Eduardo u velikom intervjuu poručio Englezima: Hrvatska igra dobro velike utakmice na velikim natjecanjima

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 03.04.21. | 12:03

Bivši hrvatski reprezentativac poručio Arsenalu da mora kupiti kvalitetnija pojačanja

„Kad Van Persie nije igrao dobro, Adebayor je odlučivao utakmice. Kad Adebayor nije igrao dobro, Eduardo je odlučivao utakmice. Kad Eduardo nije igrao dobro, Fabregas je odlučivao utakmice“. 

Tako glasi početak analize Arsenalove sezone od Eduarda da Silve, nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca i napadača Topnika.

Popularni Dudu je u velikom intervjuu sa britanski Sky Sports dao svoje mišljenje o Arsenalovoj sezoni. Vjeruje da bi njegov bivši klub imao isti nekadašnji pobjednički mentalitet ako bi angažirao još jednog pravog strijelca pored Aubameyanga.

„Aubameyang je napadač svjetske klase. Postiže važne golove, ali veliki klub poput Arsenala ne bi smio zavisiti o jednom ili dvojici igrača. Aubameyng treba još dvojicu ili trojicu takvih oko sebe. Nogomet se mijenja iz godine u godinu, klubovi sve više investiraju i kupuju sve kvalitetnije igrače. Mislim da Arsenal i dalje ima isti mentalitet kao u vrijeme kad sam ja igrao. Ima jednog vrhunskog igrača, ali su ostali investicije koje klub gleda da proda za više nego što ih je kupio“.

Podsjeća kako je on došao.

Mene su kupili iz Dinamo Zagreba – velikog hrvatskog kluba. Ali nisam bio skupo pojačanje. Danas ako žellite instant uspjeh, ne možete raditi kao što Arsenal radi. Arsenal mora investirati u tri, četiri ili pet kvalitetnih nogometaša kako bi se vratio u vrh“.

Iako su mladi igrači kao što su Bukayo Saka ili Emile-Smith Rowe ove sezone napravili ogroman napredak, Arsenal i dalje ovvisi o golovima Aubamyanga i Lacazettea, jedinih u momčadi koji su ove sezone dali 10 ili više golova u svim natjecanjima.

U sezoni kada je Eduardo doživio stravičan prijelom noge, Arsenal je imao drugi najefektniji napad u Premier league i završio je sezonu sa samo četiri boda manje od prvaka Chelsea. Od tada Arsenal nije prišao ni blizu borbe za titulu.

Eduardo se kasnije vratio poslije dugog procesa rehabilitacije ali nije više bio isti igrač. Ni Artetin Arsenal danas nije ni blizu isti kada taj Wengerov Arsenal.

„Ne mogu usporediti Mikela sa Wengerom. Meni je Arsene bio jedini trener u Arsenalu, ali mislim da je Arsenal napravio dobar potez sa izborom Artete za trenera. On je mlad, gladan i radio je pod najboljim svjetskim trenerom Guardiolom. Samo mu treba vremena. Već je osvojio FA Cup i samo mu je potrebno dodatno vrijeme da pogodi sa pojačanjima. Siguran sam da će već sljedeće sezone biti bolji. Ni ova sezona nije izgubljena. Arsenal ima priliku osvojiti Europa League. To treba biti prioritet jer je to lakši put do Lige prvaka nego kroz prvenstvo. A igranje u Ligi prvaka mora biti specijalan izazov igračima jer je riječ o najvažnijem natjecanju na svijetu“.  

Matthew Childs/Action ImagesMatthew Childs/Action Images


Eduardo je još ranije isticao da je najviše volio igrati sa Fabregasom. Danas u Martinu Odegaardu vidi mogućeg nasljednika slavnog Španjolca.

„Sjećam se kao jučer da je bilo kad sam otišao iz Arsenala. Pamtim sve lijepe trenutke provedene u Londonu. Taj naš Arsenal je igrao prekrasan nogomet. Nedostaju mi ta vremena. Bio sam veliki fan Cesca Fabergasa. On je igrao tako dobro i nekad je djelovao da ne može izgubiti loptu na utakmicama i treninzima. Najbolji nogometaš sa kojim sam igrao. Odegaard je jako talentiran mladić. Svaki bivši ili sadašnji nogometaš bi volio igrati sa takvim igračem. Odegaard bi po kvaliteti mogao igrati u svim prošlim generacijama Arsenala“.

Osim po igrama u Arsenalu, Eduardo je engleskoj publici ostao u (lošem) pamćenju i po igrama u dresu hrvatske nogometne momčadi. Tada je Hrvatska u povijesnoj pobjedi na Wembleyu ostavila Engleze bez plasmana na EURO. 

Ovog ljeta če Engleska i Hrvatska opet biti rivali u skupini na europskom prvenstvu. Eduardo misli da će obje reprezentacije proći skupinu.

„Hrvatska napreduje svake godine i jako dobro igra velike utakmice na velikim natjecanjima. Posljednih godina je Engleska uvijek imala velike probleme protiv Hrvatske. Jesu se neki reprezentativci oprostili od poslije srebra u Rusiji ali momčad i dalje ima veliku kvalitetu. Engleska će morati strepiti od hrvatskih veznjaka i napadača. Od Modrića naravno. Perišić je legenda hrvatskog nogometa. Kovačić igra sve bolje u reprezentaciji. Mario Pašalić i Ante Rebić su također igrači na koje treba obratiti pažnju. Imamo mnogo igrača koji mogu napraviti probleme Engleskoj, ali mislim da će obje reprezentaciji proći skupinu“, poručio je Dudu.


Tagovi

Eduardo da SilvaArsenalEmmanuel AdebayorCesc FabregasMartin OdegaardPierre-Emerick AubameyangBukayo Saka

Ostale Vijesti