Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Goran Tomić glavni kandidat za klupu prvaka Poljske, za posao se javio i Sven-Goran Eriksson!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 13.06.22. | 11:17

U kombinacijama je i Nizozemac koji se lani obračunao s Dinamom u Europi.

Svega dva dana nakon što je u finalu Kupa poražen na Poljudu, Goran Tomić odlučio je zahvaliti se Damiru Miškoviću na ukazanom povjerenju posljednjih godinu i pol dana te napustiti kvarnerskog prvoligaša. Dogovoren je sporazumni raskid suradnje, s tim da je inicijativa pokrenuta sa strane trenera. Iz kluba su udovoljili njegovim željama, stisnuli mu ruku i zaželjeli sve najbolje u budućnosti, a ona bi prema svemu sudeći mogla biti vezana za prvaka Poljske.

Naime, posljednje informacije govore kako je Šibenčanin glavni kandidat za klupu poljskog prvaka Lecha! Bivši klub Nenada Bjelice je prošlu sezonu okončao na prvom mjestu Ekstraklase, ali su se nedavno našli u neočekivanoj situaciji budući da je trener Maciej Skorza odlučio raskinuti ugovor s klubom zbog privatnih razloga.

U Poznanju to nitko nije očekivao pa je tako uprava kluba ovog ljeta dobila još jedan važan zadatak. Mnogi su vjerovali da će fokus biti stavljen na potragu zamjene za Jakuba Kaminskog koji u transferu vrijednom 10 milijuna eura odlazi put Wolfsburga te Tomasa Kedziora kojem ističe posudba iz Dinamo Kijeva, ali na kraju se uprava najviše mora pozabaviti pronalaskom novog trenera.

Prvo je favorit za klupu Lecha bio Alan Padrew, zatim je navodno zamolbu za posao poslao i legendarni švedski strateg i bivši izbornik Engleske Sven-Goran Eriksson, u kombinacijama je bio i bivši trener Genka John van den Brom, ali se s vremenom ime Gorana Tomića probilo u prvi plan.

Kako nam javljaju poljski kolege, Tomić ne košta puno, iza sebe ima zavidne rezultate i prakticira tip nogomet kakav je upravi primamljiv. Ispočetka se vjerovalo da će Tomić uzeti malu pauzu te da preko ljeta 'napuniti baterije', ali poziv Lecha mogao bi biti nešto čemu neće moći odoljeti.

Podsjetimo, Tomića se spominjalo u kontekstu novog trenera Ferenvarosa (iako oni imaju trenera - Stansislava Čerčesova) te nekoliko klubova s Bliskog istoka, ali njemu se nije žurilo donijeti brzu odluku o nastavku karijere. Svjestan je da su mu 'dionice' vrlo dobre i da ne mora žuriti, ali Lech je klub kakvog ne bi mogao odbiti. Bivši klub Nenada Bjelice aktualni je prvak Poljske, imaju veliku navijačku bazu, njihove financije su na zavidnoj razini, a ovog ljeta ih očekuju utakmice u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Doduše, Tomić je vodio Lokose u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali je već u prvom kolu poražen od strane Rapid Beča. Ambicije Lecha su puno veće, uprava će svojem novom treneru sigurno dati na raspolaganje određeni budžet s kojim će moći dovoditi pojačanja po svojem izboru, a to je svakako nešto na što Šibenčanin nije navikao.

Zanimljivo, Tomić bolje kotira od svojeg mentora Svena-Gorana Erikssona kojem je asistirao u Kini. 74-godišnji stručnjak je posljednji angažman imao prije tri godine kad je radio kao izbornik Filipina, a otada je bez posla.

Valja naglasiti kako bi uprava kluba novog trenera trebala imenovati ovog tjedna. Tomić dobro kotira, ali zasad nema jasnih vijesti iz Poljske kako teku pregovori. Lech je u Lijepoj našoj bio dobro praćen zbog Antonija Milića, a sad bi se sve to moglo 'poduplati' ako Tomić u konačnici stigne na Stadion Poznan.


Tagovi

Goran TomićSven-Goran ErikssonLech PoznanEkstraklasa

Ostale Vijesti