Graničar Kotoriba: Iz EU fondova izgradili stadion, za klub igra bivši stoper Hajduka, a sada su dobili i nove dresove

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 08.09.23. | 10:33

Povodom akcije „Novi dresovi za nove prvake“, kojima Germania sponzorira sportsku opremu lokalnih klubova, porazgovarali smo s tajnikom Graničara iz Kotoribe, jednog od najpraćenijih klubova 3.NL Sjever, odnosno četvrtog ranga hrvatskog nogometa.

Graničar iz Kotoribe poznati je hrvatski niželigaški klub koji stiže sa samog sjevera Lijepe naše, odnosno iz mjesta koje, kako i ime kluba govori, graniči s Mađarskom. Ovaj 95-godišnjak, koji će 2028. obilježiti svoj 'centenario', prošle sezone osvojio je 'duplu krunu'. Osvajanjem međimurske Premier lige izborio je plasman u 3.NL središte Sjever, a prošla sezona Graničaru je donijela i Županijski kup čime je momčad iz Kotoribe izborila povijesni plasman u pretkolo nacionalnog Kupa.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Uz sve to u novu sezonu natjecanja Graničar je ušao u novom ruhu, s novim dresovima koje krasi logo Germanije. Graničar se prijavio našoj akciji "Novi dresovi za nove prvake“, kojima Germania sponzorira sportsku opremu lokalnih klubova te klubova iz nižih liga.

„Novi dresovi su odlični! Pravo osvježenje! Nisu kao klasični koje smo inače nabavljali. S obzirom na to da nam je primarna boja dresa plava, Germanijina žuta daje odlični kontrast. Dres djeluje vrlo efektno. Zadovoljni su igrači, djelatnici kluba, zadovoljni su naši navijači, a to je najbitnije“, govori nam Dario Hrašćanec koji dugi niz godina obnaša funkciju tajnika kluba.

Osim dvije 'kante' koje su sletjele u vitrine Graničara prošle sezone i novih elegantnih dresova s kojima su ušli u novu, niželigaš iz Kotoribe od nedavno igra na novom stadionu renoviranom pomoću sredstava povučenih iz Europske unije.

„Da, nedavno je završena izgradnja ne samo tribine na stadionu nego i cijelog kompleksa u sklopu kojega su razni sadržaji – dvorana za skvoš, badminton, teretana, i ostali sadržaj. Projekt je uglavnom financiran sredstvima iz EU fondova, a mislim da smo mi jedinstveni primjer kluba u Hrvatskoj koji samostalno provodi takav projekt izgradnje. Zbog rasta cijena građevinskih radova i materijala, skočila je i cijena izgradnje, te nam je za završne radove uskočila općina Kotoriba kojoj se zahvaljujemo jer nam je pomogla završiti taj projekt. Mislim da u široj okolici, izuzev člana HNL-a Slaven Belupa, ovakve uvjete za rad nema niti jedan nogometni klub“.

Izgradnjom novog stadiona Graničar je u travnju bio domaćin razvojnog turnira U-16 reprezentacije Hrvatske, a sada će ugostiti i U-18 reprezentaciju koja će u prijateljskom ogledu ugostiti vršnjake iz Austrije. Dva tjedna kasnije na stadionu Graničara odigrat će se i U-15 turnir na kojem će sudjelovati reprezentacije Hrvatske, Slovačke i Slovenije.

Prošle sezone osvojili ste duplu krunu, dobili ste novi stadion, a sada i nove dresove. Kakve su vam ambicije u 3.NL Sjever u kojoj se natječe nekoliko 'zvučnih' klubova kao što su NK Varteks, Polet iz Svetog Martina na Muri, bivši član HNL-a Međimurje?

„Cilj nam je završiti sezonu u gornjem domu tablice. Prošlosezonska ekipa ostala je na okupu, a kadar smo pojačali s nekoliko mladih igrača. Nekog većeg rezultatskog imperativa nemamo. Mi smo tradicionalno predvodnik ovog dijela naše regije. Želimo imati pretežito domaću ekipu s nekoliko igrača sa strane. Nekakav prelazak u viši rang u ovom trenutku nije nam interesantan, jer on sa sobom nosi profesionalizam“, govori Hrašćanec i nastavlja:

„Mi smo klub koji je uvijek težio lokalnoj zajednici. Osim rezultata, bitna nam je i uloga u društvu, odnos s domaćim stanovništvom. U rad kluba uključeno je puno volontera. Mislim da bi se takav odnos s ljudima promijenio kada bismo krenuli u profesionalizam".

