Christian Hartmann/Action Images
Christian Hartmann/Action Images

Dvije najatraktivnije momčadi prvenstva danas love finale (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 06.07.21. | 08:06

Utakmica dva rivala počinje u 21 sat.

Večeras se s početkom u 21 sat na londonskom Wembleyju, igra prva utakmica polufinala Eura 2020. Italija protiv Španjolske, iliti repriza finala Eura 2012. Tada su Španjolci demonstrirali silu, bili na vrhuncu svoje moći i zaključili nevjerojatno četverogodišnje razdoblje s trećim uzastopnim velikim natjecanjem u nizu.

Sada je situacija malo drukčija. Obje su reprezentacije na Euro otpraćene sa skepsom. Iz ove sadašnje perspektive nelogičnom skepsom, no ona je postojala.

Talijani su dominirali kroz kvalifikacije, osvojili grupu Lige nacija, bez poraza i primljenog gola otvorili kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. No, govorili su mnogi, nije to bilo ‘to’. Ova Italija nema velikih imena kao 2006., kada su ih do naslova vodile veličine poput Buffona, Cannavara, Zambrotte, Neste, Pirla, Gattusa, De Rossija, Tottija, Del Piera, Luce Tonija, Camoranesija...

Ova Italija je spoj iskusnih i mladih igrača, a prva imena momčadi i dalje su 36-godišnji Giorgio Chiellini i 34-godišnji Leonardo Bonucci. No, ova Italija ima ‘ono nešto’, ima te zanimljive igrače koji tek trebaju ostvariti svjetsku karijeru poput Nicole Barelle, Federica Chiese, Manuela Locatelija, Gianluigija Donnarumme...

A imaju i sjajnog Jorginha koji je ključni motor ove momčadi i koji je bio presudan u Chelseajevom osvajanju europske titule, a sada bi mogao osvojiti i još jedan trofej.

No, glavna osoba ove momčadi je Roberto Mancini. Trener koji je od desetkovane reprezentacije, koja nije nastupila na Svjetskom prvenstvu, napravio momčad koja ne zna za poraz već više od 30 utakmica. Koji je od dosadne, pragmatične i taktičke Italije napravio najatraktivniju reprezentaciju na turniru, koja igra okomito i s jako puno udaraca na gol.

Mancini u ovoj utakmici ne može računati na ozlijeđenog Spinazzolu, na njegovo mjesto će Emerson, a za očekivati je da će i u ovoj utakmici Veratti dobiti prednost pred Locatellijem te Chiesa pred Berardijem. Ostatak momčadi trebao bi ostati nepromijenjen, koji je u pet dosadašnjih utakmica ostvario maksimalni učinak uz gol razliku 11:2.

Španjolska je pak reprezentacija koja je upisala jednu pobjedu u regularnom dijelu utakmice, onu 5:0 u trećem kolu protiv Slovačke. Dvije, ako računamo pobjedu na produžetke protiv Hrvatske. Grupu su otvorili s dva remija, zatim su i Švicarsku nadvisili nakon boljeg raspucavanja penala.

No, ono što im se ne može nikako zanemariti jest činjenica da su u svim utakmicama nadigrali suparnike. Još su najviše ‘visjeli’ u onoj utakmici protiv Poljske, no i tada su bili superiorni protivnik, promašili jedanaesterac za pobjedu. Hrvatsku su do 75 minute u potpunosti nadigrali, tek ih je 'vatreni uragan' razbio u posljednjih 15 minuta dvoboja i prvih 10-ak minuta prvog produžetka. Rezultat preostalih 100-tinjak minuta – 5:1 za Španjolsku i Livaković naš ponajbolji igrač. A taj jedan gol su zabili Španjolci sami sebi...

Protiv Švicarske, Španjolska je imala apsolutnu dominaciju, ali opet nije uspjela pobijediti u 90 minuta, čak ni u 120, unatoč igraču više. Dakako, u svim utakmicama Španjolci su imali preko 60 posto vremena loptu u svojim nogama. Od svojeg karakterističnog stila igre nisu, niti budu odustali...

U sastavu Luis Enriquea sigurno neće biti Pabla Sarabije koji se ozlijedio na utakmici protiv Švicarske. No, to ne bi trebao predstavljati veliki hendikep, budući da će na njegovom mjestu istrčati Dani Olmo, igrač s najvećim brojem udaraca na turniru bez postignutog pogotka.


Iako smo uvod najave započeli s onim finalem 2012. trebamo napomenuti da su se Španjolci i Talijani susreli na posljednja tri europska prvenstva. U četvrtfinalu 2008. Španjolci su slavili na penale, kasnije otišli i do kraja. Četiri godine kasnije, osim u finalu susreli su se u grupi, a rezultat je završio 1:1, da bi se Italija revanširala Španjolskoj na Euru 2016. kada su Azzurri u osmini finala slavili 2:0.

Španjolci su jedni od krivaca zašto nismo Talijane gledali u Rusiji 2018. (3:0 i 1:1 u kvalifikacijskoj grupi), a Talijani pamte 2:1 pobjedu nad Furijom u četvrtfinalu ‘srebrnog’ Mundiala 1994.

Što kaže Germania Sport kladionica?

Germania Sport blagu prednost daje Italiji. Tečaj na pobjedu Azzurra iznosi 2.70, a na pobjedu Španjolske 3.20. Isti tečaj dobijete i ako odigrate neriješeno. Da će Italija proći u finale tečaj je 1.70, a Španjolska 2.03.

Prema Germaniji, najvjerojatniji rezultat je 1:1 (6.25), slijede ga 0:0 (7.00), zatim pobjeda Italije 1:0 (7.50), a istovjetna pobjeda Španjolske vrdnuje se sa 7.75.

Germania Sport za ovu utakmicu nudi i pregršt različitih kombinacija koje možete pronaći OVDJE.

Što kaže Germanijak.hr?

Mi kažemo da nas očekuje jedna jako zanimljiva i atraktivna utakmica u kojoj ćemo, unatoč visokom ulogu, vidjeti dosta prilika, a vjerujemo i pogodaka na obje strane. Recimo igra oba daju nam se čini kao dobra oklada (1.90), a ne bi možda bilo loše niti odigrati oba daju 3+ (2.50).

 


Ostale Vijesti