Miroslav Lelas/Pixsell
Miroslav Lelas/Pixsell

Hoće li Hajduk obraniti Rabuzinovo Sunce ili drugoligaš Šibenik može izvesti čudo? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 24.05.23. | 08:00

Finalna utakmica Kupa se igra u 19 sati u Rijeci (MAXSport1)

Stigao je i taj dan, jer danas je na programu utakmica Hajduk – Šibenik (19 sati, MAXSport1) koja odlučuje o pobjedniku Kupa. Šibenik prvi put ili Hajduk osmi otkako je hrvatske neovisnosti? Utakmica se igra na neutralnom terenu na Rujevici u Rijeci na kojoj će po svemu sudeći Hajduk imati puno veću podršku i vjetar u leđa kako bi potvrdio ulogu velikog favorita. Nakon što u prvenstvu nije iskoristio posrtaje Dinama koji se nudio, Bijelima je ostala prilika za uzimanje Rabuzinova Sunca na koje mnogi gledaju kao utješni trofej, no ne treba to tako tretirati, jer i ovaj trofej ima svoju veliku vrijednost, pogotovo što ga Hajduk može uzeti drugu godinu u nizu.

„Došli smo do za nas ključne utakmice o kojoj pričamo tjednima. Momčad dobro trenira, mirni smo. Dolazimo puni samopouzdanja i vjere u naše kvalitete. Znamo što je Kup, da je razlika u kvaliteti, formi, nebitna. Imamo puno primjera u bližoj i daljoj prošlosti, puno smo pričali o tome. Bit će sigurno odlična atmosfera, to su najljepše utakmice u svim zemljama. Moramo napraviti sve da dobijemo“, najavio je trener Hajduka Ivan Leko utakmicu.

Trijumf bi ga obradovao pogotovo što je momčad u vrlo dobroj formi, 555 minuta u prvenstvu nije primila gol, a Kup bi bio kruna dobrog završetka sezone.

„Nitko ne bi bio sretniji od nas. Osjećamo energiju i ljubav od naših navijača. Respekt protivniku, ali vjerujemo u sebe i nadam se da će mrvica sreće biti na našoj strani. Svaki put je ove sezone sa Šibenikom bilo gusto", istaknuo je i snagu protivnika

Leko je priznao da nisu vježbali jedanaesterce tijekom tjedna, jer nije isto raditi to na utakmici ili na treningu.

„Nismo ih trenirali. Vjerujem da penal na treningu bez pritiska i na utakmici s pritiskom nema veze jedan s drugim".

U najavi utakmice nastupio je i Dario Melnjak koji je prošle godine s Rijekom odigrao utakmicu života, postigao dva pogotka kao lijevi bek.

„Najbitnije je da podignemo trofej. Često gledamo samo na statistiku, a ja volim kada se cijeni onaj koji zatvara leđa. Nakon lošijeg uvoda u godinu pokazali smo da izgledamo dobro u obrani i napadu. Vjerujem da će utakmica završiti na našu radost. Ne razmišljamo o tome da će biti lagano. Možda je i teže nego kada igraš finale protiv protivnika koji je na papiru u egalu“, kazao je Meljnjak.

S druge strane Šibenik u ovaj dvoboj ulazi kao svježi drugoligaš nakon što je postalo jasno da je i matematički ispao iz Hrvatske nogometne lige prokockavši prednost od 11 bodova u odnosu na Goricu. Ali trener Damir Čanadi, pokušava izvući pozitivne naglaske ovog finala.

"U finalu smo, to je najbitnije, da dobro odigramo. Ovo što je bilo u prvenstvu je prošlo. Gledamo pozitivno. Proteklog vikenda smo bili depresivni, ali mislim da je momčad spremna, da znaju što moraju odraditi. Mislim da to možemo. Jedna utakmica, izazov. Iako nismo favoriti, svi će reći da je 90-10 za Hajduk, ali želimo iskoristiti tih deset posto šansi", rekao je strateg Šibenčana Damir Čanadi i dodao:

"Pripremili smo se na Hajduk. Moramo fizički biti na razini. Imamo još kup, to nam je prilika da pokažemo da imamo vrijednost. Kada ispadneš iz lige, onda je ovakva utakmica platforma za svih, za dokazivanje i da se pokažemo. U nogometu jedna situacija može sve preokrenuti.. Vjerujem da ćemo biti agresivni, moćni". 

Stefan Perić imat će podršku Funcuta u nešto manjem broju nego što se očekivalo jer nisu kupili sve raspoložive ulaznice, ali oni najvjerniji su najavili dolazak u crnim majicama… Evo što je rekao Perić prije utakmice:

"Pripreme nisu bile optimalne. Prije tri dana smo ispali iz lige. Želimo dati sve od sebe kako bismo osvojili kup i pozitivno završili sezonu. Nadam se da će svi vidjeti drukčiji Šibenik u odnosu na posljednje utakmice. Sto posto sam uvjeren da ćemo mi to dobro odraditi. Ako smo pobijedili Dinamo u polufinalu, ne znam zašto ne bismo pobijedili Hajduk u finalu", kazao je Perić.

Glavni sudac je Igor Pajač (Sveti Ivan Zelina), pomoćnica Sanja Rođak Karšić (Podravske Sesvete), pomoćnik Vedran Đurak (Sveti Ivan Zelina), četvrti arbitar je Patrik Kolarić (Čakovec). Ulogu VAR suca obavljat će Fran Jović (Zagreb), a AVAR je Bojan Zobenica (Velika Gorica).

VJEROJATNI SASTAVI:

HAJDUK (4-2-3-1):


 

ŠIBENIK (4-4-2):



Tagovi

Hrvatski nogometni kupRabuzinovo SunceHajdukNK ŠibenikIvan LekoDario MelnjakDamir Čanadistefan peric

Ostale Vijesti