REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

'Faktor Bellingham' nedostajao je Engleskoj i Kaneu: Mogu li Tri lava na 'rivalskom teritoriju' do prvog europskog zlata? (GRAFIKA/VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 18.10.23. | 11:11

Reprezentacija Engleske impresionirala je u kvalifikacijama za Euro, a generacija koju je Gareth Southgate vodi već četvrti ciklus približava se svojem vrhuncu.

Nakon turbulentne Lige nacija, koju je Engleska zaključila bez pobjede i ispadanjem u diviziju B, Tri lava suvereno su se prošetala kvalifikacijama za Euro i potvrdila da će u Njemačkoj biti jedan od najvećih kandidata za zlato, svoje - zbog svoje tradicije i igračke kvalitete prilično nevjerojatno - tek drugo u povijesti. Jedino su osvojili na domaćem tlu 1966., svladavši u finalu Njemačku u jednoj od najkontroverznijih utakmica ikada. Ova engleska reprezentacija približava se svojem vrhuncu i s pravom se može nadati da na terenu najvećeg rivala dohvati trofej nakon 58 godina

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) .

Engleska je stigla vrlo blizu naslovu na svoja posljednja tri velika natjecanja. Na Svjetskom prvenstvu 2018. u polufinalu ih je zaustavila Hrvatska, potom su u finalnu Eura na Wembleyju 2021. izgubili od Italije, a godinu i nešto kasnije, u četvrtfinalu Eura, zaustavila ih je, unatoč dobroj igri, reprezentacija Francuske s 2-1. Ta engleska reprezentacija polagano se približava svojem vrhuncu kojeg bi mogla doživjeti već idućeg ljeta u Njemačkoj, a onda ga produžiti i do Mundijala u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Englezi su u tekućim kvalifikacijama za Euro dva puta svladali Italiju, 2-1 u Napulju i 3-1 u Londonu u kojem su se bez većih problema obračunali s Ukrajinom (2-0), a posebno impresivni bili su protiv Sjeverne Makedonije (7-0). Jedini gubitak bodova doživjeli su u poljskom Wroclawu remiziravši s Ukrajinom (1-1).

Zanimljivo, u sinoćnjoj utakmici protiv Italije zaigralo je čak osam igrača koje su Ivan Perišić i Mario Mandžukić izbacili iz polufinala Rusije 2018, od čega je njih šest startalo u udarnoj momčadi Garetha Southgatea (Jordan Pickford, Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire, Kierran Trippier i Harry Kane), a dio tog kadra bili su Marcus Rahford (starter protiv Talijana) i Trent Alexander Arnold (klupa za pričuve). U odnosu na finale Eura na Wembleyju 2021., 10 sinoćnjih startera bilo je u kadru engleske reprezentacije za tu utakmicu s time da je njih osam krenulo od prve minute, Rashford je ušao s klupe za pričuve, a Bellingham nije ulazio u igru.

U odnosu na poraz od viceprvaka svijeta prošle zime u Kataru, čak 18 igrača koji su sinoć izborili Euro bio je dio Southgateovog kadra u Kataru, s time da je osam sinoćnjih startera započelo utakmicu protiv Les Bluesa, Rashford je u Kataru ušao s klupe, a Kalvin Phillips i Trippier nisu ulazili u igru.

Southgate već više od pet godina drži isti defenzivni (Pickford, Walker, Stones, Magure, Trippier) i ofenzivni (Kane, Rashford) kostur, a istog je pojačao mladim veznjacima od 100+ milijuna funti, Bellinghamom i Riceom, dok je napadački arsenal dodatno proširio Phillom Fodenom, Jackom Grealishem i Bukayom Sakom, a u konkurenciji za Njemačku svakako će biti i Raheem Steerling, Jadon Sancho i Mason Mount ako poprave svoju formu u narednih manje od godinu dana.

Gareth Southgate u ovom trenutku može računati na dvije iznimno jake momčadi:

"Naš posao u ovim kvalifikacijama nije završen. Moramo učiniti sve ne bi li pobijedili dvije utakmice u studenom (Sjeverna Makedonija i Malta, op.p) kako bismo osigurali nositeljsko mjesto na Euru. Moramo se nastaviti uigravati, rasti. Ova momčad može još napredovati. Imali smo najtežu kvalifikacijsku grupu kada govorimo o renkingu suparnika. Ljudi su nas 'kritizirali' jer nismo najbolje reprezentacije u skupini (Italiju i Ukrajinu, op.p.) pobjeđivali s većom razlikom, no igrali smo jako dobro", rekao je nakon pobjede protiv Italije Southgate.

Englezi djeluju moćno, samouvjereno. Igraju iznimno smireni nogomet, dominanti su u skoku, tehnički iznimno potkovani u vezi (za razliku od prethodnih generacija) i nevjerojatno ubojiti u napadu. Iako je obrana Engleska nepromijenjena praktički pet-šest godina, ključni argument za englesko osvajanje naslova u Njemačkoj su dva igrača od kojih je jedan 'sadašnjost' njemačke Bundeslige, a drugi 'prošlost'. Napadač Bayerna Kane je jedan od najubojitijih strijelaca svih vremena, a u posljednje dvije godine dobio je iza svojih leđa najjaču moguću podršku u vidu donedavnog igrača Borussije Dortmund, Judea Bellinghama kojeg samo teška ozljeda može spriječiti da jednoga dana ne osvoji Zlatnu loptu.

