Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Germanijak kod Osijeka: Čeka se Lacika, traži se desetka i jedan bicikl

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 26.06.21. | 09:50

Proveli smo jedan dan na pripremama Osijeka u Svetom Martinu na Muri

Bio je to svojevrsni deja vu. Samo nisu bile Moravske Toplice već Sveti Martin na Muri i nije bio Dinamo već Osijek. Sve ostalo bilo je gotovo pa identično kao i u ljeto 2019. kada smo ovoga petka ujutro parkirali ispred hotela u pripremnoj bazi Osijeka.

Odmah po dolasku naletjeli smo na Martina Mayera. Naravno, na biciklu. Kondicijski trener Osijeka pasionirani je biciklist koji ne propušta činjenicu da je igralište za trening udaljeno nekoliko kilometara od hotela pa ga u autobusu možete vidjeti samo slučajno.

U Slavoniji valjda nema ceste gdje on nije prošao s biciklom. Jedino ga malo smeta što je sve ravno”, objašnjavao nam je kasnije Jasmin Osmanović, analitičar iz Bjeličina stožera dok zajedno pogledom pratimo i Rene Pomsa koji također na trening ide biciklom.

Malo kasnije je i Nino Bule otišao na isti način put stadiona Poleta, no on se kasnije vratio autobusom. Naime, netko je Bjeličinom asistentu “popalio” bicikl tijekom treninga i vratio ga u hotel pa je ostatak dana Bule proveo u istrazi tko je bio toliko drzak.

Rolu prvoosumnjičenog ponio je Mato Miloš, ali desni bek imao je alibi. Potom ih je Bule sve poredao, ali odgovor na pitanje tko mu je ukrao bicikli nismo dobili…

Malo kasnije sreli smo još jedno poznato lice iz maksimirskih dana. Silvije Čavlina trener je vratara u Osijeku, u slobodno vrijeme stoper veterana Lokomotive, pobjednika zagrebačke lige. Dakako i ponosni otac Nikole, velikog vratarskog talenta iz Maksimira koji trenutno odrađuje svoje prve seniorske pripreme s prvakom Hrvatske.

I ti si nam se pridružio, što se ne javiš?”, odjednom smo začuli poznati glas. S Nenadom Bjelicom uvijek je bilo zadovoljstvo raditi. Sada se sa svojim Osijekom priprema u malenom mjestu 20 kilometara od Čakovca gdje se kuju snovi o šampionskoj tituli.

Ne treba ići toliko daleko i ne bi bilo dobro imati takve najave, ali činjenica je da smo lani letvicu podigli jako visoko i da nam je svima cilj da u ovoj sezoni to i nadmašimo. No, treba ići utakmicu po utakmicu”, iskusno spušta loptu na zemlju Ivica Ivušić, jedna od najčvršćih karika Osijeka u prošloj sezoni.

Malo kasnije već smo na igralištu trećeligaša Poleta. Igrači su okupljeni u krug i slušaju dojmove Nenada Bjelice s jučerašnje utakmice protiv domaćina.

Znam da ste umorni i u jeku smo priprema, ali kada se tako osjećate onda smirite igru. Idite malo okolo s loptom i uzmite si vrijeme za predah”, pričao im je Bjelica. Potom je izvukao i pozitivne stvari te ih nagradio slobodnim poslijepodnevom.

Žaper, imaš li što za reći u ime momčadi?”, pitao je Bjelica mladog kapetana u odsustvu Mile Škorića.

Sve je u redu šefe”, odgovorio je Žaper, inače veliki projekt Osijeka. Izdanak njegove čuvene škole koja je ovih dana doživjela opasan udarac. Naime, Dinamo je oteo trojicu igrača iz šampionske generacije pionira. Iako, ovo “oteo” je pomalo gruba riječ. Naime, dečkima su istekli stipendijski ugovori, administracija Osijeka usred ljeta je spavala zimski stan i momci su otišli put Maksimira.

“Pogriješili smo, ali ako se igrači s 15 godina ne identificiraju s Osijekom onda je i bolje da odu. To je njihovo pravo, a mi ovako barem znamo na koga možemo računati i tko se vidi u Osijeku”. pričao nam je kasnije Bjelica.

Ideja o odlasku u Sveti Martin rođena je tijekom situacije s COVID-19 kada se još nije znalo hoće li granice biti otvoreno za eventualne pripreme u Sloveniji ili Austriji.

“Rezervirali smo na vrijeme i nismo pogriješili. Ljudi su nas ovdje lijepo primili, omogućili nam zaista kvalitetne pripreme. Imamo dobar hotel, sjajne terene. Temperatura nas malo muči ali ona je takva kakva jest i svugdje je ista”, objašnjava šef struke Osijeka s kojim smo prošli i nekoliko gorućih tema oko Osijeka. Primjerice, potraga za tom “desetkom” je i dalje u punoj snazi.

“Nismo niti blizu. Gledamo puno igrača, ali nema odluke. Ne žurimo jer imamo dovoljno dobrih igrača. Svakako će biti potrebe ako nas napusti László Kleinheisler za kojeg imamo puno upita, ali za sada ništa”.

I doista, veznjak Osijeka je skrenuo pozornost na sebe tijekom ovog Eura. Uostalom, ponio je epitet igrača utakmice Mađarska - Francuska…

“Poziva je bilo, ali ne i konkretnih ponuda. Za sada smo ih imali za Silvu i Miereza i to smo odbili. Kleinheisler ulazi u zadnju godinu ugovora i jasno da je sada najbolji trenutak za prodaju. Naravno, pod uvjetom da ne produži ugovor. Stav Osijeka je jasan; mi bi htjeli da ostane s nama, ali vidjet ćemo koji su njegovi planovi”.

Vratili smo se kratko na priču o “desetki” i Miji Caktašu koji se već neko vrijeme spominje u kontekstu Osijeka. Bjelica nas uvjerava da nema novih momenata.

“Nema pomaka. Čeka se završetak ugovora s Hajdukom pa će donijeti odluku. Nemam nikakvih signala”, priznao je Bjelica za kraj.



Tagovi

Nenad BjelicaOsijekNino BuleRene Poms

Ostale Vijesti