FIFA drastično mijenja nogomet - ukida se zaleđe, uvode narančasti karton i penali kao u hokeju, bit će i više izmjena...

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 19.01.17. | 21:00

FIFA najavljuje nove revolucionarne promjene.

Svjetska krovna nogometna federacija već je odlučila da će se Svjetsko prvenstvo 2028. godine igrati s 48 momčadi, ali to je bio tek početak značajnih promjena u nogometu. Gianni Infantino već je najavio proširenje Svjetskog klupskog prvenstva, a danas su aktualne i promjene u pravilima igre. Njih je predstavio legendarni Marco van Basten koji je u FIFA-i zadužen za tehnološki razvoj nogometa. Nizozemac je svaku ideju promjena obrazložio pa pročitajte zbog čega bi nogomet mogao doživjeti strahovite promjene…

UKIDANJE ZALEĐA

Mislim da bi moglo biti jako zanimljivo gledati nogomet bez zaleđa. Moderni nogomet ionako trenutno često izgleda kao rukomet s devet ili deset igrača ispred svojeg gola. Teško je postići gol kao što je i teško kreirani nešto u malom prostoru koji vam je ostavljen. Kada bismo igrali bez zaleđa imali bi više šanse za postizanje gola.

NOVI KARTON I PRIVREMENO ISKLJUČENJE

Ideja je da se uvede narančasti karton koji bi, za incidente koji su po težini između onih za žuti i crveni karton, igrača poslao van igre na 10 minuta.

NOVI PENALI

Svi su prilično umorni nakon 120 minuta pa mislim da bi se penali trebali izvoditi nakon 90 minuta, ali na drugi način. Igrač bi u akciju 'jedan na jedan' s golmanom krenuo s nekih 25 metara od gola, a morao bi pucati u roku od 8 sekundi. To bi značilo da bi se golovi postizali više na umijeće, a manje na sreću. To je vjerojatno i spektakularnije, ali najvažnije je da je to više nogomet nego aktualno raspucavanje. No, nervoza ostaje.

POSLJEDNJIH 10 MINUTA SA ZAUSTAVLJANJEM VREMENA

U ovom razdoblju bi se sat trebao zaustavljati svaki put kad lopta izađe van terena ili nakon prekršaja. To je jedan način da zaustavimo 'krađu vremena'.

VEĆI BROJ IZMJENA

Ovo pravilo se odnosi isključivo na utakmice u kojima se igraju produžeci, a po njemu bi treneri u dodatnih 15 ili 30 minuta imali mogućnost uvođenja dodatnog igrača. S tim pravilom već eksperimentiraju Nijemci u tamošnjem kupu.

SAMO KAPETANI PRIČAJU

Ovo pravilo uspješno provodi ragbi, a po njemu samo kapetani smiju pričati sa sucima. Tako bi izbjegli ružne grupne proteste prema sucima.

MAKSIMALNI BROJ PREKRŠAJA

Trebalo bi, kao u košarci, ograničiti broj prekršaja koje jedan igrač može napraviti. To bi igrače tjeralo na oprezniju igru.

MANJE UTAKMICA

Trebamo promovirati kvalitetu, a ne kvantitetu. Trenutno imamo previše utakmica. Moramo zaštiti igrače jer oni, zbog takvog broja utakmica, gube na svježini, a to je loše za sam sport. Posebno pate svjetska i europska prvenstva jer igrači na njih dolaze iscrpljeni jer igraju i po 75 službenih utakmica godišnje. Po meni bi maksimalni broj utakmica trebao biti između 55 i 60.

8 PROTIV 8

U profesionalnom nogometu treba ostati 11 igrača u momčadi, ali za djecu ili veterane bi 8 protiv 8 bilo savršeno.

LETEĆE IZMJENE

Još jedno pravilo koje bi vezali samo za mlađe kategorije. Treba vidjeti kako bi to izgledalo.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

FIFAMarco van Basten

Ostale Vijesti