Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Hajduk i sterilni napadači

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 10.05.21. | 10:28

Diamantakos i Jairo su zaboravili kad su postigli prvenstveni gol.

Splitski Hajduk se nakon katastrofalne jeseni na proljeće rezultatski podigao te je tri kola prije kraja došao u situaciju da se bori za Europu, iako je to krajem prošle godine izgledalo kao nemoguća misija.

Nisu Splićani briljirali u drugom dijelu sezone, ali napredak je vidljiv. Ponajprije u rezultatu, ali i u obrambenom dijelu igre. Što se tiče napada tu se napredak nije osjetio nikakav i to treba reći. Hajduk je u 33 kola ovogodišnjeg prvenstva zabio tek 40 golova, a čak devet od toga postigao je Caktaš, koji je odavno izbačen u drugu momčad te nije participirao u zadnjih 13 kola. Nešto je tu i do Tramezzanijeve taktike, ali veći faktor su sterilni napadači, kojima Talijan sigurno nije zabranio zabijati.

Najbolji napadač je Turčin Umut Nayir, koji je u 22 utakmice upisao šest golova, ali zadnji put prije više od mjesec dana, točnije 7.travnja protiv Slaven Belupa. Drugim riječima nije poentirao već pet utakmica ili 347 minuta, a kad se tome pridodaju utakmice protiv Rijeke i Dinama u kojima nije nastupio post je još duži.

No, Nayir je Lewandowski za Diamantakosa i Jaira, koji doduše nije čisti napadač, ali je došao kao ofenzivac i od njega se također očekuju golovi. Njih dvojica nisu zabili niti jedan gol u 2021. godini kad se računa prvenstvo, Brazilac je zabio Zagrebu u kupu.

Diamantakos je doveden kao slobodan igrač s reputacijom igranja u Bundesligi te je s njim potpisana suradnja do ljeta 2023. godine. Po medijima su kružile razne izjave tipa „ako je u Njemačkoj zabijao 10 golova, u HNL-u će bar 20…“. Ok, suma sumarum tri kola prije kraja glasi da je Grk u 18 utakmica zabio dva gola. Olakotna okolnost mu je da je nešto bio ozlijeđen, ali otežana mu je da je zadnji gol zabio 20.12. prošle godine Gorici. Od tog susreta je nastupio na osam utakmica, ukupno 345 minuta, bilanca golova 0.

Jairo je u Hajduk stigao u ljeto 2018. godine za 300 tisuća eura te su se u Splitu ponadali da su napokon pogodili s Brazilcem. Imao je on svijetlih trenutaka, ali od trenutka kad su mu propali transferi kola su krenula nizbrdo. Jairo se žalio i na osobne probleme, ali je nevjerojatno da bez obzira na pad forme nije sposoban više predriblati protivničkog igrača, ne dvojicu, trojicu, jednog pa Brazilac je… Toliko je loš u ofenzivi da je Tramezzani počeo koristiti kao bek, u poznatoj hajdučkoj taktici kako od napadača napraviti bočnog igrača.

No, ponavljamo bez obzira što Jairo nije čisti napadač statistika od gola u sezoni je sramotna. Još kad se doda da je taj pogodak zabio 23. kolovoza prošle godine, što znači da Brazilac nije zabio 20 utakmica u kojima je participirao ili 1296 minuta, a sve zajedno 30 utakmica ne zna za gol.

Sva ova tri ofenzivca ovog vikenda su dobila prednost ispred Marina Ljubičića, velikog talenta koji je u samo šest utakmica ostvario Jairov uspjeh, a da je igrao u Varaždinu možda bi dostigao i Diamantakosa. Naravno, nisu to stvari za pohvaliti se, ali dečko je tek stupio na prvoligašku scenu, a nije ni imao više prilike.

Mnogi će reći da napadači ne igraju sami te da ovise od veznjacima, a tu Hajduk do dolaska Livaje i Fossatija te napokon danom povjerenju Biuku i nije imao neke kreativce. Nije to daleko od istine, ali budimo realni napadač bi ponekad trebao zabiti iz ničeg. Nelogična je uloga i Teklića, koji se vrati s posudbe riješi utakmicu protiv Šibenika, a kao nagradu dobije par ulazaka s klupe i to u sučevoj nadoknadi, no to je tema za neku drugu priču.

Nevjerojatno je da trojac stranaca ne može zabiti više od 10 golova po sezoni, ne svaki nego zajedno pa i bez obzira da na defenzivnu taktiku ili nekreativne veznjake.

Međutim, i bez obzira na te probleme Hajduk je u igri za mjesto u Europi, što bi im spasilo sezonu, ali pred novim predsjednikom i sportskim direktorom je dugo i radno ljeto.

 

 

 


Tagovi

Jairo Da SilvaDimitrios DiamantakosUmut NayirMarin Ljubičić

Ostale Vijesti