Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Germanijak doznaje: Dinamova Skupština 25. rujna, Statut nije na dnevnom redu. Nekoliko je mogućih raspleta

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 18.09.23. | 16:45

Idući ponedjeljak opet će u Maksimiru biti 'Dan D', čeka li nas konačno rješenje ili novi zaokret u borbi za vlast?

Mirko Barišić uputio je poziv članovima Dinamove Skupštine za sjednicu Skupštine koja će se održati u ponedjeljak 25.rujna u 18 sati. Mjesto radnje ovaj put bit će na stadionu Maksimir, vjerojatno i iz sigurnosnih razloga, jer u ožujku je u Sheratonu atmosfera bila na rubu kaosa. A tko zna što će se događati na ovoj Skupštini, mogući su razni raspleti ili, možda, novi zapleti. U ovom trenutku nitko ne zna čeka li nas konačno rješenje ili neki novi zaokret u priči oko borbe za vlast u Dinamu. No, krenimo redom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvo, u prijedlogu dnevnog reda, koji je Barišić poslao skupštinarima, nema točke o novom Statutu. Znalo se, ali sad je službeno. Nakon utvrđivanja dnevnog reda i verifikacije članova Skupštine, uslijedit će verifikacija zapisnika sa sjednice Skupštine od 12.prosinca, uz zapisnik o provedenom nadzoru Gradskog ureda za opću Upravu. Potom je pod točkom četiri planirano usvajanje financijskog izvješća iz 2022., zatim 'Obavijest zakonskog zastupnika o popunjavanju Upitnika o funkcioniranju sustava financijskog upravljanja i kontrola - samoprocjeni za 2022. godinu.' I onda, tek u šesto točki na red dolazi Izbor novog Izvršnog, a u sedmoj novog Nadzornog odbora. Osma i deveta točka rezervirane su za Izvješće o radu Zaklade 'Nema predaje' i informacije o stanju i poduzetim incijativama u svezi stadiona. Točka 10 ima širok nazi 'Razno', ali možda baš ona bude na kraju i zanimljiva, pod njom se svašta može 'ubaciti', ako do točke 10 uopće i dođe. Naime, mogući su različiti raspleti ove Skupštine.

Prvo - Skupština ima 65 članova. Od originalnog broja 80, sedam ih zbog smrti ili ostavki nije više u tom svojstvu, a budući da je ona Skupština iz ožujka poništena, osam članova iz redova povjerenika još nisu verificirani. A tu dolazimo do prve 'začkuljice'. U Skupštinu automatski ulazi osam povjerenika s najviše upisanih članova od zadnje Skupštine do pet dana prije nove Skupštine. Što znači da će se gledati uspješnost učlanjenja od 13.prosinca do 20.rujna, a to može promijeniti poredak povjerenika, odnosno, da ih ne bude sedam kao prije iz redova navijača, koji su bili protiv Zdravka Mamića i njegove struje u Skupštini.

Drugo - da bi postojao kvorum, mora na sjednici biti 41 zastupnik (polovica ukupnog broja članova). Jasno je da će tzv. Barišićeva strana sama teško skupiti kvorum, jer, nije ga imala ni na prošloj Skupštini, ako ne računamo spomenute povjerenike, do čijeg verificiranja nije ni došlo. A onda, ako bude kvoruma, to bi moglo značiti dvije stvari. Ili su se 'sukobljene' struje, Barišićeva i Zorićeva dogovorile, kako se već neko vrijeme nagađa u javnosti pa će izglasati/podijeliti funkcije u klubu, izigrati navijače/članove i nastaviti po starom ili možda Damir Zorić i njegovi partneri imaju neki drugu zamisao. Recimo, da na točki glasanja za Izvršni ili Nadzorni odbor sruše kvorum i dovedu Skupštinu u pat poziciju. Jer, po naredbi Sportske inspekcije Dinamo do 15.studenog MORA imenovati novi IO i NO. Ako to ne učini na Skupštini, jasno je da bi se aktualna vlast u klubu našla u vremenskom tjesnacu, što bi drugoj strani, formalno još uvijek suprotstavljenoj, dalo dosta manevarskog prostora u kojem bi mogla dobiti više ustupaka.

Treće - bude li većina povjerenika u Skupštini ipak iz redova navijača, koji su potpuno protiv Zdravka Mamića i tih njegovih zagovaratelja, a oni odbiju doći na sjednicu, jer Statut nije na dnevnom redu, mogao bi Mirko Barišić ostati bez dosta glasova podrške, možda i bez kvoruma. Nije isključeno, kažu neki izvori, da se na Skupštini potegne i pitanje smjene Mirka Barišića, ako određene skupine shvate da imaju jake adute za takav potez. Priča se, stoga, da su predstavnici navijača neki dan Mirku Barišiću jasno rekli da, bez obzira na Statut, traže četiri mjesta u novom IO-u i dva u NO-u, da je to uvjet za podršku na Skupštini i daljnjeg mira oko kluba. E sad, tko je s kim sklopio 'deal' i koliko si ti dogovori čvrsti, ima li netko adute, koje će izvući iz rukava u zadnji tren, saznat ćemo, ne prije, u ponedjeljak.

Sve je moguće, to smo već vidjeli u ovom dvorskim borbama u Dinamu, koje će na Skupštini ili završiti ili dobiti novu, još dramatičniju epizodu.



Tagovi

Skupština GNK DinamoGNK DinamoDamir ZorićMirko Barišić

Ostale Vijesti