Luka Batelic/Pixsell
Luka Batelic/Pixsell

Farmaceuti u Puli pokazali Patrika Marića - svoj novi projekt!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 29.04.24. | 13:00

Mladi napadač i reprezentativac U17 upisao je prve minute u seniorskom nogometu te time postao treći najmlađi igrač koji je debitirao ove sezone u HNL-u

Kada je Ivan Radeljić shvatio da bodovi ostaju u Puli, a to je bilo već nakon pola sata igre kada je Fago postigao treći gol za domaćina i zaključio priču, trener Slaven Belupa odlučio je izvući što se može. Pa poslao na zagrijavanje Patrika Marića kojeg je ubacio u igru u 71. minuti i tako mu omogućio da talentirano krilo upiše svoj seniorski debi za momčad iz Koprivnice.

“Nešto mi je trener najavio da računa na mene kolo ranije protiv Hajduka, ali valjda nije tijek utakmice išao u tom smjeru pa nisam debitirao. Ovoga puta mi nisu ništa rekli do trenutka kada sam odlazio na zagrijavanje. Tada su mi rekli da budem spreman i koncentriran jer ću možda zaigrati”, vedrim glasom priča Patrik koji djeluje puno ozbiljnije nego to njegove godine sugeriraju.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Marić (rođ. 2007.) je produkt škole Slaven Belupa, U17 reprezentativac, krilni igrač koji je time postao treći najmlađi debitant HNL-a u ovoj sezoni. Prije njega minute su upisali Filip Golem, napadač Rudeša koji je imao 16 godina i tri dana, odnosno Dukan Ahmeti iz Istre 1961 koji je prvoligaški nogomet okusio sa 16 godina i tri mjeseca. Marić je u petak imao 16 godina i 8 mjeseci…

“A to je neki put kojim idem, koji sam zacrtao i koji želim u životu. Puno je tu bilo odricanja, ali ništa mi nije bilo teško. Možda najteže je bilo prije tri godine ostaviti obiteljsku kuću u selu Majur u Farkaševcu i preseliti se u Koprivnicu, ali sjajno su me prihvatili i brzo je sve sjelo na svoje mjesto. Uostalom, olakšao sam roditeljima koji su mi sve omogućili, vozili me u Koprivnicu na treninge prije nego sam se preselio”, priča nam Patrik koji je prošle godine imao ozbiljnu ponudu talijanskog Udinesea da se preseli u klub iz Serie A. Nudili su mu razvoj pod etiketom “projekta kluba” i primanja s kojima bi bio najplaćenijih u 2007. godištu.

Međutim, Marić je u dogovoru s obitelji odlučio propustiti taj vlak. Sjeli su s ljudima iz Koprivnice i dobili čvrsto obećanje da će krenuti prema prvoj momčadi. Obećanje je to koje je Slaven Belupo ispunio u petak.

“Zapravo i ne znam previše detalja oko te ponude i mogućnosti da odem u Italiju. Naravno da su me pitali i rekao sam im da u tom trenutku nisam siguran želim li nastaviti u Italiji. Ne pitajte me za razlog jer ne znam niti sam. Osjetio sam da bi bilo bolje ostati ovdje i čekati svoju priliku. Na koncu se pokazalo da je to bilo ispravno”, objašnjava nam ovaj mladić kojem puno znači potpora kluba i plan koji su stavili pred njega. Baš kao i podrška koju ima u Koprivnici.

“Trener i dečki su mi dali podršku nakon debija, drago mi je da sam ispunio očekivanja koja su stavili pred mene”.

Marić je krenuo s nogometom u lokalnom Rovišću. Sjeća se prvog treninga na koji je stigao sa samo pet godina.

“Trener Tomislav Flinta rekao je tati da ću biti zmaj od igrača. Uvijek se toga sjetim kada napravim korak više u karijeri kao što je bio ovaj u petak”.

Poslije Rovišća otišao je u Bjelovar gdje su ga spazili skauti Slavena. Živi u Koprivnici s dva cimera, ide u sportsku gimnaziju i privatno vrijeme troši na - nogomet.

“Svaki slobodni trenutak radim na sebi. Bilo bi mi žao potrošiti dragocjeno vrijeme na bilo što drugo osim na trening”, pojašnjava ovaj 16-godišnjak.

Većinu vremena trenira s kadetima, u posljednje vrijeme priključen je seniorima. Do kraja sezone pred sebe je stavio cilj skupiti još pokoju minutu u HNL-u, potajno se nada i prvijencu…

“Bit će kako bude. Imam svoje ciljeve i znam da je put do njih posut zamkama i iskušenjima. Spreman sam na te izazove”, zbori mladi Marić koji je standardan u U17 reprezentaciji za koju se nada da bi mogao nastupiti na Euru. Daljnje neke želje su A reprezentacija i neka od liga petica.

“Ne zanosim se snovima, već želim iskoristiti realnost koju živim. U dogovoru sa klubom i svojim agentom Matejom Škegrom, želim se ostvariti prvo u Slavenu, to je cilj sada. Vjerujem da uz puno truda mogu ispuniti sve daljnje ciljeve koje sam stavio pred sebe”, skromno je zaključio Patrik Marić.



Tagovi

Slaven BelupoHNLHrvatska nogometna ligaPatrik Marić

Ostale Vijesti