Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Crna mačka kroji europsku sudbinu

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 10.05.21. | 08:55

Rijeka i Hajduk se bore za mjesto u Europi, a na tom putu im stoji Gorica.

Dinamo je sinoć na Rujevici deklasirao Rijeku te i matematički osigurao 22. naslov prvaka Prve HNL. Sve osim rezultata i nije toliko iznenađenje jer je Dinamo realno najjača momčad prvenstva, a titulu nije ranije potvrdio samo iz razloga što je ove sezone imao pratitelja u dobrom Osijeku.

Pitanje prvaka tako je tri kola prije kraja riješeno, iako je bilo jasna davno prije, ali se samo čekala potvrda. No, velike borbe se nastavljaju na drugim frontovima. Pa nas tako očekuju uzbuđenja u borbi za ostanak, gdje Slaven Belupo, Lokomotiva i Varaždin ne bi imali ništa protiv da Istra 1961 ostane na posljednjem mjestu, a naravno s druge strane Puljani se ne bi bunili da bilo koja od nabrojanih ekipa preuzme fenjer.

Slaven Belupo s 31 bod je trenutno u najboljem položaju jer Istri bježe šest bodova, no oni do kraja moraju u Pulu, a prije toga dočekuju Rijeku i u zadnjem kolu Varaždin. Drugim riječima iako im sigurna zona izgleda na domak ruke, daleko su od iste.

Lokomotiva je povezala dvije pobjede te je fenjerašima pobjegla četiri boda i sigurno su u dobrom momentumu, ali sve će im to biti zanemarivo ako u sljedećem kolu izgube bodove u Puli. Ukoliko aktualni doprvaci pobjede osigurali su ostanak, no ukoliko izgube Istra im dolazi samo na bod, a u zadnja dva kola Lokosi dočekuju Osijek i idu na Poljud, što nije nimalo lagan raspored.

Predzadnji Varaždin trenutno ima dva boda fore ispred Istre, ali do kraja imaju relativno loš raspored. Prvo će uveličati feštu Dinama na Maksimiru, zatim dočekuju Rijeku, a u zadnjem kolu igraju sjeverni derbi u Koprivnici.

Istra je trenutno posljednja, ali Puljani do kraja praktički imaju sve u svojim rukama i svjesni su da nemaju pravo na kiks. Iako iz Pule stižu informacije kako im sutrašnja utakmica protiv Lokomotive na Aldo Drosini nije presudna, mišljenja smo kako je to pila naopako jer im je to realno susret sezone. Ukoliko bi došli do tri boda možda bi se već ovog tjedna maknuli sa začelja, ali i došli Lokomotivi na bod pred njihove susrete s Hajdukom i Osijekom. Drugim riječima, sutra je za Istru i Lokomotivu biti ili ne biti, sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

Što se tiče borbe za Europu? Dinamo, Osijek i Gorica su svoje mjesto izborili, a za posljednje mjesto bore se Rijeka i Hajduk. Naravno, ovdje se pravi ražanj dok je zec u šumi, jer smo već proglasili Dinamo prvakom kupa protiv Istre. Ukoliko smo krivo prognozirali ova priča će biti uzaludna jer u tom slučaju Istra ide u Europu, dok bi Bili i Bijeli imali fokus isključivo na novu HNL sezonu.

Uglavnom, držat ćemo se teorije da bi Dinamo trebao uzeti dvostruku krunu, iako s tim ne želimo oduzeti nadu Istri za povijesnim uspjehom.

Rijeka je tri kola prije kraja bod ispred Hajduka, u lošem je nizu, ali i dalje imaju sve u svojim nogama. Naime, do kraja gostuju u Koprivnici i Varaždinu te u posljednjem kolu dočekuju Goricu. S Farmacutima ove sezone imaju omjer dvije pobjede i remi, s Varaždinom dvije pobjede i poraz, dok s Goricom, koja je za njih crna mačka, imaju pobjedu, poraz i remi.

Hajduk je u puno boljem momentumu od Rijeke, Splićani su ovog proljeća nadoknadili veliki zaostatak iz katastrofalne jeseni te su došli u situaciju koju su željeli, a to je da se do samog kraja bore za mjesto koje vod u Europu. No, da bi ostali u toj utrci Bijeli moraju u srijedu na Poljudu pobijediti Goricu, koja im je ove sezone gora crna mačka nego Rijeci. U četiri susreta, tri prvenstvo i kup, ih niti jednom nisu dobili, a uzeli su tek bod. Ukoliko Hajduk uspije doći do sva tri boda do kraja gostuje u Šibeniku pa doma dočekuje Lokomotivu, ima realne izglede za treće mjesta, no u slučaju poraza, a slavlja Rijeke u Koprivnici Europa bi najvjerojatnije ostala san.

Drugim riječima, Gorica definitivno kroji europsku sudbinu ova dva kluba, ali ne samo to jer svi znamo što to znači za financije. Navijači Rijeke tako moraju navijati za Goricu ovu srijedu, dok navijači Hajduka navijaju naravno protiv, odnosno za svoje. Ako Hajduk dobije ploča se mijenja pa u zadnjem kolu simpatizeri Majstora s mora drukaju za Goricu, dok navijači kluba s Kvarnera naravno žele da izgube, iako su ne tako davno zdušno navijali za njih.

Nevjerojatna situacija i to u samo 10 dana, ali to je nogomet i zato ga volimo.


Tagovi

HNK Gorica

Ostale Vijesti