Hajdučko prokletstvo: Nevjerojatne sudbine klubova koje su kuglice spojile sa Splićanima!

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 09.07.15. | 12:37

Jeste li čuli za "hajdučko prokletstvo"?

Hajduk danas od 19 sati u Dugopolju igra uzvrat 1. pretkola Europske lige protiv Sillamae Kalev. U Estoniji je završilo 1:1, ali usprkos svim problemima, Bijeli bi morali preskočiti ovu prepreku. A onda i iduću, Koper ili Vikingur Reykjavik. Plasman u 3. rundu kvalifikacija nužan je Hajduk, jer već tada mogu doći renomirani protivnici, što znači potencijalno lijepu zaradu od ispunjenog Poljuda i TV prava.

Kako god završila večerašnja utakmica, a uz dužno poštovanje Kalevu uvjereni smo da će završiti pobjedom Hajduka, Estonci bi se morali zabrinuti za svoju budućnost. Jer zaista su nevjerojatne sudbine velikog broja klubova koje su „kuglice“ u europskim natjecanjima spojile s Hajdukom. Ispadali su ili bivali izbačeni iz prvih liga, doživljavali su financijska propadanja, bilježili najgore sezone u povijesti... Ukratko, stiglo ih je „hajdučko prokletstvo“, kako se nerijetko šale fanovi splitskog kluba.

Krenulo je sa švedskim Malmöm, s kojim je Hajduk igrao dvije sezone zaredom, 1997/98 i 1998/99. Oba puta Splićani su bili uspješniji, da bi Malmö potom zadesila nesretna sudbina – nakon 63 godine ispali su iz lige!

U spomenutim kampanjama Hajduk je poslije Malmöa doživljavao ispadanja, 1997. od Schalkea i 1998. od Fiorentine. Već za koju godinu njemački i talijanski klub sustiglo je „hajdučko prokletstvo“. Ne znaš koga u težoj mjeri!

Schalke je u sezoni 2000/01 uoči zadnjeg kola Bundeslige imao tri boda manje od Bayerna, ali bolju gol razliku. Dobili su s 5:3 Unterhaching i osluškivali što se događa u Hamburgu gdje je gostovao njihov rival. Tamo je bilo 0:0, no u 89. minuti Sergej Barbarez glavom je zabio za vodstvo HSV-a. Mnogi navijači Schalkea počeli su slaviti prvo osvojeno prvenstvo poslije 1958. godine!

Međutim, debelo u sudačkoj nadoknadi, HSV-ov vratar Mathias Schober (ironično, na posudbi iz Schalkea) uzeo je u ruke loptu koju mu je vratio njegov branič. Bayern je dobio indirektni udarac, naprijed je stigao i golman Kahn... Netko je "trknuo" loptu, a švedski stoper Patrik Andersson silovito pucao i pogodio mrežu! Bio je to njegov jedini gol u Bayernovom dresu. Gol koji je Schalke ostavio bez titule.

Sezonu kasnije, Fiorentina je u Italiji doživjela ispadanje iz Serie A, a da stvar bude gora, uskoro je zbog financijskih problema proglasila bankrot i završila u četvrtoj ligi! Slično su doživjeli i brojni drugi koji su se u Europi „namjerili“ na Hajduk. Najrecentniji primjer je Torpedo Moskva.

Taj trostruki prvak u bivšem SSSR-u izbacio je Hajduka 1996. Deset godina kasnije i njih je pogodila zla sudbina. Ispali su iz ruske Premier lige, a 2008. pali u amaterizam zbog financijskih problema. Uspjeli su se oporaviti, vratiti u elitu, no prošle sezone opet su doživjeli ispadanje. A onda ponovo proglasili bankrot!

Vrlo blizu da ga 35 godina kasnije zadesi „hajdučko prokletstvo“ bio je i HSV. Davne 1980. na prepunom Poljudu igrana je jedna od mitskih utakmica. Predvođen Tomislavom Ivićem, Hajduk je s 3:2 pobijedio aktualnog europskog prvaka. Nijemci su ipak u uzvratu slavili s 1:0 i prošli dalje.

Danas, HSV je, kao i Hajduk, daleko od slavnih dana. Posljednje dvije sezone „čupali“ su se tek u doigravanju, da ne ispadnu u drugu ligu po prvi puta u povijesti. Lani su preživjeli na gol u gostima, a nedavno s Karlsruherom gubili i bili drugoligaši sve do sudačke nadoknade. Zasad se ne daju, ali nismo baš sigurni da će se još dugo hvaliti kako jedini nikada nisu ispali iz Bundeslige...

Zanimljiva je i priča oko Dnjipra. Imali su sjajnu sezonu iza sebe, dogurali do finala sa Sevillom, ali na kraju su ostali bez svega. Čitaj: Lige prvaka. Niti su osvojili Europsku ligu, niti su elitno natjecanje uspjeli izboriti kroz prvenstvo. Šahtar ih je prestigao u finišu sezone, a izbacio ih je i u polufinalu Kupa. Trebamo li podsjećati s kime je Dnjipro igrao prošlog kolovoza u play-offu za EL?

