Google maps
Google maps

Germanijak EKSKLUZIVNO doznaje: Evo gdje će biti smješten kamp HNS-a!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 03.04.23. | 19:35

Napravljene su sve predradnje. Čeka se još odluka Županijske skupštine što bi trebala biti formalnost te odluka Vlade o darivanju zemljišta HNS-u

Ono o čemu se nagađalo dobilo je ovih dana definitivnu potvrdu. Novi kamp HNS-a gradit će se u Velikoj Gorici! Kako Germanijak ekskluzivno doznaje, postignut je načelni dogovor HNS-a i grada Velika Gorica a koji bi u sljedeća dva tjedna trebao biti formaliziran ugovorom o suradnji. Posljednja prepreka je odluka Županijske skupštine koja se očekuje ovih dana a koja bi trebala biti puka formalnost, baš kao i odluka Vlade RH da se HNS-u dodijeli zemljište budućeg kampa.


Lokacija kampa bila bi u neposrednoj blizini zračne luke Franjo Tuđman, na prometno frekventnom području od oko 100 tisuća kvadrata. Iako je HNS išao s namjerom da kamp bude kod samog stadiona HNK Gorica, ta ideja neće zaživjeti zbog nekoliko parcela privatnih vlasnika a koji su počeli licitirati cijenom. HNS je imao agenciju koja se bavila otkupom, ali na koncu nisu htjeli prihvatiti ucjene te je kamp odličio locirati malo dalje.

A ta druga lokacija bila je nekih 500 metara od stadiona Gorice, u smjeru Domovinskog mosta, odmah nakon križanja prometnica, na kojem se nalazi parcela od oko 100 tisuća kvadrata koja je u vlasništvu države. Prema načelnom dogovoru, država bi darovala zemljište HNS-u koji bi samostalno financirao kamp, naravno u suradnji s fondovima FIFA-e i UEFA-e koji su dali također dali zeleno svjetlo toj ideji.

Plan oko izgradnje kampa HNS-a predsjednik Kustić iskomunicirao je s nogometnom vladom te je dobio unisonu potporu članova IO HNS-a da se krene u taj projekt. Potom je svoj dio odradio i grad Velika Gorica koja je pokazala ozbiljnost u pristupu te su u brzom roku odradili sav posao koji je bio potreban u vidu pripremne dokumentacije i predradnje za promjenu GUP-a. Naravno, pretpostavljamo kako je "časnik za vezu" bio predsjednik HNK Gorica Nenad Črnko koji je ujedno dopredsjednik HNS-a te član IO HNS-a a koji je iz petnih žila lobirao za ovaj projekt i bio spona između HNS-a i grada Velike Gorice.

Prema informacijama Germanijaka, riječ je o tridesetak dokumenata koje je trebalo ishoditi. Idući korak je već spomenuta suglasnost Županijske skupštine te odluka Vlade o darivanju zemljišta. Naši izvori nas uvjeravaju kako je to doista stvar formalnosti i da se tu ne očekuju problemi bilo kakve vrste.

Kako saznajemo, rok izgradnje novog kampa bio bi godinu i pol do dvije. Ondje bi bilo četiri terena od kojih bi jedan bio dio funkcionalnog stadiona s 1500 mjesta. Nadalje, na jednom od terena bila bi atletska staza koja bi omogućavala pripremu vrhunskih atletičara a u sklopu kampa bi se gradila i dvorana što bi u konačnici značilo da bi kamp HNS-a mogli koristiti rukometna i košarkaška reprezentacija. Malo dalje od kampa je i gradski bazen koji bi se lako uklopio u trenažne procese.

Prema neslužbenim informacijama, ondje bi bio smješten dio administracije HNS-a, dok bi se vodstvo Saveza vratilo u Rusanovu ulicu u kojoj je HNS djelovao godinama. Doduše, postoji i opcija da bi taj dio i dalje ostao u hotelu Hilton ali samo ako bi se u Rusanovoj gradila nova Kuća nogometa za što isto tako postoji dobra volja u HNS-u. Naime, ekskluzivni prostor u Rusanovoj je oštećen u potresu te načelno ni bi bio problem ishoditi dozvole za novu zgradu. No, ta je ideja još uvijek tek mrtvo slovo na papiru.

I dok je nacionalni stadion na “stand by” opciji, čini se da priča s kampom ide u realizaciju vrlo brzo. Do kraja proljeća 2025. godine HNS bi trebao dobiti kamp kakav zaslužuje svojim rezultatima i reputacijom u svjetskim okvirima.


Tagovi

HNSHrvatska nogometna reprezentacijaMarijan KustićVelika Gorica

Ostale Vijesti