Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Dva najopasnija igrača Osijeka posebno 'vole' Rijeku, Tomić opet ide s trojicom iza (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 08.12.21. | 08:00

Šime Gržan također je znao 'zapapriti', a kapetanu Škoriću samo Gorica više odgovara

Nogometaši Rijeke danas na svojoj Rujevici dočekuju Osijek u sklopu zastalog susreta 14. kola 1.HNL. Utakmica je to dva vodeća sastava hrvatskog prvenstva koji je prvotno bio odgođen zbog proboja koronavirusa u svlačionicu Osijeka.

Riječanima Osijek nikako ne leži. U posljednjih pet prvenstvenih utakmica je Bjeličina momčad skupila tri pobjede, do su dvije utakmice završile neriješeno. U međuvremenu je Rijeka slavila u Gradskom vrtu, bilo je to u Hrvatskom kupu na debiju Gorana Tomića na novom radnom mjestu, dok je momčad s Kvarnera posljednju prvenstvenu pobjedu protiv Osijeka upisala još u veljači 2020. godine kad je jedini pogodak na utakmici postigao Alexander Gorgon.

Od igrača koji su započeli taj susret u redovima Rijeke ostala su tek trojica, dok u redovima Osijeka njih šestorica. Rožman je nadmudrio Ivicu Kuleševića, ali u narednih šest prvenstvenih utakmica Rijeka nije uspjela doći do pobjede.

Otkako je Tomić preuzeo Plavo – bijele, s Osijekom se susreo tri puta. Pobijedio je u Kupu, zatim remizirao u prvenstvu, da bi u petom kolu ove sezone Osijek došao do minimalne pobjede koju je tadašnjem domaćinu osigurao Ramon Mierez.

(2.35) Rijeka (3.50) Osijek (3.50)

El Tora ne ide ove sezone, puno manje prilika pretvara u pogodak nego što se to očekivalo, ali usprkos tome što nikako ne uspijeva namjestiti svoje nišanske sprave rezultat momčadi nije izostao.

No, Bjelica ima razloga za optimizam. Izuzmemo li finale Hrvatskog kupa kad je vodio Dinamo i kad ga je Igor Bišćan u potpunosti taktički nadmudrio te je Rabuzin u konačnici zasjao nad Rijekom, a ne glavnim gradom, izvedbe Dinama i Osijeka su protiv Rijeke uglavnom bile i više nego dobre. Pamti se pobjeda 0:5 na Rujevici, također na klupi Dinama, dok je najuvjerljivije trijumfirao kao trener Osijeka protiv Rijeke u četvrtom kolu prošle sezone kad je njegova momčad na Gradskom vrtu slavila s uvjerljivih 3:0.

Prvi pogodak zabio je nekadašnji veznjak Rijeke Vedran Jugović, da bi drugi i treći bili djelo Petra Bočkaja i Ramona Miereza. Potonji dvojac je ujedno i najraspucaniji kad je Rijeka na suprotnoj strani. Mierez i Bočkaj nikome nisu zabijali više u karijeri nego Plavo – bijelima, a obojica su Rijeci zabila po šest pogodaka. Kapetan Mile Škorić je jedino protiv Gorice bio raspoloženiji budući da je momčadi iz Turopolja zabio četiri pogotka, što je jedan više u odnosu na Rijeku, a tu je i nepredvidivi Šime Gržan koji je protiv Rijeke dva puta bio precizan.

S druge strane, Robertu Muriću nitko ne odgovara kao Istra 1961 (sedam pogodaka) i Lokomotiva (šest pogodaka), ali je protiv Osijeka skupio tri pogotka i dvije asistencije u 10 nastupa.

Josipu Drmiću najviše leže Hoffenheim i Stuttgart, ali švicarski napadač više nije u Bundesligi. Što se tiče njegovog učinka u HNL-u, zabio je tri Dinamu i Istri 1961, dok je Osijek jedini klub iz elitnog ranga hrvatskog nogometa protiv kojeg Drmić nema ni pogodak ni asistenciju. Baš bi u tome prvi topnik HNL-a mogao pronaći svoju motivaciju za današnji ogled, ali usprkos svemu, Mierez i Bočkaj su provjereno 'nabrijani' kad vide da je Rijeka na suprotnoj strani.

I Rijeka i Osijek u ovaj ogled ulaze u dobrom raspoloženju. U posljednjih pet utakmica Rijeka ima četiri pobjede i jedan poraz (Hajduk na Rujevici 2:3), dok današnji gost ima tri pobjede i dva remija, s tim da je jedna od pobjeda izborena nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u Hrvatskom kupu.

Ako nešto može brinuti Bjelicu, onda je to činjenica da mu za današnji ogled nedostaju Žaper, Kleinheisler, Lončar, Jugović i Ivušić, a sva petorica igrača su standardni prvotimci. Ipak, širina kadra kakvu ima Osijek je sjajna pa se to tako ne bi trebalo osjetiti.