KLUBOVI KOJE JE ZADESILO „HAJDUČKO PROKLETSTVO“:

Torpedo Moskva – izbacili Hajduk 1996. Deset godina kasnije ispali iz prve lige, a uskoro doživjeli bankrot. Uspjeli se vratiti, pa lani opet ispali iz elitnog ranga i ponovo doživjeli financijski slom.

Malmö – Hajduk ih je izbacivao 1998. i 1999. Uskoro ispali iz prve lige nakon 63 godine.

Schalke – izbacili Hajduk 1998. Tri godine kasnije na nevjerojatan način u zadnjem kolu ostali bez naslova u Bundesligi. Bayern je gubio, u Gelsenkirchenu slavili, no Patrik Andersson nakon indirektnog udarca u 94. minuti zabio je svoj jedini gol u Bayernovom dresu. Titula je otišla u Bavarsku.

Fiorentina – izbacili Hajduk 1999. Dvije godine poslije ispali iz Serie A, a onda proglasili bankrot i završili u 4. ligi.

Levski Sofija – izbacili Hajduk 2000. Nakon toga u Europi uglavnom doživljavali neuspjehe i ispadali od Tampere Uniteda, BATE Borisova, Debrecena, Spartak Trnave, Sarajeva, Irtysha iz Kazahstana... Izgubili primat u Bugarskoj, a trenutno imaju financijskih problema. Lani ih je UEFA zbog kršenja financijskog fair-playa kaznila s 200.000 eura.

Dunaferr – izbacili Hajduk 2001. Dvije godine poslije ispali iz prve lige, a 2009. godine klub se službeno ugasio.

Ferencvaros – Hajduk ih je izbacio na penale 2001. Pet godina kasnije najslavniji mađarski klub zbog financijskih malverzacija izbačen je iz prve lige.

Mallorca – izbacili Hajduk 2001. Prije tri sezone ispali iz Primere, još se nisu uspjeli vratiti. Lani jedva opstali i među drugoligašima.

Fulham – izbacili Hajduk 2002. Zla sudbina stigla ih je 2014. godine kada su ispali iz Premierlige.

Haka – Hajduk ih je izbacio 2003. Iduće godine osvojili su naslov, pokazalo se svoj posljednji. Naime, 2012. godine ispali su iz lige, što je bio šok za jedan od najuspješnijih finskih klubova. Još se nisu uspjeli vratiti među najbolje. Također, muče se s financijama.

Grasshopper – Hajduk ih je izbacio 2003. Od tada ne znaju za naslov. To navijače boli, jer oni su daleko najuspješniji švicarski klub sa čak 27 titula, devet više od trenutnog vladara Basela.

Roma – izbacili Hajduk 2003. Ubrzo imali najgoru sezonu (2004/05) u povijesti kluba. Završili su tada na tek osmom mjestu i promijenili čak pet trenera.

Shelbourne – izbacili Hajduk 2004. Samo tri godine poslije zbog dugova izbačeni iz lige. Vratili su se, ali samo nakratko. Danas su u 2. ligi tek na četvrtom mjestu.

Sampdoria – izbacili Hajduk 2007. Ispali iz Serie A 2011. godine. Uspjeli su se vratiti.

Deportivo – izbacili Hajduk 2008. Ispali iz Primere 2011. godine. Uspjeli su se vratiti, no nemaju baš novaca i osuđeni su na borbu za goli život.

Dinamo Bukurešt – Hajduk ih je izbacio 2010. Ubrzo je Dinamov predsjednik Cristian Borcea zbog utaje poreza osuđen na šest godina zatvora. Klub je bio prisiljen proglasiti bankrot. Izbjegli su nekako ispadanje u niži rang, no od tada su daleko od vrha rumunjskog nogometa.

Unirea – protivnik Hajduka u grupnoj fazi Europske lige 2010. Već iduće godine gazda Dumitru Bucsaru doživio je financijski slom i odlučio je ugasiti klub. A samo godinu-dvije prije ogleda s Hajdukom postali su rumunjski prvaci i igrali u Ligi prvaka.

AEK Atena – protivnik Hajduka u grupnoj fazi Europske lige 2010. U sezoni 2012/13 po prvi puta u povijesti ispali su iz lige zbog godina nemarnog vođenja financija. Samoinicijativno su tražili da odu u 3. ligu. Proces „potpunog čišćenja“ zasad uspijeva, jer ekspresno su se vratili i iduće sezone opet će igrati u grčkoj Super ligi.

Skonto – Hajduk ih je izbacio 2012. Dvije godine poslije zahvatila ih je financijska kriza, a UEFA im je prošle sezone zabranila nastupanje u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Šahter Karagandi – Hajduk ih je izbacio 2014. Danas se nalaze na dnu kazahstanske lige zbog problema s financijama. Nema love, nema motiva kod stranaca. Ispadanje bi moglo značiti i potpunu propast kluba.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

FiorentinaSchalkeMalmöLiga prvakaEuropska ligaHajdučko prokletstvoHajdukLevski SofijaFerencvarosMallorcaFulhamGrasshoppersRomaShelbourneSampdoriaDeportivoDinamo BukureštUnireaAEKSkontoŠahter KaragendiDnjiproizdvajamo

Ostale Vijesti