REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Golovi se zovu imenom tvojim!

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 14.03.23. | 22:57

Spektakularna utakmica na Etihadu, City je demolirao RB Leipzig rezultatom 7:0, a nevjerojatni Erling Braut Haaland postigao je pet pogodaka u svega sat vremena utakmice!

Briljantnom, magičnom, senzacionalnom izvedbom je Manchester City izborio plasman u četvrtfinale Lige prvaka. Pao je RB Leipzig s ogromnih 7:0, a iako su dva lijepa pogotka zabili Gündogan (49.) te De Bruyne (90.), prvo ime utakmice bio je peterostruki strijelac Erling Braut Haaland (22., 24., 45., 52., 57.) koji je kao na pokretnoj traci postizao golove. Guardiola ga je iz igre izvukao nakon sat vremena igre, za čime postoji mala žal kod svih nogometnih fanatika (osim, naravno, navijača RB Leipziga, ako takvih uopće ima) jer je dojam bio da je Haaland do kraja utakmice mogao još pokoji put probušiti Blaswicha i tako postati igrač s najvećim brojem postignutih pogodaka u jednoj utakmici Lige prvaka. Ovako se Norvežanin izjednačio s Lionelom Messijem i Luizom Adrianom, njih trojica sada dijele vrh, ali uzmemo li u obzir da Haaland ima samo 22 godine, namamo razloga sumnjati da ovakvih utakmica neće biti još. Njegova granica je samo nebo…

Već u trećoj minuti je City mogao do vodstva. Bila je to jednostavna akcija u svega nekoliko poteza. Nakon tehnički sjajno izvedene dijagonale, lopta dolazi do Silve, on je kratkim dodavanjem uposlio De Bruynea koji potom s desne strane upućuje izvrstan ubačaj na drugu vratnicu gdje Gündogan bježi svojim čuvarima, ali njegov udarac, iz veoma dobre pozicije, odlazi visoko preko gola.

Građani su visokim presingom u početku utakmice većinu zbivanja preselili na polovicu Nijemaca. Obrana Građana stajala je na centru, gosti su imali problema s izlaskom budući da su igrači domaće momčadi sjajno čuvale prostor pa bi nakon dva-tri povezana dodavanja bili osuđeni na ispucavanje lopte daleko od svojeg gola. Rose je možda znao što mu se sprema, ali se ne može reći da je na isto pripremio svoje igrače…

U 11. minuti je Haaland poput brzog vlaka projurio između Gvardiola i Orbana nekoj što ga je preciznom dugom loptom uposlio Ake, Norvežanin je uspio zapucati, ali Blaswich je pravovremeno istrčao s gol-crte, skratio je kut devetki Cityja pa tako ova prilika domaćina odlazi u nepovrat.

Otkako je Slovenac Vinčić dao znak da utakmica može početi, Građani su ‘Crvene bikove’ krenuli juriti po terenu kao da sutra ne postoji. Na prste jedne ruke može se nabrojati koliko su puta nogometaši RB Leipziga ‘ozbiljno’ prešli centar, utakmica je odavala dojam jednosmjerne ulice…

Točno 10 minuta nakon što se našao u prvoj pravoj prilici na utakmici, Erling Braut Haaland dobio je priliku s bijele točke dovesti svoju momčad u vodstvo. Nakon jednog kornera Cityja i udarca glavom Rodrija, rukom je igrao Henricks, a iako je ta situacija mnogima prošla ‘ispod radara’ pa tako i sucu Vinčiću, tiha VAR provjera ustvrdila je propust glavnog suca, pozvala ga da pregleda situaciju na monitoru nakon čega je nakon svega 10-ak sekundi gledanja ponovljene Slovenac pokazao na bijelu točku. Haaland je bio siguran izvođač, njegov je udarac bio i silovit i precizan pa je tako City od 22. minute bio u vodstvu – 1:0

Mnogi navijači Cityja su još slavili prvi pogodak, a Haaland im je u manje od dvije minute osigurao duplu dozu sreće. Izveli su gosti loptu s centra, Građani opet jurnuli na njihovu polovicu i natjerali ih na pogrešku, lopta je došla do Kevina De Bruynea koji je s vrha 16-era fenomenalno odapeo ljevicom, ali je taj pokušaj zaustavila greda. No, Haaland ima nos za pogodak, osjetio je gdje bi se lopta mogla odbiti, u pravo vrijeme se našao na pravom mjestu pa je tako lagano glavom poslao loptu u praznu mrežu budući da je golmanRB Leipziga još uvijek bio na tlu nakon što se maksimalno protegnuo koju sekundu ranije ne bi li ukrotio udarac De Bruynea – 2:0

Nakon ta dva sjajna pogotka, City je nastavio biti dominantan, s tim da valja naglasiti i njihov mali ‘blackout’ koji je trajao oko tri minute (30.-33.) gosti nisu uspjeli naplatiti.

Sve pogotke s utakmice Manchester City - RB Leipzig pogledajte OVDJE

U narednih 20-ak minuta domaćin je imao još nekoliko istaknutih prilika, a neposredno prije odlaska na predah postigli su i treći pogodak na utakmici.

Nakon kornera je sjajno glavom tukao Dias, lopta je plesala po liniji, a Haaland je potom zabio jedan od svojih najlakših pogodaka u karijeri. Pokazivao je Norvežanin prema portugalskom stoperu, mislio je da je lopta prešla gol-liniju prije nego li ju je on zakucao u mrežu, ali to nije bio slučaj pa je tako nakon 45 minuta moglo reći Haaland – RB Leipzig 3:0!

Ako je netko mislio da će Građani usporiti u nastavku, grdno se prevario. Simultanka se nastavila, City je nastavio mljeti goste iz Njemačke koji će još dugo pamtiti ovu utakmicu.

Prvo je u 49.minuti Gündogan zabio za 4:0 nakon asistencije Grealisha, da bi onda u 52. i 57. minuti Haaland zabio nova dva pogotka na utakmici. Nisu to bili golovi od kojih zastane dah, Norvežanin je u oba navrata bio u pravo vrijeme na pravom mjestu, a nemoćni Blaswich bio je kao na streljani.

Kad je zabio svoj peti, Haaland je mahnuo publici, naravno da je njegovo lice krasio osmjeh od uha do uha, a gosti iz Leipziga su pognutih glava još jednom krenuli na svoje startne pozicije. U tom trenutku je dojam bio kao da je Haaland u stanju zabiti još koliko god je potrebno, baš kao da ni RB Leipzig ne bi zabio taman da se igra još 180 minuta.

U ovoj nevjerojatnoj večeri u Manchesteru nejasne su bile samo vremenske promjene. Čas je padala kiša, čas snijeg, da bi onda kraj utakmice gledatelji dočekali onako kako su i započeli. Gosti nisu mogli ništa, ali baš ništa napraviti kako bi ugrozili goropadne igrače u svijetlo plavom, toliko je dobro City djelovao da je na trenutke izgledalo kao da se ‘šparaju’. I kad su njegovi nogometaši prebacili iz pete u ler, automobil kojim je upravljao Pep Guardiola bio je prebrz za onaj za čijim je volanom bio Marco Rose.

City, kad bi upola lošije igrao svaku nadolazeću utakmicu, bio bi jedan od glavnih kandidata za otići do kraja. Što bi bilo kad bi mogli iz utakmice u utakmicu ovako igrati? Onda bi im se trofej mogao uručiti već sad!

Sjajna utakmica, sjajna večer, sjajna reklama za nogomet. Pognutih glava se ‘Crveni bikovi’ vraćaju u Leipzig, dok City prepun samopouzdanja kreće u onaj finalni dio sezone. Arteti, usprkos tome što je nekad bio dio Pepovog tima i što je trenersku karijeru započeo u Cityju, sigurno nije bilo drago vidjeti ovakvu izvedbu njegovog glavnog konkurenta u borbi za osvajanjem naslova prvaka Engleske. Ovakav City može uzeti i Premier ligu i toliko im željenju Ligu prvaka. Zapravo, ovakav City može sve, ali baš sve!


Manchester City – RB Leipzig 7:0

Strijelci: 1:0 Haaland (22. – 11m.), 2:0 Haaland (24.), Haaland 3:0 (45.), 4:0 Gundogan (49., Grealish), 5:0 Haaland (52.), 6:0 Haaland (57.), 7:0 De Bruyne (90.)

Stadion: Etihad (Manchester)

Glavni sudac: Slavko Vinčić (Slovenija)

Žuti kartoni: De Bruyne, Akanji (Man City) Henrichs, Werner (RB Leipzig)

Crveni kartoni: /



Tagovi

Erling HaalandManchester CityRB LeipzigLiga prvaka

Ostale Vijesti