Robert Matić/hajduk.hr
Robert Matić/hajduk.hr

Hajduk za titulu: Livaja je konstanta, Kalinić dobitak, Kleinheisler potentan, a što će tek biti kada zaigra Perišić?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 21.01.24. | 08:10

Bijeli su odradili uspješne pripreme u Istri i spremni dočekuju Rijeku

Hajduk je odradio uspješne pripreme u Umagu, iza Bijelih su gotovo dva tjedna treninga i utakmica na kojima se jako dobro radilo.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Pokazuju to i rezultati, jer od četiri susreta koje su Splićani igrali, tri su uvjerljivo dobili, a onaj jedan s Koprom u pričuvnom sastavu remizirali. Nije rezultat uprvom planu tijekom pripremnog razdobolja jer ono pravo počinje u nedjelju s Rijekom na Poljudu u Jadranskom derbiju.

Osim toga, Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić je dok su Bijeli bili u Istri realizirao povratak Ivana Perišića koji je stigao kao dugo očekivano pojačanje, premda može zbog oporavka od ozljede zaigrati tek u finišu prvenstva. Ali taj potez sigurno će uplašiti konkurenciju, jer pokazuje koliko je Hajduk ozbiljan u namjeri da napokon postane prvak, ali i da igra skupinu nekog europskog natjecanja.

Kao konstantu moramo izdvojiti Marka Livaju koji je u Istri zabio tri gola što će i njemu donijeti samopouzdanje da može do naslova najboljeg strijelca u Hrvatskoj nogometnoj ligi, a potvrđeno je još jednom da je glavni igrač Hajduka i najveća klasa.

Pridružio mu se Nikola Kalinić koji je kao joker dao dva pogotka, ali i pokazao da je spremniji nego što se to očekivalo. Digao je formu nakon duge stanke, ima energije za jedno poluvrijeme po utakmici, a to je ono što se od njega tražilo. Podnio je sve napore, zaigrao i u tandemu s Livajom u napadu u Kopru oko pola sata i ta suradnja dobro izgleda, jer Nikolina igračka klasa nije nikada bila upitna. Užitak ih je gledati skupa na terenu, trebali su biti dulje zajedno i u generalnoj probi, ali je Livaja zbog udarca izašao neplanirano, no nije mu ništa, bit će spreman za Rijeku i nastavak prvenstva.

Možemo samo zamisliti kako će to izgledati krajem travnja kada Karoglan bude na raspolaganju imao Perišića i njih dvojicu, jer radi se o tercetu od kojega će strahovati svaka obrana, bez obzira koliko zajedno budu na terenu te kako će se uklopiti.

Napadački potencijal splitske momčadi je silan, a još uvijek ima prostora za dovođenje još jednog krilnog igrača. Najviše se govorilo o Šahtarovu Oleksiju Kaščuku, ljevaku koji igra na desnoj strani koji u Ukrajini nije trenutno u prvom planu, a Hajduk mu je jedna od opcija ukoliko ga klub iz Donjecka pusti.

O tom, potom, ima još vremena do kraja prijelaznog roka u kojemu Hajduk traži rješenje i za lijevi bok, nekoga tko bi došao na šest mjeseci na posudbu, ali i možda ostao i dulje. Nema Darija Melnjaka do kraja sezone, Ismael Diallo je na Afričkom kupu nacija, a mladi Šimun Hrgović još 'prezelen', iako je veliki potencijal.

Tražio je Karoglan rješenje za lijevi bok, protiv Śląska iz Wrocława startao je Fahd Moufi, a završnici igrao i Niko Sigur, no strateg Bijelih dao je naslutiti da će možda u prijelaznom roku doći netko tko bi pokrio tu poziciju.

Nismo zaboravili ni Laszla Kleinheislera koji se pokazao kao igrač koji će biti od velike koristi za momčada Hajduka. Probao ga je stručni stožer na tri pozcije, igrao je 'osmicu', krilo i 'desetku', pa premda nije zabio na utakmicama, na treninzia smo se uvjerili kojom lakoćom može dati gol.

Obrana je predvođena vratarom Ivanom Lučićem te stoperima Filipom Uremovićem i Zvonimirom Šarlijom također bila na razini, još je Josip Elez blizu da i on može uskočiti kada bude potrebno.

Uglavnom, Bijeli imaju širinu, jer ima prostora još za Yassinea Benrahoua koji ima nos za gol, a nakon što je prošao pripreme, ponovno je malo živnuo Vadis Odjidja-Ofoe. Više se u smislu golova očekivalo od Rokasa Pukštasa, ali on je još mlad i oscilacije su moguće, premda se njega isplati čekati jer lako iz drugog plana ulazi u šanse, a pogotci će doći. Iako su se upisali u strijece, dodatani napor za nastavak mota će napraviti Aleksandar Trajkovski i Leon Dajaku koji nisu ni bili u konkurenciji za posljednji nastup s Poljacima, ali i oni mogu dati svoj doprinos.

Sve u svemu, kao što je rekao Anthony Kalik, ovo su bile jedne od najboljih priprema. Bijeli su ostali u Hrvatskoj na inzistiranje sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa kako ne bi trebali puno vremena za adaptaciju po povratku iz Turske ili Španjolske i napravili su dobar potez, premda ih vrijeme baš i nije poslužilo.

Ali, približava se proljeće za koje se navijači nadaju da će biti Hajdukovo...



Tagovi

HajdukpripremeMislav KaroglanMarko LivajaNikola KalinićIvan PerišićLaszlo KleinheislerJadranski derbiHNK RijekaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti