REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Dyche nije svemoguć, Salah i Gakpo ostavili gradske rivale ‘zabetonirane’ u borbi za ostanak

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 13.02.23. | 22:49

Ključ današnjeg ogleda bila je brzina Liverpoola i tromost Evertona, a s ova tri boda Redsi su preskočili Chelsea (od kojeg imaju i utakmicu manje) te su stigli do devetog mjesta.

Razlika u kvaliteti presudila je gradski derbi Liverpoola i Evertona. Kloppova momčad slavila je s 2:0, golove su zabijali Salah (36.) te Gakpo (49.), a ovaj poraz zadao je novu rundu glavobolja za momčad s Goodison Parka koja se ne nalazi slučajno na 18. mjestu Premier lige. S ova tri boda Liverpool je preskočio Chelsea na devetom mjestu, dok je Everton ostao na skromnih +3 u odnosu na posljednji Southampton.

Prvu pravu priliku vidjeli smo u 18. minuti. Bajčetić je ubacio s desne strane, Nunez je pokušao škaricama zaprijetiti prema golu kojeg brani Pickford, ali prije nego li je lopta došla do jedinice Gordi Albiona i Evertona je na nju ‘naletio’ Gakpo koji je ostao pomalo iznenađen prigodom u kojoj se našao pa tako nije uspio ozbiljnije ugroziti gol gostiju,

Novi trener Evertona, Sean Dyche, gotovo da nije mogao dobiti teži raspored po dolasku u klub, ali to ga nije zaustavilo da u svojem debiju ostvari važnu pobjedu i minimalnim rezultatom svlada Arsenal, trenutno vodeću momčad Premier lige. Bivšem treneru Burnleyja su u tom ogledu pobjedu osigurali ‘njegovi dečki’. McNeil je asistirao, Tarkowski poentirao, a već nakon tih 90 minuta bilo je jasno kako će Everton na ‘burnelyjevski način’ ove sezone pokušati izboriti ostanak.

Dyche je trener starog kova. Sustav kojeg preferira je klasičnih 4-4-2, s dvije šestice u sredini, ljevakom na mjestu lijevog veznog te dešnjakom na mjestu desnog veznog. Što se tiče napadača, njegova ideja je da jedan od njih bude visok, jak i snažan, a onaj drugi da je brzonog, okretan te da kontinuirano radi pritisak na obranu protivnika. Tako je njegov Burnley ‘100 godina’ prkosio zakonima modernog nogometa, a Dyche je godinu za godinu dokazivao kako za uspjeh nije potrebna isključivo individualna kvalitete, već primarno timski duh. A u Evertonu je možda baš taj timski duh nešto čega najviše nedostaje…

Najluđih 60 sekundi utakmice vidjeli smo u 36. minuti ogleda. Prvo je Iwobi sjajno izveo udarac iz kuta, njegov ubačaj pronašao je glavu Tarkowskog, ali udarac stopera Evertona zaustavila je vratnica. I onda, dok su plavo-bijeli na neki način oplakivali promašenu priliku, sijevnula je kontra Redsa. Nunez je s loptom u nogama prevalio dobrih 50-ak metara, onda s lijeve strane sjajno pronašao usamljenog Salaha koji s 20-ak metara nije imao problem poentirati. Pickford je izašao s linije, ali je stao na pola puta (ne može ga se kriviti u ovoj situaciji), a Egipćanin prilike poput ove koju mu je servirao Nunez naprosto ne propušta.

U prvih 45 minuta gledali smo jedan relativno izjednačen susret u kojem je domaći sastav, očekivano, imao inicijativu, dok su gosti svoje prilike uglavnom tažili u polukontrama i kontrama. I prekidima, naravno, ipak im je trener Dyche! Iako je dolazak energičnog 51-godišnjaka iz Ketteringa dobro djelovao na momčad, manjak kvalitete je očigledan. Dyche je, doduše, i s puno slabijim kadrovima od ovog kojeg sad ima na raspolaganju uspijevao izboriti ostanak u Premier ligi, ali jedno je s momčadi raditi tijekom cijele sezone, a drugo ‘vaditi kestenje iz vatre’ kad je situacija nezavidna.

Vjerovali su gostujući navijači da Everton može u nastavku doći do poravnanja, ali već u 48. minuti je na semaforu bilo 2:0. Gosti su na sredini terena izgubili posjed, Hooper je samo odmahnuo rukom na njihovo traženje prekršaja, a Robertson je poput brzog vlaka osvojio veliki prostor, uposlio Trenta Alexandrea-Arnolda na desnoj strani i odmah u sprint napao prvu vratnicu. Ubačaj ponajboljeg ofenzivnog desnog beka na svijetu išao je prema drugoj stative, Coady je ‘zaspao’, a usamljeni Gakpo je iz blizine lako poentirao za povećanje vodstva. Drugi put na utakmici Liverpool dolazi do pogotka iz kontranapada, a Nizozemcu je ovo bio prvi pogodak u crvenom dresu otkako je ove zime stigao u klub iz PSV-a.


Nakon što su zabili drugi pogodak, Redsi nisu skinuli nogu s gasa. Igrali su opuštenije, lepršavije te je bilo puno izglednije da dođu do svojeg trećeg pogotka nego da nogometaši Evertona postignu pogodak za smanjenje rezultata.

U 70.minuti je Anfieldom odjeknuo veliki pljesak domaće publike, ali ne zbog novog pogotka već činjenice da se na zeleni travnjak vratio Diego Jota, sjajni Portugalac koji je protekla četiri mjeseca bio ‘out’ zbog problema s listom. Ista stvar ponovila se i devet minuta kasnije kad je u igru ušao miljenik domaćih navijača Bobby Firmino koji je ušao u posljednjih pola godine ugovora te će, prema svemu sudeći, na kraju kao slobodan igrač napustiti klub. Klopp nikada nije bježao od toga da je Bobby njegov miljenik, ali od stare slave se ne živi, a dolasci Gakpa i Nuneza, koji su danas bili veoma dobri, su mu jasno dali do znanja da više nije prvi izbor za mjesto centralnog napadača.

Everton je u drugom dijelu najbliži pogotku bio u 81. minuti. Iwobi je ubacio s desne strane, njegova lopta otišla je skroz na drugu vratnicu gdje se potkrao iza leđa obrane Tom Davies, ali njegov pokušaj otišao je preko gola te Alisson nije imao potrebe za intervencijom. Da je veznjak Evertona malo precizniji, mogli smo gledati puno zanimljiviju završnicu utakmice, ali budući da nije, domaći sastav je rutinski odradio posao do kraja.



Tagovi

LiverpoolEvertonMohamed SalahCody GakpoMerseyside derbi

Ostale Vijesti