Hajduk ga je u nekoliko navrata napunio, bio je na SP-u u Brazilu, a sada je na burzi rada

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 22.11.19. | 09:48

Predviđali su mu vrhunsku karijeru, a iako je u najboljim igračkim godinama nitko ga ne želi u svojim redovima.

Bilo je to posljednje prvenstvo u kojem je reprezentativnu jedinicu Stipe Pletikosa, dok je njegova zamjena bio Danijel Subašić. Njihovo mjesto nikada nije bilo upitno te su njih dvojica unaprijed znali kakve su njihove uloge u reprezentaciji. Iako su već tada postojale priče kako je Subašić bolji od Pletikose koji je polako ulazio u posljednje godine karijere, nikada nije bilo sporno kako će Stipe biti prvi vratar Hrvatske na SP-u.

Na tom istom popisu našlo se nekoliko velikih iznenađenja. Primjerice, nekadašnja velika nada Rijeke, a danas nositelj vezne linije Istre 1961, Ivan Močinić, dobio je priliku biti dio reprezentacije, dok je sa popisa otpao Milan Badelj, tadašnji veznjak HSV-a. Kasnije će se ispostaviti kako će Badelj u konačnici dobiti priliku biti dio reprezentacije na SP-u budući da se Ivan Močinić ozlijedio, ali ime koje je najviše iznenadilo svih bilo je ono Olivera Zelenike, mladića koji je tada imao samo 21 godinu te je na popis upao ispred Ivana Vargića, pouzdanog čuvara mreže koji je iza sebe imao izvrsnu sezonu u Rijeci.

"Vargić je sigurno kvalitetan, ali imamo iskusne Pletikosu i Subašića te smo izabrali Zeleniku kao mladog vratara koji može učiti. U mladoj je reprezentaciji bio odličan, a sad redovito brani u Lokomotivi. Maleš igra drugačije nego ostali, no i to je nogomet, a nadam se da će ozljedu sanirati. Žao mi je zbog svakoga tko nije na popisu, ali to je naš posao. Sigurno će biti tužnih, no Hrvatska će i nakon SP-a igrati nogomet. Oni koji nisu na popisu nisu otpisani", naglasio je hrvatski izbornik prilikom objavljivanja popisa putnika.

No, nije Vargić jedini koji se nadao da će pronaći svoje ime među putnicima, a da se to nije dogodilo. Otpali su i Leon Benko, Nikola Kalinić, Mate Maleš i još neki, dok su svoje ime među trideset kandidata pronašli već spomenuti Ivan Močinić, Igor Bubnjić i Ivo Iličević.

"Vargić je sigurno kvalitetan, ali imamo iskusne Pletikosu i Subašića te smo izabrali Zeleniku kao mladog vratara koji može učiti. U mladoj je reprezentaciji bio odličan, a sad redovito brani u Lokomotivi. Maleš igra drugačije nego ostali, no i to je nogomet, a nadam se da će ozljedu sanirati. Žao mi je zbog svakoga tko nije na popisu, ali to je naš posao. Sigurno će biti tužnih, no Hrvatska će i nakon SP-a igrati nogomet. Oni koji nisu na popisu nisu otpisani", rekao je nekadašnji kapetan i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije .

No, vratimo se mi Oliveru Zeleniki.

Ovaj danas 26-godišnjak nogomet je počeo igrati u Dinamu te je praktički prošao sve mlađe uzraste u klubu. Svoje prve seniorske minute dobio je u Rudešu u sezoni 12./13., da bi odmah sljedeće godine bio vraćen na Maksimir gdje je u sezoni 13./14. skupio 18 nastupa u svim natjecanjima za Modre.

U tih 18 nastupa Zelenika nije uvjerio čelnike Dinama da je dovoljno spreman da preuze klupsku jedinicu pa su ga tako iz Dinama odlučili poslati na kaljenje u Lokomotivu. Proljetni dio sezone 13./14. proveo je na Kajzerici (nakon čega je uslijedio poziv Nike Kovača), a iako je veoma dobro branio njegove predstave nisu uvjerile čelnike Dinama da ga sljedeće sezone vrate u klub.

Sljedeće dvije sezone (14./15. i 15./16.) također je proveo na posudbi u Lokomotivi, a budući da mu je na ljeto 2016. godine isticao ugovor Zelenika je Dinamo napustio kao slobodan igrač. Treba reći kako su hajdukovci bili posebno raspoloženi kada je on bio na vratima Dinama ili Lokomotive, a zanimljivo je da je u svojoj karijeri upisao svega jednu remi protiv Hajduka dok je u svim ostalim utakmicama poražen. Zelenika je uvijek bio prava meta Bilih, a još uvijek se ne može pohvaliti da je svoju mrežu ostavio netaknutom u utakmicama protiv Hajduka.

Dugo je Zelenika bio bez kluba, možda čak i predugo, a tek nakon devet mjeseci što je napustio Dinamo uspio je pronaći novog poslodavca. Procijenio je kako bi najbolje za njega bilo da ode u neku drugu ligu te da svoj talent demonstrira malo dalje od HNL-a gdje je stalno bio pod povećalom pa je tako svoj nogometni put odlučio nastaviti u poljskoj Ekstraklasi.

Potpisao je Zelenika tako za Lechiu iz Gdanska, klub koji ima veliku tradiciju u poljskom nogometu iako nikada nisu uspjeli doći do naslova nacionalnog prvenstva. Ipak, odlazak u Poljsku pokazao se kao potpuni promašaj budući da je Zelenika za zeleno-bijele skupio jedan jedini nastup u godinu i pol.

Prošlog ljeta shvatio je kako je promjena sredine neminovna ukoliko želi oživiti svoju karijeru pa se tako kao slobodan igrač priključio NEC Nijmegenu, klubu koji se natječe u drugom rangu nizozemskog nogometa.

Pogađate, ni tamo Zelenika nije pronašao svoje mjesto pod suncem. Četiri nastupa u prošloj sezoni bili su jasan znak kako je vrijeme za pakiranjem kofera. I od onda, ništa. Zelenika, iako je nekada bio treći vratar hrvatske nogometne reprezentacije te su ga mnogi vidjeli kao buduću jedinicu Dinama i potencijalno reprezentacije, danas, sa samo 26 godina na leđima, ne može pronaći novi klub.

Za kraj dodajemo kako je Oliver Zelenika nastupao za sve mlađe uzraste Vatrenih (kombinirano 41 nastup) te da je njegova tržišna vrijednost u ovom trenutku skromnih 200 tisuća eura.

(foto:Pixsell)


Tagovi

Dinamo ZagrebOliver Zelenika

Ostale Vijesti