REUTERS/Yiannis Kourtoglou
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Germanijak doznaje: Novi trener Istre 1961 rodom je iz Barcelone, po imenu mu je suđeno rušenje Golijata HNL-a!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 13.08.23. | 16:24

Znalo se da je Sergej Banović privremeno rješenje, a sad je poznato tko je stalno

Nogometaši Istre 1961 dobili su novog trenera! Neovisno o ishodu prvenstvene utakmice s Osijekom u nedjelju navečer, u ponedjeljak će na Aldu Drosini biti upriličena mala svečanost, predstavljanje novog šefa svlačionice. Ponovno će se trenera Zeleno-žutih zvati Mister, ponovno će govoriti španjolski i ne, ne vraća se Gonzalo Garcia, ali novi šef svlačionice dolazi iz Barcelone, Katalonac je što mu i prezime kaže: David Catalá iliti - David Katalonac!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Znalo se da je Sergej Banović privremeno rješenje, a kako Germanijak doznaje iz povjerljivih izvora početkom vikenda dogovoreno je stalno, dok se Banović vraća svom stalnom poslu treniranja Istrinih juniora.

Sportski direktor Saša Bjelanović te španjolski (baskijski) vlasnici kluba su nakon Mislava Karoglana koji je loše startao u prvenstvo (Lokomotiva 1-1, Dinamo 0-3, Rijeka 0-6) te izgubio povjerenje svlačionice htjeli trenera profilom sličnijeg Gonzalu Garciji koji je protekle dvije sezone uspješno vodio Puljane, prvo izgradivši prepoznatljivu igru, a potom i rezultat (peto mjesto, najbolje otkako je klub u elitnom rangu HNL-a) te kojeg se čak spominjalo u kontekstu Dinama, a imao je, kao što smo proljetos pisali, ponudu ljubljanske Olimpije. Igrači koji su ostali navikli su se na Garcijin stil, a novopridošli su birani za takav nogomet, strpljivo građenje napada od vratara, bez nabijanja, s puno ubacivanja između linija te čuvanje rezultata aktivno, posjedom, a ne vrebanje protunapada i tako dalje…

Izbor je tako pao na 43-godišnjeg stručnjaka rođenog u Barceloni koji je prije samo četiri godine prestao igrati na Cipru. Bio je stoper i lijevi bek, visok 184 cm, ponikao je u Espanyolu, ali nije dočekao nastup za prvu momčad, nego se probijao kroz Xerez, Lleidu, Alvacete, Lorcu, Salamancu, da bi na vrhuncu igračke karijere od 2009. do 2012. bio član Celte, s kojom je 2011. nakon raspucavanja s bijele točke ušao u Primeru. Nakon Viga oprobao se u inozemstvu u AEK-u, ali (bez brige!) iz Larnace. Ima šest nastupa u Primeri, 176 u Segundi, 149 na Cipru, gdje se umirovio i odmah postao trener, vodeći prvo mladu momčad AEK-a, a u sezoni 2021./22. Senior momčadi iz Larnace, osvojivši treće mjesto s istim brojem bodova kao APOEL, a iza prvoplasirnaog Apollona zaostavši sedam.

Zanimljivo, Catalá je treći najstariji strijelac u povijesti Europske lige (38 godina, 224 dana), a svoj jedini pogodak u europskim natjecanjima postigao je u sezoni 18./19. protiv Bayer Leverkusena. Njegov AEK poveo je 1-0, ali je na kraju ipak upisao visok poraz (1-5).

Upravo ga je prvak Apollon u kolovozu 2022. angažirao no izdržao je 19 utakmica uključujući skupinu Konferencijske lige, pobijedio je David Catalá na svom terenu Golijate iz Alkmara (1-0), a sada, eto, dolazi rušiti Golijate iz HNL-a, što je lani po jednom uspjelo Garciji.



Tagovi

David CataláIstra 1961Hrvatska nogometna ligaGonzalo GarciaMislav KaroglanSaša Bjelanović

Ostale Vijesti