Hajduk prije 10 mjeseci pobijedio Dinamo u Maksimiru, sutra će igrati samo dva igrača iz te postave (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 15.12.18. | 09:20

Velika promenada nastala je u Splitu u međuvremenu.

U nedjelju s početkom od 15 sati igra se najveći hrvatski derbi – zagrebački Dinamo će ugostiti splitski Hajduk u drugom ovosezonskom okršaju dva najveća hrvatska kluba. Prvi susret, odigran krajem rujna, završio je bez golova, a navijači – kako nepristrani, tako i oni zagriženi – nadaju se puno atraktivnijoj i estetski privlačnijoj utakmici.

Novi trener Splićana, Siniša Oreščanin, na raspolaganju ima cijelu momčad, iako još nije poznato hoće li računati na trojac koji se malo previše 'opustio' pred utakmicu i naštetio imidžu kluba. Međutim, osim navedenog trojca, novopostavljeni trener Bijelih ne računa na cijelu plejadu igrača koji su ostvarili posljednju pobjedu na teškom gostovanju na Maksimiru.

Hajduk je, naime, prije manje od godinu dana – točnije 18. veljače ove godine – upisao pobjedu nad rivalom iz glavnog grada i to baš u njegovom dvorištu. Pred 13 i pol tisuća gledatelja, Plavi su poraženi rezultatom 1-0, a jedini pogodak postigao je Franck Ohandza, napadač koji je nedugo nakon ovog gola, krajem tog mjeseca, napustio Poljud i otisnuo se u kineski Shenzen.

Osim Ohandze, Hajduk će u nedjeljnom dvoboju imati samo dvojicu igrača u svojim redovima koji su igrali i prije 10 mjeseci na Maksimiru. Iako su za aktualnog prvaka tada igrali kapetan Arijan Ademi, uz Danija Olma, Marija Gavranovića, Amir Rrahmanija i reprezentativnog vratara Dominika Livakovića - koji čine okosnicu europske momčadi trenera Nenada Bjelice - Hajduk je uspio upisati najslađu od svih pobjeda s ekipom koja je, većinom, već napustila splitsku adresu.

Naime, u tadašnjoj postavi Hajduka bila su samo četiri igrača koja su u konkurenciji za sutrašnji susret. Konkretnije, samo će dvojica na maksimirski travnjak istrčati od prve minute.

'Bili' su tog 28. veljače istrčali u sljedećoj postavi -  Karlo Letica je bio na vratima, ispred kojega je bio  četverac Fomitschow, Lopez, kapetan Nižić i Juranović. S obzirom da je njemački lijevi bočni sudjelovao u gorespomenutom skandalu, a Nižić je u mučnoj epizodi napustio Split, za ovu utakmicu su u konkurenciji novi kapetan Josip Juranović, koji ima zacementirano mjesto u prvoj postavi, te španjolski stoper koji će svoju priliku čekati s klupe za pričuve.

Vezni red tada je držao trojac koji više ne nosi bijeli dres. Na poziciji 'srednjaka' bio je Josip Radošević, koji je u srpnju – prije utakmice sa Slavijom iz Sofije – otišao u danski Brondby, lijevu stranu držao je Savvas Gentsoglu koji je svoju karijeru odlučio nastaviti u APOEL-u iz Nikozije, dok je na desnoj strani bilo ovoljetno pojačanje Bordeauxa, Toma Bašić. Mladiće je u kolovozu otišao u Francusku za 3 i pol milijuna eura.

Što se napada tiče, udarni trojac – uz navedenog strijelca Ohandzu – bila su dva igrača koji su i dalje nastanjeni u glavnom gradu Splitsko-dalmatinske županije. Kamerunac je bio u centralnoj ulozi, dok su po stranama ordinirali Mijo Caktaš i Ahmed Said. I dok bi 26-godišnji Hrvat trebao zaigrati od prve minute, Ganac nije 'sjeo' novom treneru u planovima za buduće nastupe, a njegovo ponašanje u svlačionici nimalo mu nije pomoglo.

Uz navedene igrače, s klupe su ulazili Hamza Barrya, Ardian Ismajli te još jedan 'partijaner', Steliano Filip.

Tako će Hajduk sa - gotovo kompletno - izmjenjenom postavom i novim trenerom tražiti tri boda na Maksimiru protiv Dinama koji igra preporođeno pod Nenadom Bjelicom koji je klub preuzeo u svibnju ove godine. Ruku na srce, za Dinamo su tada u prvoj postavi igrali Soudani, Benković, Lešković, Moro i Lecjaks, koji je u međuvremenu završio u Lokomotivi.

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Mijo CaktašJosip JuranovićFranck OhandzaNenad Bjelica

Ostale Vijesti