Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Germanijak doznaje: Milanič otpao, čekaju se plavi dimovi za Antu Čačića i Ivana Mancea

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 24.05.22. | 10:06

Aktualni Dinamov strateg ponovno je prvi kandidat za ostanak na Dinamovoj klupi, a za mjesto sportskog direktora vodi se 'bitka' između dva imena.

Pišu: Niko Rukavina i Nikola Lipovac

Nakon pobjede nad Hajdukom u posljednjem prvenstvenom kolu, osvajanju naslova sa sedam bodova prednosti i učinkom od 13 od 15 mogućih osvojenih bodova, Ante Čačić prometnuo se u glavnog kandidata za Dinamovog trenera u idućoj sezoni.

Gotovo svi igrači isticali su Čačićevu ulogu u tom uspjehu. Riječ je o iskusnom strategu koji je smirenošću, jednostavnošću i ne tolikom tvrdokornošću opustio i moralno podignuo demotiviranu i psihološki posrnulu momčad. Svi smo znali da zagrebački sastav ima dovoljnu kvalitetu za osvajanje naslova, ali je bilo pitanje mogu li Dinamovi igrači izdržati pritisak koji se nad njima nadvio. Ispostavilo se da mogu.

Da ne bi ispalo da je Čačić pridonio naslovu samo u psihološkom aspektu, treba reći i da su i njegovi taktički potezi pridonijeli tom pothvatu. Čačić je vratio Dinamo u 4-2-3-1 formaciju, onu koja najbolje leži Dinamovim igračima, barem ako je suditi po njihovim svjedočanstvima (odnosno nekakvom subjektivnom kriteriju), ali i rezultatima koje je Dinamo u toj formaciji postizao posljednjih sezona (objektivni kriterij). Formaciju 4-2-3-1 (i njegovu varijaciju 4-3-3) dominantno su koristili Nenad Bjelica, Zoran Mamić i Damir Krznar. Kopić je istu promijenio u 3-5-2 koja se pokazala iznimno uspješnom u uvodnim mjesecima njegovog stolovanja i to posebno protiv kvalitetnih protivnika (West Ham, Sevilla, Rijeka), ali osječki strateg nije želio odstupiti od svoje filozofije, čak ni kada su kola krenula nizbrdo i vratiti najprirodniju formaciju za Dinamove igrače. Nije se odlučio prilagoditi igračima, već je inzistirao da se igrači prilagode njemu. A to je nekada teško u svlačionici u kojoj sjede igrači Dinamovog renomea (i ega, da budemo precizniji).

Čačić je imao dovoljno takta da to prepozna, da igračima, pogotovo onim starijima, pristupi ležernijim, pomalo i očinskim pristupom, a igrači su mu se ‘odužili’ osvajanjem naslova i praktički plebiscitarnom podrškom koju je dobio nakon završenog prvenstva.

Iako igrači ne bi trebali biti ti koji će odlučivati o novom ili starom treneru kluba, njihovo mišljenje je, htjeli to priznati ili ne, iznimno bitno.

I kada se činilo da je to ‘to’, da će Čačiću skinuti prefiks v.d., u noći sa subote na nedjelju pojavila se informacijama da je prvi kandidat za Dinamovu klupu postao 54-godišnji slovenski stručnjak Darko Milanič.

Međutim, ta njegova prednost pred Čačićem trajala je manje od 48 sati. Prema informacijama s kojima raspolažemo, Dinamo je odustao od Darka Milaniča, slovenskog stratega koji je s Mariborom osvojio sve što se osvojiti moglo, igrao je i Ligu prvaka, ali u Maksimirskoj 128 je očito pobijedila struja koja bi radije vidjela Antu Čačića na trenerskoj poziciji.

Dinamo će objaviti ime novog (ili novog-starog) trenera do kraja tjedna. Danas je već utorak, možda se čeka i to finale Kupa. Ako Rijeka svlada Hajduk onda više neće biti dileme da je Goran Tomić jedan od najboljih hrvatskih stručnjaka i njegove šanse za preuzimanje Dinamove klupe opet će rapidno narasti. Ako do tada ne objavi novog trenera...

(1.80) Hajduk (3.70) Rijeka (4.40)

Sergej Jakirović i dalje je kandidat za Dinamovu klupu, ali o njemu se sve manje piše, nema iskustvo paralelnog vođenja momčadi u Europi i domaćim natjecanjima, takozvanom europskom ritmu. Trener stranac? U Dinamu, kao i obično, nisu skloni takvom rješenju. Vjeruju da im naslov može donijeti i njihov trener, a tu je i taj faktor bitnosti plasmana u grupnu fazu europskih natjecanja. U Maksimiru smatraju da je bolje ostaviti momčad treneru koji dobro poznaje igrače i posebno njihov mentalitet, nego riskirati s nekim ‘zvučnim’ strancem koji se tek treba prilagoditi momčadi i ovom podneblju. Uz to, prvi dio prvenstva, zbog katarskog Mundiala, završava sredinom studenog, a onda slijedi pauza od dva i pol mjeseca. Prema tome, Dinamo može reagirati i dovesti novog trenera usred sezone ako stvari od starta ne krenu po planu...

Osim što se očekuje plavi dim za Dinamovog trenera, čeka se i objava novog sportskog direktora kluba. Tu je scenarij bio sličan onom trenerskom. Tomislav Butina bio je prvi favorit za preuzimanje te zahtjevne funkcije, a onda je odjeknula informacija, a koju je Germanijak prvi saznao, da je glavni kandidat za novog trenera Dinama Ivan Mance.

Riječki strateg i slovenski trener Milanič surađivali su zajedno u Pafosu, Mance je prilično nahvalio Milaniča u razgovoru za Sportske novosti, i činilo se da će njih dvojica doći u ‘paketu’.

Međutim, s obzirom na posljednje informacije, a koje govore da je Čačić ponovno postao prvi favorit za preuzimanje Dinamove klupe, umjesto kombinacije Milanič-Mance, možda ipak dobijemo kombinaciju Čačić-Butina. Ili se pronađe neko hibridno-kompromisno rješenje pa na kraju trener ostane Ante Čačić, a sportski direktor postane Ivan Mance.

Sve u svemu, nakon uživanja u 33. tituli prvaka, ostaje nam 'refreshati' službenu stranicu kluba i iščekivati 'plave dimove'.


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoPrva HNLAnte ČačićTomislav ButinaIvan ManceDarko Milanič

Ostale Vijesti