Jer, mladi 20-godišnji Englez irskog podrijetla danas je najbolji igrač i nositelj igre Real Madrida, a, uz Kanea i engleske reprezentacije. Bellingham je sinoć 'namjestio' Kaneu prvi od dva pogotka, nakon što je svojim solo prodorom izborio jedanaesterac, a onda je, početkom nastavka, izveo pravo remek djelo, kada se izvanserijskim potezom oslobodio čuvara i krenuo u prodor te je na kraju asistirao Rashfordu za prekoret Tri lava (VIDEO - SportKlub).

Osim konkretnog učinka, u vidu asistencije i izborenog jedanaesterca, Bellingham je protiv Italije imao tri od četiri uspješna driblinga, osam od 13 izborenih duela, kreirao je jednu veliku šansu, imao dva ključna dodavanja, no, ponajviše, u mladom veznjaku Kraljeva, Tri lava su dobila istinsku svjetsku klasu.

"S obzirom na to da sam prvotimac Real Madrida od mene se traži da u svakoj utakmici isporučim gol, asistenciju ili da budem jedan od ključnih igrača u pobjedi naše momčadi. Real Madrid je klubu kojem želim provesti idućih 10-15 godina. Uživam igrajući u Madridu, a to se oslikava i na mojim nastupima za reprezentaciju", rekao je nakon utakmice Bellingham.

Bellingham je jučer dobio nagradu za igrača utakmice, a to je, nevjerojatno, već deveta takva nagrada koju je zaradio u tekućoj sezoni!

Upravo je 'Faktor Bellingham' nedostajao ovoj Engleskoj koja je i ranije imala zvučnu i uigranu obranu te ubojiti i potentni napad, da od jednog od pritajenih naslova za zlato, postanu možda i najveći. No, u cijeloj toj jednadžbi ne smijemo izostaviti jedan bitnu stavku, koji se zove 'gubitnički engleski mentalitet'. Nije ovo prvi put da su se Englezi prošetali kvalifikacijama, da su imali na papiru jednu od najjačih momčadi turnira, a onda su u potpunosti podbacili na velikom natjecanju...

Talijani? Europski prvaci Azzurri krenuli su u smjenu generacija, imaju mladu i zanimljivu momčad koja se tek treba dokazati na velikoj sceni. U prvom dijelu na Wembleyju dokazali su kako se mogu nositi i s najboljim reprezentacijama Europe, no za nešto više morat će pojesti još puno žganaca prije svega pobijediti Sjevernu Makedoniju i ne izgubiti od Ukrajine u studenom.

Oglas

Euro 2024, kvalifikacije

Četvrtak, 12. listopada

Skupina A

Španjolska – Škotska, 2-0

Cipar – Norveška, 0-4

Skupina D

Latvija – Armenija 2-0

Hrvatska – Turska, 0-1

Skupina E

Albanija – Češka, 3-0

Ovčji Otoci – Poljska, 0-2

Skupina I

Andora – Kosovo, 0-3

Bjelorusija – Rumunjska, 0-0

Izrael – Švicarska, odgođeno

Petak, 13. listopada

Skupina B

Nizozemska – Francuska 1-2

R. Irska – Grčka 0-2

Skupina F

Estonija – Azerbajdžan 0-2

Austrija – Belgija 2-3

Skupina J

Island – Luksemburg 1-1

Portugal – Slovačka 3-2

Lihtenštajn – BiH 0-2

Subota, 14. listopada

Skupina C

Ukrajina – S. Makedonija, 2-0

Italija – Malta 4-0

Skupina G

Bugarska – Litva, 0-2

Mađarska – Srbija 2-1

Skupina H

S. Irska – San Marino, 3-0

Slovenija – Finska, 3-0

Danska – Kazahstan 3-1

Nedjelja, 15. Listopada

Skupina A

Gruzija – Cipar 4-0

Norveška – Španjolska 0-1

Skupina D

Turska – Latvija 4-0

Wales – Hrvatska 2-1

Skupina E

Češka – Ovčji Otoci 1-0

Poljska – Moldova 1-1

Skupina I

Švicarska – Bjelorusija 3-3

Rumunjska – Andora 4-0

Kosovo – Izrael odgođeno

Ponedjeljak, 16. listopada

Skupina B

Grčka – Nizozemska, 0-1

Gibraltar – R. Irska, 0-4

Skupina F

Azerbajdžan – Austrija, 0-1

Belgija – Švedska, 1-1 *prekinuto

Skupina J

Island – Lihtenštajn, 4-0

BiH – Portugal, 0-5

Luksemburg – Slovačka, 0-1

Utorak, 17. listopada

Skupina C

Engleska – Italija 3-1

Malta – Ukrajina 1-3

Skupina G

Srbija – Crna Gora 3-1

Litva – Mađarska 2-2

Skupina H

Finska – Kazahstan 1-2

S. Irska – Slovenija 0-1

San Marino – Danska 1-2


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Kvalifikacije za Euro 2024Jude BellinghamGareth Southgate

Ostale Vijesti