MAXIM SHEMETOV/Action Images
MAXIM SHEMETOV/Action Images

Dani Olmo u velikom intervjuu za Marcu: Bjelica je trener koji me je najviše oblikovao u karijeri

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 05.07.21. | 12:04

Olmo bi trebao započeti utakmicu protiv Italije.

Dani Olmo će s reprezentacijom Španjolske sutra igrati polufinale Europskog prvenstva. Mladi Španjolac bio je u početnih 11 Furije u prve dvije utakmice na turniru, protiv Slovačke (5:0) nije ulazio, a onda je s dvije asistencije izbacio Hrvatsku u produžecima, dok je protiv Švicarske u četvrtfinalu ušao u 46. minuti nakon ozljede Pabla Sarabije te će vjerojatno krenuti od prve minute protiv Mancinijeve momčadi u utorak na Wembleyju.

Nakon što je bivši dinamovac dao intervju za najjači hrvatski sportski medij Germanijak.hr, red je došao i intervju za najjači španjolski sportski medij, poznatu Marcu.

Da ti je netko prije mjesec dana rekao da ćeš igrati polufinale Eura, bi li mu povjerovao?

"Vjerojatno ne. Ovdje smo prema vlastitim zaslugama. Zaslužujemo biti ovdje i sada nas očekuje sjajna utakmica protiv Italije. Stvorili smo nevjerojatnu grupu, kako ljudi tako i nogometaša. Došli smo daleko, ali još uvijek je najteži dio pred nama".

Ulaskom protiv Švicarske OImo je bio jedan od opasnijih Španjolaca, imao je šanse, pucao je, no gol nije stigao....

"Imali smo dosta prilika, ali nismo mogli zabiti. Mislio sam da nećemo doći penala, da ćemo prije riješiti utakmicu. No, kada je već tako bilo u raspucavanje smo ušli s maksimalnim samopouzdanjem. Neki kažu da su jedanaesterci lutrija, ja mislim da nisu. Kazneni udarci se moraju trenirati kako bi ih dobro izvodio. Bio sam siguran da ćemo pobijediti. Luis Enrique je uz to jako dobro vidio momčad, vjerovao je Unaiju Simonu i ostalima. To smo vidjeli i osjetili".

A Španjolci su penale otvorili promašajem Busquetsa....

"Nije loše pucao, prevario je Sommera. Jednostavno nije imao sreće. No, svejedno smo svi vjerovali da će Unai Simoni obraniti barem jednoga, na nama je bilo samo da zabijemo. Tako je i bilo".

Penali su između ostalog i psihološka igra...

"Znao sam da ako opalim dovoljno jako i precizno, da Sommer neće moći obraniti moj penal, čak i ako pogodi stranu. Osobno dosta razgovaram s psiholozima. Pritisak je u ovakvim situacijama uvijek veliki.

A sada Wembley...

"Velika pozornica za mečeve ove razine i ovog kalibra. Morat ćemo biti na visini zadatka. To je kultni stadion na kojem su zabilježeni sjajni trenuci, kako u Ligi prvaka, tako i u engleskim kupovima. Odigrati završnu fazu Eura na Wembleyju je kao iz snova".

Talijane dobro poznaju, neki su mu bili suparnici u nižim kategorijama....

"Da, poznajem ih. Barella, Chiesa... Italija je vrlo jaka momčad, kao što su i pokazali, ali mi smo spremni na sve. Očekujem veliku borbu. Sve ono što su do sada činili demonstracija je njihovog rasta. Sve su pobijedili, ali mi smo također rasli i pojedinačno i kao grupa i to nas je učinilo puno jačima".

Euro je započeo kao starter, ali i dalje osjeća svoju važnu ulogu u momčadi.

"Osjećam se važnim u timu. Svi se tako osjećamo i tako bismo se trebali osjećati. Mi smo tim i pokazujemo da svi igramo jedan za drugoga. Ovdje nismo došli 11, 14 ili 17 igrača. Svi igrači u momčadi su jako puno pomogli. Stavili smo ego na stranu i svi idemo u istom smjeru. To je ključ i zato moramo nastaviti".

Jeste li sumnjali u sebe?

"Možda u prve dvije utakmice, ali imali smo samopouzdanje u svoje mogućnosti i trenera. Znali smo da će, ako nastavimo raditi kao što smo se i dogovorili, doći i rezultati. Lopta nije htjela u gol u prve dvije utakmice, da znamo zabiti demonstrirali smo protiv Slovačke i Hrvatske".

Jedan ste od igrača koji najviše pucaju...

"Vjerujem svojem udarcu. Još nisam zabio, ali nadam se da budem".

Što su vam rekli hrvatski prijatelji nakon utakmice protiv Hrvatske?

"Dugo se nismo vidjeli i bili su sretni zbog mene. Bila je to dobra utakmica za nas. Poželjeli su mi sve najbolje i rekli mi bi voljeli da Španjolska osvoji kada je Hrvatska već ispala".

Kakva su vam sjećanja na dolazak u Zagreb sa 16 godina?

"Mislim da je to bila najbolja odluka koju sam mogao donijeti. Ne znam što bi se dogodilo da sam ostao, ali sada sam tamo gdje sam želio biti. Kad sam odlučio otići, imao sam svoj put i cilj, a to je španjolska nogometna reprezentacija. I eto me ovdje. Ponosan sam maksimalno".

Koliko je vaš otac bio važan u vašoj karijeri?

"Otac je igrao temeljnu ulogu u mojoj karijeri, kao i moja obitelj. Majka me pratila u Hrvatskoj kad sam imao 16 i 17 godina. S ocem sam više razgovarao o nogometu i on mi je više pomogao u nogometnim stvarima, no i majčini savjeti su bili važni".

Sjećate li se da su vas nazivali ludim zbog odlaska u Dinamo Zagreb?

"Znao sam što želim postići kad sam donio odluku. Želio sam postati profesionalni nogometaš i znao sam da će mi odlazak u Dinamo pomoći. Bilo mi je također jasno da mi se neće ništa pokloniti već da sve moram ostvariti sam. Znao sam da Dinamo daje priliku mladim igračima. Posebnu naklonost imam prema Dinamu i Hrvatskoj".

Kakav je vaš odnos s Luisom Enriqueom?

"Jako je dobar. On je bliska osoba, uvijek je tu kad ga trebate. Uvijek možemo porazgovarati s njim kada je potrebno".

A kakva je situacija s vašim transferom, ima li kakvih planova?

"Jako sam miran i dobro mi je u Leizpigu. Ovdje sam tek godinu i pol dana. Ne žurim nigdje. Znam da je došao André Silva, koji je zabio prošle godine puno golova. Trener je otišao, ali mi nastavljamo s ambicioznim projektom kojeg smo imali.

Nagelsmanna je otišao u Bayern?

"Sjajan je trener. Nadam se da će mu ići dobro, osim kada igra protiv nas, haha. Mlad je i sigurno će donijeti nove stvari u Bayern".

Jedan od njegovih trenera u Hrvatskoj, Bjelica, rekao je da bi, da si Portugalac, vrijedio 130 milijuna eura ...

"To je bilo njegovo mišljenje. Mnogo ga cijenim, on je jedan od trenera koji me najviše obilježio. Jako mi je drag".


Tagovi

Španjolskašpanjolska nogometna reprezentacijaDani Olmo

Ostale Vijesti