Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Germanijak EKSKLUZIVNO doznaje: Ivan Mance glavni kandidat za sportskog direktora Dinama!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 23.05.22. | 13:30

Jedan od glavnih tvoraca velike Rijeke posljednjih nešto manje od godinu dana radi kao tehnički direktor ciparskog Pafosa, a pozive da dođe u Maksimirsku 128 dobiva još od siječnja ove godine

Pišu: Nikola Lipovac, Ižak Ante Sučić

“Pa ljudi moji, kako je to moguće, ja platim dva milijuna eura za Stojanovića, a vi dovedete ove avione od Ristovskog i Vešovića praktički besplatno!? Recite mi meni, je li to normalno?”, u sebi svojstvenom stilu zagrmio je Zdravko Mamić 2016. godine na Rujevici. Tadašnja Rijeka bila je na putu prema najvećem uspjehu u klupskoj povijesti, a tadašnji izvršni dopredsjednik Dinama bio je oduševljen kadriranjem riječke momčadi i igračima koje je Matjaž Kek tada imao na raspolaganju. Jasno, Damir Mišković u tom trenutku nije mogao sakriti osmjeh s lica, znao je da je dobro posložio klub na svim razinama te da je njegova Rijeka na pravom putu da postane sila u hrvatskom nogometu. Mišković je odradio sjajan posao, baš kao i Matjaž Kek, a čovjek koji je ostao u sjeni tog velikog uspjeha, ali za kojeg su dobro upućeni znali koliki je doprinos dao u kreiranju te povijesne momčadi Rijeke, je Ivan Mance.

Rođeni Riječanin iza sebe ima veoma dobru golmansku karijeru. Započeo ju je u Varteksu, zaključio u Rijeci, a odmah nakon što je objesio kopačke o klin u klubu su prepoznali njegove kvalitete i veliki potencijal pa mu ponudili da ostane dio kluba. Radio je kao zamjenik sportskog direktora Srećka Juričića, s tim da je s vremenom postao glavni čovjek kojem su se u klubu obraćali kad je tema bila dovođenje igrača. Radio je sjajno, pomalo i nadrealno, a usprkos iznimno limitiranim financijama s kojima je raspolagao na Rujevici bi u svakom prijelaznom roku završio neki igrač za koje bi mnogi pomisli ‘kako je sad pak ovaj završio na Kvarneru?’. Primjera ima u izobilju, a kako je omjer pogodaka i pogrešaka uvelike išao na ruku onome tko je bio najzaslužniji za dolazak svih tih igrača u klub, uloga tog istog čovjeka postala je sve bolja. Mance je bio stup Miškovićeve Rijeke te se bez njega svi oni silni uspjesi iz prošlog desetljeća sigurno ne bi dogodili. Radio je sve što je bilo potrebno, u potpunosti se podredio klubu, a kad je trebalo primati zasluge, iako je zaslužio biti u prvom redu, gospodski je napravio korak unazad i pustio da svijetla budu uperena u nekog drugog.

Na Pafos je otišao u potrazi za novim dokazivanjem. Trebala mu je promjena, na Cipru je malo ‘ohladio glavu’ od svega što mu se događalo u privatnom i poslovnom životu, ali dobar glas i reference kakve ime nisu same od sebe nestale. Mancea su svojevremeno htjeli u Istri 1961, iz dobro obavještenih krugova znamo da za njega danas postoje upiti nekoliko europskih klubova, ali vijest koja se sad pojavila je da je baš Ivan Mance glavni kandidat za sportskog direktora Dinama!

Doduše, to nije ništa novo. Još od siječnja ove godine Manceu bi svako toliko zazvonio telefon gdje ga se nagovaralo preseli put Maksimirske 128. Ciparsko sunce je lijepo, ali s poslovne strane, odbiti Dinamo bilo bi ravno ludilu. Ako je u Rijeku uspio dovesti igrače kao što su Mario Gavranović ili Josip Drmić (za čije je dolaske on uvjerljivo najzaslužniji), mašti na volju ostavlja se koga bi sve uspio dovesti u Dinamo. Svjesni su toga svi u plavom taboru, stoga činjenica da je Ivan Mance na vrhu liste želja za mjesto sportskog diretkora nije toliko iznenađenje.

Od Tomislava Butine - zasad - po svemu sudeći neće biti ništa. On bi, prema trenutnom stanju stvari, trebao nastaviti raditi kao direktor Dinamove škole nogometa. I čekati svoj red da postane sportski direktor, intrigira ga ta funkcija. Što se pak tiče novog trenera Dinama, tu je priča malo kompleksnija, s tim da i dalje nije donesena konačna odluka. Mnogi vjeruju da je Ante Čačić zaslužio voditi momčad i u novoj sezoni, a neki koje se ponajviše pita o tim stvarima su pak mišljenja da je Darko Milanič idealan profil svega onoga što u klubu traže (rezultati u Europi, rad s ‘jakim imenima’ u svlačionici). Ne bude li netko od njih dvojice potvrđen u sljedeća dva dana, ne treba otpisati ni Gorana Tomića čije bi dionice drastično narasle u slučaju da ovog četvrtka s Poljuda ode s Rabuzinovim suncem u rukama. Važno je naglasiti kako mogući dolazak Darka Milaniča i Ivana Mancea ni u kojem segmentu nije povezan te da ne ovise jedan od drugome. Preciznije, ako dođe jedan, to ne znači da sigurno dolazi i drugi. No, trenutno je Uprava najbliža odliuci Ante Čačić trener, Ivan Mance sportski direktor.

Poznavajući modus operandi Ivana Mancea, on bi bio najsretniji da ova informacija, koja je Germanijaku potvrđena od nekoliko različitih izvora, nikad nije ni dospjela u javnost. Njemu nije potrebno raditi PR od sebe i svog imena putem medija, oni koji trebaju itekako dobro znaju koliko je kvalitetan u svom poslu. U Pafosu žele da ostane, baš kao što mu u Dinamu daju koliko god vremena treba da donese konačnu odluku. Naravno, oni se nadaju da će na kraju, što bi se najkasnije moglo dogoditi kroz 10-ak dana, ipak reći da, s tim da nikome u klubu ni najmanje nije bitno to što je Mance čovjek koji je ginuo za Rijeku i davao zadnji atom snage da momčad s Kvarnera u konačnici bude bolja, jača i uspješnija od one iz hrvatske metropole.

Kako bilo, Mance je ‘taj’. On je čovjek kojeg žele u Dinamu i za kojeg smatraju da bi idealno predstavljao klub u brojim segentima. Od sukreiranja sportske politike pa sve do dovođenja/odvođenja igrača, Mance je čovjek za kojeg se svi u plavom taboru slažu da bi bio idealan. Ako uspiju u svojem naumu da ga dovedu, bit će to sjajan potez, jer Mance, osim što nema nikakvu mrlju u karijeri i što je već ostvario velike uspjehe na poslovnom planu, svoj put u ovom svijetu tek započeo.


Tagovi

Ivan ManceDinamo Zagrebsportski direktorPafosHNK Rijeka

Ostale Vijesti