Za Graničar iz Kotoribe igraju i neka prekaljena bivša HNL imena, kao što je recimo Igor Gal, bivši stoper Hajduka, a dio igračkog rostera su i dvije apsolutne legende Slaven Belupa, Vedran Purić te Mario Gregurina koji ove sezone još nije upisao nastup za Graničar jer je bio pomoćnik Ricardu Monizu u Slaven Belupu te mu obaveze nisu dopuštale nastupe.

Iako trenutno nemate ambicije plasmana u viši rang, Graničar će za pet godina dočekati 100. rođendan, jubilej s kojim se malo koji klub u državi može pohvaliti. Koje biste ciljeve voljeli ostvariti do te obljetnice?

„Prije svega želimo dovršiti pomoćni teren s umjetnom travom. Kada ga napravimo imat ćemo zaista najbolje moguće uvjete za našu razinu natjecanja. Također, u planu je izdavanje monografije povodom 100. rođendana kluba. Već smo krenuli s pripremom materijala. Što se rezultata tiče, cilj je ostati predvodnik ovog kraja, uvijek biti pri vrhu lige".

Graničar je prošle sezone, rekli smo, osvojio Županijski kup, a povijesnu utakmicu u sklopu nacionalnog kupa odigrao je protiv ambicioznog člana 1.NL u Vukovaru. Domaća momčad uvjerljivo je slavila s 4-0.

„Odigrali smo jako dobro prvo poluvrijeme, na odmor se otišlo s rezultatom 0-1, ali smo u nastavku utakmice pali. U Vukovar je stigao jako veliki broj naših navijača, njih oko 100-tinjak. Čak su se i domaćini iznenadili takvoj brojci, nisu bili pripremljeni. Preko razglasa su im čestitali na dalekom putu kojeg su prevalili i, dakako, glasnom navijanju“, rekao je Hrašćanec i nastavio.

„Moram reći da imamo stvarno veliku i vjernu vojsku navijača. Na domaćim utakmicama imamo oko 400, 500 gledatelja, njih 300-tinjak s plaćenom ulaznicom, budući da je ulaz za djecu i žene besplatan. To je za standarde lige odlična posjeta, a osim stanovnika Kotoribe imamo i dosta navijača iz okolnih mjesta“.

Graničar se, između ostalog, diči i s velikom Školom nogometa u suradnji s tri okolna kluba.

„Naša Škola nogometa je najvažniji segment kluba. Imamo sedam kategorija, osam ekipa. U11 A, U13, U15 i U17 kategorije igraju 2.NL Zapad za svoju dobnu skupinu, a U7, U9, U11 B i juniori (U19) prvu županijsku ligu. Ukupno u toj zajedničkoj školi četiri lokalna kluba trenira između 150 do 200 djece, 10 trenera. Škola nam je posljednjih godina poprimila stvarno ozbiljne okvire“, tvrdi Hrašćanec.

Graničar podržavaju Općina Kotoriba, lokalni sponzori i, dakako, stanovnici Kotoribe, navijači i članovi koji volonterski pomažu radu kluba, organiziraju razne akcije…

Graničar iz Kotoribe nije jedini klub u Hrvatskoj s tim imenom. U Hrvatskoj se dosta klubova, smještenih uz granicu, dakako, zove Graničar. Jeste li ikada odigrali turnir kako biste saznali koji je Graničar najjači?

„Prije je bila tradicija igranja turnira na kojem su sudjelovali, osim našeg, Graničari iz Županje, Đurđevca i Legrada. Prije pet godina, na 90-obljetnicu kluba, uspostavili smo suradnju s Graničarom iz slavonskog mjesta Stupnički Kuti. S tim Graničarom, zanimljivo, dijelimo godinu osnutka, 1928., tako da smo odigrali dvije prijateljske utakmice i tako uveličali 90. obljetnice oba kluba. Bila je to jako lijepa priča, a stvorili smo i novo prijateljstvo“, rekao nam je za kraj Hrašćanec, tajnik kluba koji će u sezoni 2023./24. ponosno nositi i logo naše Germanije.

Podsjetimo, akciju Novi dresovi za nove prvake pokrenuli smo kako bismo podržali male, lokalne klubove, ali i neprofitne sportove i talente. Ovim putem tvrtka Germania Sport iskazuje zahvalnost zajednici i sportu koji je praktički nacionalni brend u Hrvatskoj. Akcija podrške lokalnim klubovima se nastavlja širom Lijepe naše već sljedeći tjedan. GERMANIJINI dresovi i trenirke spremni su za početak nove sezone, a još mnogo klubova može očekivati podršku naše tvrtke.

Želite li i vaš lokalni sportski kolektiv vidjeti u novim dresovima ili trenirkama obratite nam se na [email protected], a mi ćemo vam se povratno javiti ako ste ušli u kandidaturu za našu akciju...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Graničar KotoribaDresoviNovi dresovi za nove prvakenovi dresovi

Ostale Vijesti