Ramon Mierez bi, baš zbog toga što posebno 'voli' Rijeku, danas trebao biti u udarnih 11. Neće ga gol, posljednji u prvenstvu zabio je baš protiv Rijeke, a dotad je skupio 566 minuta na terenu bez je tresao mrežu. U svojem posljednjem nastupu, onom protiv Lokosa u Zagrebu, asistirao je za gol Dakua, ali učinak od dva pogotka i jedne asistencije u 14 HNL nastupa ove sezone je puno premalo za najskuplje pojačanje u povijesti kluba.

(2.35) Rijeka (3.50) Osijek (3.50)

Uz El Tora, najveće razočaranje ove sezone u redovima Osijeka je Damjan Bohar, povremeni slovenski reprezentativac koji u 19 nastupa ima identičan učinak kao El Toro samo u HNL-u – dva pogotka i jednu asistenciju. On bi danas trebao biti u početnom sastavu, s tim da postoj mogućnost da Bjelica iznenadi i od prve minute stavi Gržana. Tu je i Ndockyt, ali spomenuti dvojac je u prednosti.

Hiroš je Gorici zabio sjajan pogodak (ali je prije toga napravio i jednu ogromnu glupost), dok Fiolić igra fenomenalno otkako se vratio u Osijek. Iz kluba nam hvale njegov gard, pobjednički mentalitet i razmišljanje, a sve to sigurno je i Bjelicu kupilo. Iako je znao igrati na desnoj strani, danas se očekuje u ulozi polušpice.

Što se tiče Rijeke, izuzev Libera i Galešića, koji svakako nisu članovi udarnih 11, Tomić na raspolaganju ima sve igrače. Naravno, nikad se ne zna kako će Rijeka izaći i u kojem sustavu, hoće li se Tomić odlučiti na 3-5-2 ili 4-2-3-1. U prošlom ogledu protiv Dragovoljca je u sustavu s četvoricom iza briljirao Robert Murić, dok je s trojicom braniča pokorio Maksimir i smijenio Krznara. Samo Tomić zna na što će se odlučiti prije početka utakmice, ali sigurno je da Rijeka jednako kvalitetno može odigrati u oba slučaja.

Murić i Bočkaj, dvije lijeve noge, dva Zagorca, dva prijatelja, dva prava velemajstora. Oni bi danas trebali biti prevage za svoje momčadi. Petar Bočkaj neke od svojih najljepših pogodaka u karijeri je zabijao baš na Rujevici, od fenomenalnih slobodnjaka do spektakularne bombe koja se i danas prepričava. Murić je pak u nekoliko ogleda protiv Osijeka bio igrač prevage na terenu. Pamte se njegove dvije asistencije u 3:1 pobjedi u sezoni 18/19., zatim i pogodak u polufinalu Kupa kojeg je Rijeka dobila rezultat 3:2, a Igor Pajač si je trajno onemogućio odlazak na godišnji odmor u Osijek, da bi za kraj sedmica Rijeke briljirala u prvoj utakmici Gorana Tomića na klupi Rijeke kad je Osijek u svojem Gradskom vrtu poražen rezultatom 1:2, a Murić je bio autor oba pogotka.

Robert Murić i Petar Bočkaj @PixsellRobert Murić i Petar Bočkaj @Pixsell

Spomenimo za kraj kako će ovo biti 101. međusobni ogled Rijeke i Osijeka. Današnji domaćin je dosad skupio 40 pobjeda, Osijek je slavio 37 puta, dok je 23 ogleda završilo bez pobjednika. Uvjerljivo najbolji strijelac u međusobnim ogledima ova dva sastava je Ahmad Sharbini koji je čak devet puta zabijao Osječanima, dok je na suprotnoj strani najefikasniji bio Stanko Bubalo s pet pogodaka.

Što se tiče najuvjerljivijih pobjeda, Osijek je najuvjerljiviju ostvario na Kantridi u sezoni 10/11. kad su slavili rezultatom 1:5. Posljednji čavao u lijes na tom je ogledu zakucao Mile Škorić koji je konačan rezultat postavio u 90. minuti utakmice. S druge strane, Rijeka je najveću pobjedu ostvarila u sezoni 15/16. kad su slavili rezultatom 5:0. Balaj je zabio dva, a precizni su bili još Bezjak, Mitrović i Anas Sharbini.

Valja još naglasoti kako će današnji ogled suditi Dario Kulušić iz Šibenika. Njemu će ovo biti osma utakmica u sezoni u ulozi glavnog suca u 1.HNL, s tim da je i Rijeci i Osijeku jednom sudio. Zanimljivo, u tim utakmica i Rijeka i Osijek su slavili identičnim rezultatom – 2:1.

Rijeka – Osijek, zaostala utakmica 14. kola 1.HNL, stadion Rujevica, srijeda, 17 sati

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+

OČEKIVANI SASTAVI

Rijeka

Osijek




Tagovi

Ramon MierezPetar BočkajHNK RijekaRijekaOsijek

Ostale Vijesti