Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL

Hajdučka fešta u Zadru, Bijeli šesticom nadigrali domaćina (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 09.10.21. | 19:00

Trećeligaš Zadar je na svom stadionu ugostio prvoligaša s Poljuda

„Zadar je u srcu mome, Zadar je u mojoj duši“ stihovi su pjesme koja se cijelog subotnjeg prijepodneva pjevala u uskim zadarskim ulicama te na Narodnom trgu grada koji živi za košarku i za Hajduk. Splitski klub danas je došao u goste trećeligašu Zadru, mada to „gostovanje“ treba shvatiti uvjetno jer je Hajduk u Zadru kod kuće, svoj na svome. Od jutarnjih sati delegacija Hajduka družila se s navijačima u centru Zadra. Danijel Subašić poveo je suigrače Lovru Kalinića i Stefana Simića ulicama svoga rodnog grada, a na Narodnom trgu održana je humanitarna akcija pod nazivom „Zadarska dica“ u koju su uključene Udruga Down sindrom Zadar i Udruga Cukrići Zadar.

Trojica prvotimaca Bijelih rado su pozirali za brojne fotografije, dijelili autograme, službene Hajdukove proizvode te majice s natpisom „I ja sam dite zadarsko“. Humanitarna akcija u kojoj su sudjelovali Subašić, Kalinić i Simić apelira na jednakot i uključivanje u društvenu zajednicu sve djece s posebnim potrebama. Čak su i hajdukovci kratko zaigrali nogomet s brojnom djecom, Kalinić na jednim vratima, Subašić na drugim, uz dosta smijeha završilo je 2:2. Okupilo se u središtu Zadra nekoliko stotina ljudi, djece, navijača, bilo je to lijepo hajdučko jutro na Narodnom trgu.

Danijel Subašić stigao je još otići na groblje u Murvici, zajedno s predsjednikom Hajduka Lukšom Jakobušićem položio je cvijeće na grob tragično preminulog Hrvoja Čustića. Velikog Subašićevog prijatelja koji je preminuo 2008. godine od posljedica nesreće na nogometnoj utakmici. Ćustić je osim u svom Zadru igrao i u Hajduku s kojom je osvojio kadetski Kup u sezoni 1998/1999.

Lijepo druženje u Zadru nastavljeno je prijateljskom utakmicom na stadionu Stanovi, Zadar kao član 3. HNL jug dočekao je momčad Hajduka koja je bila bez šest reprezentativaca i četiri igrača koji se oporavljaju od ozljeda, Eduoka, Posavca, Krovinovića i Eleza. Posljednji put su Splićani na Stanovima igrali u listopadu 2018. godine također u prijateljskoj utakmici, pobijedili 3:1.

Naravno da su Splićani dočekani velikim pljeskom s tribina, na Stanovima se okupilo oko tri tisuće ljubitelja nogometa koji su posebno toplo pozdravili Danijela Subašića. S kapetanskom trakom oko ruke poveo je Hajduk na stadionu gdje je počeo karijeru, a od prve minute trener Gustafsson je na teren poslao najjaču moguću momčad. Utakmica je očekivano protekla u dominaciji Splićana, Zadrani su se dobro branili dok su imali snage, ali bilo je pitanje trenutka kada će Hajduk zatresti mrežu.

Prvi gol postigao je Grk Diamantakos, glavom nakon ubačaja Melnjaka, lijepo je pogodio kut u 28 minuti. Samo dvije minute kasnije opet je Melnjak asistent, Nikola Katić je ostao sam na pet metara i glavom spustio loptu u mrežu za 2:0. i dosta emotivno proslavio prvi gol za Hajduk, makar se radilo u prijateljskoj utakmici.

Treći gol Splićani su postigli u 44. minuti, precizno je slobodan udarac izveo Marco Fossati, s 23-24 metra pogodio je kut kojeg vratar Zadra Pinčić nije stigao zatvoriti.

Sjajan gol Fossatija pogledajte OVDJE.

Golijada je nastavljena u 50. minuti, opet je strijelac bio Diamantakos, na asistenciju Jana Mlakara. Slovenac i Grk bili su u akciji i u 59. minuti, njihovu dobru kombinaciju zaključio je Šveđanin Kačaniklić koji je iz blizine u gol pretvorio dodavanje Diamantakosa.

Šesti gol Hajduk postiže u 70. minuti, Ivan Dolček je lijepo asistirao Mlakaru koji se još bolje okrenuo i poslao loptu u mrežu pored vratara Zadra..

Nekoliko minuta kasnije sa tribina Stanova odjekivao je pljesak za Danijela Subašića koji je izašao iz igre, zamijenio ga je mladi Perić. U igru kod domaćih su ušli apsolutno svi igrači s klupe, da barem imaju uspomenu na utakmicu s Hajdukom. A čim je sudac Vukančić svirao kraj na travnjak su utrčali brojni navijači, tražeći najvažniji suvenir danas u Zadru, dres Hajdukovih igrača. Time je zaključena hajdučka fešta u Zadru, dan kojeg će mnogi mladi Zadrani sigurno pamtiti.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

HajdukNK ZadarDanijel SubašićLovre KalinićHrvoje ĆustićStefan Simić

Ostale Vijesti