REUTERS/Dilara Senkaya
REUTERS/Dilara Senkaya

Fenerbahçe ove sezone ima omjer 19-0-0 i lovi svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 02.11.23. | 17:04

Loša vijest za momčad Dominika Livakovića je ta da Galatasaray također bilježi 'nesvakidašnju' sezonu...

U 19 ovosezonskih utakmica, turski viceprvak Fenerbahçe, ujedno i novi klub hrvatske jedinice Dominika Livakovića, upisao je nevjerojatnih 19 pobjeda uz još nevjerojatniju gol-razliku od 58-10. U prvenstvu Fenerbahçe ima omjer od 10-0-0 uz gol-razliku 29-5, a u kvalifikacijama za Europsku ligu i prva tri kola grupne faze natjecanja omjer od 9-0-0 i, zanimljivo, identičnu gol-razliku kao i u ligi - 29-5!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

S obzirom na to da je Fenerbahçe slavio i u posljednje dvije utakmice sezone 2021./22., protiv Gaziantepa u prvenstvu (doduše, bez borbe) i Basaksehira u finalu Kupa, Fener je trenutno na nizu od 21 uzastopne pobjede čime se izjednačio s Manchester Cityjem koji je taj podvig ostvario u sezoni 2020./21., kada je osvojio naslov s tek jednim bodom prednosti ispred također impresivnog Liverpoola.

Manchester City i Fenerbahçe drže četvrto mjesto po broju uzastopnih pobjeda. Jednu pobjedu više ostvario je Real Madrid u sezoni 2014./15. Pod paskom Carla Ancelottijia Madriđani su te sezone krenuli impresivno, ali su na kraju ostali uskraćeni za sve trofeje (Ligu prvaka, La Ligu i Copu del Rey) koji su pripali - Barceloni. Drugo mjesto drži Bayern koji je u djelomičnoj korona-sezoni 2019./20. zabilježio nevjerojatne 23 pobjede u nizu. Ta, 2020. ujedno je bila i najuspješnija godina u Bayernovoj povijesti budući da su 2020. osvojili Ligu prvaka, Bundesligu, Kup, europski i njemački Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo, odnosno šest trofeja u jednoj kalendarskoj godini.

Apsolutni rekorder po broju uzastopnih pobjeda je brazilska Coritiba koja je 2011. godine nanizala 24 uzastopne pobjede u dva natjecanja - Prvenstvu države Paranaense i Brazilskom kupu, zabivši u tom periodu 76 pogodaka. Iako je Curitiba taj uspjeh ostvarila mimo prvenstva Brazila, njen podvig ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao nogometni klub s najviše uzastopnih pobjeda...

Fenerbahçeu su tako potrebne tri pobjede kako bi se izjednačio s Curitibom i postao europski klub s najviše pobjeda u nizu. No, pred liderom turske Süper Lige je prilično nezgodan raspored. U subotu dočekuju Trabzonspor, zatim gostuju kod Ludogoreca u Europskoj ligi, a onda i kod trećeplasirane Adane Demirspor. Kada bi pobijedili u te tri utakmice, viceprvaci Turske bi 26. studenog protiv Karagümrüka na domaćem terenu lovili apsolutni rekord broja uzastopnih pobjeda i ulazak u ranije spomenutu Guinnessovu knjigu rekorda.

Fener je složio impresivnu momčad

Fenerbahçe je, rekli smo, nanizao seriju od 19 uzastopnih pobjeda i pritom zabio nevjerojatnih 58 pogodaka, što iznosi čak tri po susretu. Fener je odradio blago je reći impresivan prijelazni rok u kojem je doveo čak 15 novih igrača. Među njima je doveden i Dominik Livaković za, prema podacima s Transfermarkta, 6.65 milijuna eura. Hrvatskoj jedinici u Istanbulu ide odlično, u osam susreta primio je pet pogodaka, a u čak sedam navrata sačuvao je mrežu netaknutom.

No, Livi je samo jedan od brojnih superstarova koji su ovog ljeta stigli na Bospor. Najviše je plaćen Cengiz Under (15 milijuna eura), dok su 9.75 milijuna eura platili poznate veznjake Freda iz Manchester Uniteda i Sebastiana Szymanskog iz Dinama Moskve. Za 8.31 milijun eura stigao je stoper Rodrigo Becao iz Udinesea, a iz Italije je doveden i desni bek Mert Muldur. Fenerbahce je još platio odštetu za dva mlada braniča, Merta Müldüra i Omara Fayeda te za rezervnog golmana Irfana Can Egribayata, no pravi posao odrađen je s imenima koja su u Istanbul stigli kao slobodni igrači.

Najzvučnije ime od njih je Edin Džeko koji je prošle sezone vodio Inter do finala Lige prvaka. U klub su još stigli lijevi ofenzivci Dušan Tadić iz Ajaxa i Ryan Kent iz Rangersa, a zanimljivo ime je i ono UImuta Nayira, bivšeg napadača Hajduka, koji je u dvije prethodne sezone zabio 27 pogodaka za Gireunspor i Umraniyespor. Za kraj spomenimo i polivalentnog braniča reprezentacije Gane Alexandera Djikua koji je u istanbul stigao iz Strasbourga.

Za tih 15 igrača Fenerbahçe je izdvojilo 'samo' 56 milijuna eura.

U posebno impresivnoj formi igra veteran Džeko (37) koji je u 14 utakmica zabio 12 pogodaka i tome pridodao sedam asistencija. Sebastian Stzymanski i Irfan Kahveci zabili su po devet, Dušan Tadić šest, Michy Batshuayi i Joshua King četiri...

Pomalo ironično zvuči podatak da bi bi Fenerbahçe, unatoč nizu 19-0-0 u svim natjecanjima i mogućem ulasku u Guinnessovu knjigu rekorda, ove sezone mogao ostati bez domaćih trofeja. Jer Fenerov rival i glavni konkurent Galatasaray također bilježi 'nesvakidašnju' sezonu. Galata je, naime, prvenstvo otvorila s 2-2 remijem kod Kayserispora, da bi u idućih devet kola zabilježila devet pobjeda uz gol-razliku 19-5. Uz to, Galatasaray vrlo dobro plovi u Ligi prvaka. Pobijedili su Manchester United na Old Traffordu te drže drugo mjesto skupine A iza stopostotnog Bayerna.

Veliki derbi između Fenerbahçea i Galatasaraya trebao bi se odigrati na Badnjak, 24. prosinca na stadionu Fenera, a tjedan dana kasnije, dan prije Stare godine, ova dva rivala susrest će se u Superkupu koji se igra u Rijadu. Do tog prvenstvenog kola ostalo im je još sedam utakmica. S obzirom na dosadašnju formu, ali i impresivni kadar za tursku Super ligu, ne bi nas iznenadilo kada bi Fener tu utakmicu dočekao s omjerom 17-0-0, a Galata sa 16-1-0. (nr)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dominik LivakovićFenerbahçeGalatasaraySuper Lig

Ostale Vijesti