REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

VIDEO Englezi potvrdili kvalitetu i potencijal, braniteljima naslova 'visi' Euro

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 17.10.23. | 21:58

Engleska je svladala na Wembleyju Italiju i postala deveta reprezentacija koja je izborila Njemačku 2024. Europski prvaci sada moraju pobijediti Makedoniju i ne izgubiti od Ukrajine.

Engleska je postala deveta reprezentacija koja je osigurala svoje mjesto na Euru u Njemačkoj 2024. Engleska je, poznato je, u povijesti osvojila tek jedno zlato, 1966. u Engleskoj protiv Njemačke. Sada Tri lava u rivalskoj državi love drugo zlato. Da će biti jedni od najvećih favorita potvrđuju iz utakmice u utakmicu, između ostalog i večerašnjoj u kojoj su se s 3-1 pobjedom osvetili Talijanima za poraz u finalu Eura 2020 i zakomplicirali život rivalima.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) .

Ova engleska generacija ima neizmjerni potencijal, a 'nova' talijanska to tek treba pokazati. Gareth Southgate na teren je poslao očekivanu postavu u 4-2-3-1 formaciji, s vrlo jakim defenzivnim blokom i tri rasna napadača predvođena napadačem Harryjem Kaneom i polušpicom Judeom Bellinghamom, ujedno i najboljim igračem utakmice. Na terenu je kod Engleza bio veliki broj igrača koji su prije više od dvije godine istrčali na Wembleyju na finalu Eura, a samo su golman Gianluigi Donnarumma, Giovanni Di Lorenzo i Nicolo Barella bili starteri kod viceprvaka Starog kontinenta.

Ova nova Italija krenula je jako dobro. Iako se činilo da Englezi kontroliraju utakmicu, Talijani su poveli u 15. minuti kada je Gianluca Scamacca zabio gol na dodavanje jednog od nekolicine 'zlatnih starosjedioca' Di Lorenza. Scamacca je ubrzo mogao ponovno šokirati Wembley, ali nije bio precizan. Italiji je pripala prva četvrtina utakmice iako su Englezi držali posjed i igrali s mnogo dodavanja.

Asistent Di Lorenzo skrivio je jedanaesterac u 29. minuti, nakon prodora Bellinghama, kojeg je nakon pregledavanja VAR-a realizirao kapetan Kane. Do kraja poluvremena obje reprezentacije imale su po jednu dobru priliku, a posebno opasan kod Talijana bio je Destiny Udogie, no Jordan Pickford bio je siguran. Mladi krilni igrač Tottenhama Udogie odigrao je jako dobro prvo poluvrijeme,po lijevoj strani unio je veliku energiju i dodatnu dimenziju talijanskoj igri.

Engleska je u tim trenucima bila sigurna na Euru. U nastavak utakmice Tri lava ušla su samouvjereno, a do preokreta stigli su u 57. minuti. Bellingham se fantastično oslobodio čuvara, krenuo u prodor i dodao Rashfordu koji topovskim udarcem zakucava loptu u mrežu. Tu je već bilo izgledno da će Talijani o svojoj sudbini definitivno morati odlučivati u posljednja dva kola. Englezi su izborili Euro u 76. minuti, nakon što je Kane na centru osvojio duel i krenuo sam prema Donnarummi. To mu je bio 61. pogodak za Englesku.

Do kraja utakmice nogometaši Engleske sačuvali su stečenu prednost, a Talijani se sada kreću 'osveti' Makedoncima za izbacivanje sa Svjetskog prvenstva, potom i vjerojatno odlučujuću utakmicu protiv Ukrajine koja je danas uz male probleme pobijedila Maltu 3-1, te ima tri boda i utakmicu više od branitelja naslova.

Golove s utakmice možete pogledati OVDJE. (SportKlub)

Oglas

Euro 2024, kvalifikacije

Četvrtak, 12. listopada

Skupina A

Španjolska – Škotska, 2-0

Cipar – Norveška, 0-4

Skupina D

Latvija – Armenija 2-0

Hrvatska – Turska, 0-1

Skupina E

Albanija – Češka, 3-0

Ovčji Otoci – Poljska, 0-2

Skupina I

Andora – Kosovo, 0-3

Bjelorusija – Rumunjska, 0-0

Izrael – Švicarska, odgođeno

Petak, 13. listopada

Skupina B

Nizozemska – Francuska 1-2

R. Irska – Grčka 0-2

Skupina F

Estonija – Azerbajdžan 0-2

Austrija – Belgija 2-3

Skupina J

Island – Luksemburg 1-1

Portugal – Slovačka 3-2

Lihtenštajn – BiH 0-2

Subota, 14. listopada

Skupina C

Ukrajina – S. Makedonija, 2-0

Italija – Malta 4-0

Skupina G

Bugarska – Litva, 0-2

Mađarska – Srbija 2-1

Skupina H

S. Irska – San Marino, 3-0

Slovenija – Finska, 3-0

Danska – Kazahstan 3-1

Nedjelja, 15. Listopada

Skupina A

Gruzija – Cipar 4-0

Norveška – Španjolska 0-1

Skupina D

Turska – Latvija 4-0

Wales – Hrvatska 2-1

Skupina E

Češka – Ovčji Otoci 1-0

Poljska – Moldova 1-1

Skupina I

Švicarska – Bjelorusija 3-3

Rumunjska – Andora 4-0

Kosovo – Izrael odgođeno

Ponedjeljak, 16. listopada

Skupina B

Grčka – Nizozemska, 0-1

Gibraltar – R. Irska, 0-4

Skupina F

Azerbajdžan – Austrija, 0-1

Belgija – Švedska, 1-1 *prekinuto

Skupina J

Island – Lihtenštajn, 4-0

BiH – Portugal, 0-5

Luksemburg – Slovačka, 0-1

Utorak, 17. listopada

Skupina C

Engleska – Italija 3-1

Malta – Ukrajina 1-3

Skupina G

Srbija – Crna Gora 3-1

Litva – Mađarska 2-2

Skupina H

Finska – Kazahstan 1-2

S. Irska – Slovenija 0-1

San Marino – Danska 1-2


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Engleska nogometna reprezentacijaTalijanska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Kvalifikacije za EuroKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti