo, Liga A1

Danska – Austrija 2:0

Francuska – Hrvatska 0:1

4. kolo, Liga B2

Island – Izrael 2:2

Rusija – Albanija OTKAZANO

4. kolo, Liga C3

Kazahstan – Slovačka 2:1

Azerbajdžan – Bjelorusija 2:0



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaLiga nacijaVatreniLuka Modrić

Ostale Vijesti